Két tévés gyámot már kapott a nyakába - mit csinálhatnak még ezután Márki-Zay Péterrel?

Az összefogott ellenzék utolsó reménységét vasárnap még rövidebb pórázra fogták: nem hagyták, hogy egyedül jelentkezzen be otthonról. Mi jöhet még ezután? A Kontrának van néhány tippje azzal kapcsolatban, mi vár még a vidéki polgármesterre!

Nem hinném, hogy Márki-Zay Péter Tourette-szindrómában szenved, bár ez is nagyon izgalmas, új megközelítése lehetne a jelenségnek. Az tény, hogy leginkább a multikból meg a szektákból ismerős kiskirályok zabolátlan szófosására emlékeztet, amikor felfokozott állapotában megamonológokat ereszt meg:

a hívek feltétel nélkül isszák minden szavát, ő pedig önkívületi izgalmában – már-már testen kívüli élményként – néha azt se tudja, milyen hülyeségeket beszélt már megint.

Ennek veszélyeit felismerve és a kellemetlen tapasztalatokra építve az ellenzéki agytröszt újra közbelépett: most nem a frissen kinevezett sajtófőnöke (valójában gyámja), Péterfi Judit gondnoksága alá rendelte Márki-Zayt, hanem a szintén (ex-)ATV-s Simon András magyar hangjává nevezte ki.

Persze a gyanútlan vasárnap esti előadást sátáni vigyorral váró magunkfajtát mindez felkészületlenül érte. Micsoda fordulat! Úgy robbant bele a képernyőbe Simon, mint a legendás tiktokos videóban Márki-Zay. Kicsit hasonló a helyzet, mint a kirúgásoknál: amikor a pénteki négyszemközti megbeszélésen nemcsak a felettesed ül veled szemben, hanem a meglepetésszerűen odahívott HR-es is.

Simon András egy kőkemény kérdés utáni monológot hallgat átszellemülten MZP-től (Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)
Simon András egy kőkemény kérdés utáni monológot hallgat átszellemülten MZP-től (Forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

A beszélgetés menetrendje: 

  • Simon András bárgyú, szerelmes vigyorral kísért alákérdezései után
  • Márki-Zay magához képest rövidre fogott, de így is már jól ismert terjengős sületlenségei, vagdalkozásai következtek.

Miről is volt szó? Próbáltam odafigyelni.

Kezdetnek halálkampány legalább 10 percen keresztül. Márki-Zay kormánya ezt is jobban csinálta volna! Minden szomszédos ország jobban kezelte a járványt, mint mi (kivéve persze mostanában, amikor Horvátország és Szlovákia is rosszabbul teljesít, de ne is foglalkozzunk ezzel). „Mellékesen” megjegyzem, hogy Biden is ezzel a szólammal nyert, és az Egyesült Államok jelenleg sokkal rosszabbul áll, mint mi. Sőt, rosszabbul, mint 2020 végén. 

Márki-Zay mindent IS megígér, mindenhez jobban ért, értsük meg: minden jobb lesz! Még a várólisták is lerövidülnek! Fő az önbizalom! Semmi feltételes mód – ez már el van döntve (katolikus létére előre elrendeltetés...).

kapcsolódó

Csirke far-hát! Az infláció a kormány hibája — ezt is megfejtette. Annyira méltatlanul gagyi ezen rugózni, de hát ki vagyok én, hogy beleszóljak ebbe: annyi okos tanácsadó dolgozhatott ezen, míg kiszámolták.  Úgy tűnik, ez az Orbán ritka kártékony figura lehet, ha az Egyesült Államokban és Németországban is 30-40 éves rekordokat képes döntögetni az infláció. Arról is biztosan ő tehet.

Simon András rákontráz, grimaszol, sóhajtozik, hogy itt tartunk a rendszerváltás után 30 évvel, hogy csirke far-hát... Igazi facilitátor. Ugye? Ugye milyen rossz Orbán, aki lop? És ugye milyen jó lenne bevezetni az 5 százalékos áfakulcsot az alapvető élelmiszerekre, amit a kormány már rég bevezetett, csak mi nem szavaztuk meg?

„Fodbalklub!”

Itt némán könnyeztem, eszembe jutott az öreg nagybácsi, aki a sarki presszóban a kriglis söre mellé nekünk mindig kólát vagy málnaszörpöt rendelt szívószállal, hát igen... érzelmi húrokat penget ez a vásárhelyi rockabilly-sztár!

Nézzük tovább! Tényleg szórakoztató. Márki-Zay lelkesen bólogat már a kérdés közben, mint a stréber, a tananyagot szó szerint bebiflázó, de nem túl okos tanuló: már most mondaná a választ, mert ő TUDJA!

Rendkívül jól áll az aláírásgyűjtés! Igaz, hogy elbukott az egész, de a múlt héten BELOBBANT (ez utóbbit Karácsony Gergely mondta, de még mindig nem tiszta számomra, hogy akkor most mi és hogyan is lobbant be), és most már nagyon jól is áll... Nem 200, hanem 230 ezer aláírás is lesz a végén! Biztos jó lesz valamire.

És Márki-Zay nem áll le: Orbán Viktor és Gulyás Gergely... csak a saját aberrált gondolataikat tükröző népszavazási kezdeményezéseket fogják megengedni! Mi igenis kérjük a kormánytól, hogy rohamtempóban hitelesítse és engedélyezze, hogy KOMOLY kérdésekről is szavazhassunk, ne csak perverz gondolatokról!

Nem az én hibám... én mindent megtettem!

Igen, még ilyet is mondott. Ismerős?

Egy miniszterelnök-jelölt beismeri, hogy tévedett... teljesen példátlan –adja fel a magas labdát Simon. Szerencsére Márki-Zay is egyetért ezzel: le a kalappal az ellenzék előtt! Karácsony visszalép, Márki-Zay beismeri a tévedését. Emberi gigászok vannak odaát.

Aztán az összefüggéstelen szómenések után ismét szorul a nyakörv a 35. perc környékén, Simon jelzi, hogy idő van:

Most szigorú leszek, mert most nekünk programunk lesz még itt Budapesten... 

De azért Márki-Zay még átadott egy utolsó utáni üzenetet: 10,5 millió forintért vettek 50 darab iPadet a vásárhelyi ovisoknak – csak ennek az elmondásához kellett neki vagy 4 perc.

Nos, a randa könyvespolcnak annyi, az új formátum viszont legalább tényleg izgalmas.

Egyre drámaibb a feszültség: legközelebb mi jöhet még?

  • Előre megírt kérdések? Ja, bocs...
  • Előre megírt, jóváhagyott válaszok? Ez is megvolt már.
  • Fülbe épített mikrofon, válasz csak belső konzultáció után?
  • Az idétlen közösségi médiás performanszok (jeges vödör, TikTok) előtt-után is jóváhagyás? 
  • Miniszterelnökké választása esetén is gyámság, megkötött kezek? Ugyan!