Kertészeti tippek Karácsony Gergelytől és a belvárosi fiúktól

Úgy fest, hogy Karácsony Gergely mindenhez ért. Kertészkedni pont annyira ügyesen tud, mint polcot összeszerelni, autót vezetni és idegennyelveken beszélni. Egészen pontosan semennyire.

Mégis, valamiért a fejébe vette a 40 valahány tanácsadóinak egyike, hogy most éppen egy lombseprős fotóval kell feldobni a Facebookot.

Ott áll szegény Főpolgármester úr a fotón, talpig casual-ben, látszólag fogalma sincs arról, mit keres ott kint a nyirkos, hűvös időben, mikor a macskáját is simogathatná a szöszmöszpléd melege alatt, de neki mégis szorongatnia kell azt az átkozott seprűt. Legalább a szerszámot eltalálták, ha már az évszakot nem.

A lehullott lombot ugyanis, mint ahogy azt az elemi logika diktálja, nem a tavasz közepén, áprilisban kell összeszedni, hanem ősszel, amikor valóban lehull a fáról. Még ha szemmel láthatóan platánról is van szó, amely köztudottan jóval lassabban szabadul meg lombkoronájától, mint a többi fa, akkor is érdemes az avart összeszedni még a téli hidegek előtt, főleg, ha azt komposztálni is szeretnénk, ahogyan azt Főpolgármester úr is javasolja (nagyon helyesen). A későn komposztba kevert avar ugyanis legkorábban csak télre érik meg, de akkor meg már semmi haszna. A komposzt talajjavító funkciója nyilván a tavaszi ültetés előtt használható ki legjobban.

Szóval, ha valaki most tervezné összeszedni a még ősszel lehullott faleveleket és komposztálni szeretné, inkább ne tegye, nincs értelme. Az FKF által biztosított nejlonzsákokban tárolt bepenészesedett, megrohadt avart meg pláne ne keverje komposztba, ugyanis azzal inkább árt, mint használ. Várja meg, míg az FKF valóban elszállítja.

Főpolgármester úrtól viszont azt várnánk, hogy inkább a Főváros tisztaságának fontosságára emlékeztesse a Főkefét, hiszen annak ellenére, hogy zöldpárti politikusként határozza meg önmagát, az általa vezetett Budapest igencsak koszos és mocskos.

Valamiért azonban az ellenzék új csodafegyvere úgy látszik, hogy a kertészkedés lett a korábbi „ki tud olcsóbb kaját posztolni” verseny helyett.

Jámbor András, a korábbi Mérce-főszerkesztő, jelenleg főállású komcsi, újabban politikusjelölt, gittegyletével együtt az Üllői úti virágkazettákat vetette tele virágmagokkal, ami kétségtelenül rendkívül kedves ötlet. Legalább már annyi hasznuk volt, hogy a kutya-, és egyéb ürüléket kigereblyézték a kazettákból, ha már a főváros egyik legforgalmasabb útjának mentén a virágok amúgy is képtelenek lesznek megélni az autók által kipöfögött sűrű szmog, a kutyapiszok, az itt előszeretettel fetrengő részeg hajléktalanok, valamint az utcákra hamarosan visszatérő bebaszott fiatalok különböző tevékenységének köszönhetően.

Természetesen mondhatnánk, hogy ez nemes cselekedet és nem hagyhatjuk parlagon a betonon üdítően ható kis zöld részeket, ám mégis a józan ész azt mondatja velünk, hogy véletlenszerűen virágmagokkal teleszórni egy földkazettát pont annyira hasznos, mint aszfaltrajz-versenyt szervezni az SZFE megmentése érdekében.

A legmegmosolyogtatóbb kertészkedő ellenzéki címét azonban még ők sem tudják elvenni a momentumos Soproni Tamástól, aki még a helyhatósági választások kampányában ragadtatta el magát addig, hogy az Andrássy út kitaposott gyepét próbálta az akkor életében először látott szerszámmal felásni. Az ezt bemutató videón az ásót az elképesztő fizikai erejét jól demonstrálva még lábbal is csak 2-3 centire tudta beletaposni a talajba, majd a kiforgatott 40 grammnyi földet kotorgatta ide-oda. A bemutatni és ott leteríteni kívánt lombtekercseket pedig a forgatás után visszavitték oda, ahonnan elhozták. Úgy látszik, az Intermouse-nál nem volt Kertészeti Alapismeretek kurzus. Természetesen az Andrássy úti gyepet azóta se újították meg, pedig egy isteni csoda láttán mégis Sopronit választották meg a VI.kerület polgármesterévé.

Rendkívül szórakoztató dolog az, amikor szerszámot sosem látott belvárosi srácok adják elő a Bálint gazdát, pedig lehetnének akár ön azonosak is. Beszélhetnének olyan dolgokról, amihez értenek is. Például művészfilmekről, facebookozásról, kurátorkodásról meg a senki által le se szart marginális dolgokról. Hiszen mindenki jó valamire. Ők például elrettentő példának.