Katonai egyenruhában üzente meg Eger ellenzéki képviselőjelöltje: teljesíteni kell a NATO parancsait!

Berecz Mátyás azóta eltüntette a posztjához mellékelt fényképet, de egy olvasónk elküldte nekünk az eredeti fotót. A politikus szerint ha a katonai szövetség valamilyen kollektív döntést hoz, akkor azt Magyarországnak azonnal végre kell hajtania. Pedig ez nem igaz. Újabb erős megnyilvánulás a baloldalon.

A NATO tagság egyrészt védelmi garanciát jelent, másrészt kötelezettséget is. Ha a NATO vezetése valamilyen kollektív döntést hoz, akkor azt nekünk is végre kell hajtani

- írta ki kedden a közösségi oldalára Berecz Mátyás, a baloldali összefogás egri jelöltje, aki egy ellentmondásos posztban azt fejtegette, Magyarországnak hogyan kellene viszonyulnia a szomszédban lévő háborúhoz.

A DK támogatását élvező politikus, aki jelenleg az egri közgyűlés tagja, egyrészről azt állította, hogy az ellenzék nem akar háborút, másrészről arra tett utalásokat, hogy ha nemzetközi szinten úgy döntenek, akkor minimum közvetve támogatni kellene az ukránokat. Akkor is, ha az országnak nincs ilyen kötelezettsége.

Ennél csak az volt furcsább, ahogy Berecz mindezt megüzente: egy katonai egyenruhában.

A fenti szöveghez ugyanis egy olyan képet sikerült választania, amelyen egy keki színű military öltözékben látható.

 

Berecz, az egykori tartalékos katona így néz ki teljes valójában a felvételen:

 

Vagy saját maga jött rá, hogy kicsit erős lett az összhatás, vagy a kampányközpontból szóltak le neki, de pár órával a bejegyzés közzététele után Berecz lecserélte a háborús hangulatú fényképet egy sokkal békésebbre. Jelenleg egy orosz és egy ukrán zászlót magára terítő pár látható csókolózás-közeli állapotban a politikus furcsa írása alatt. 

Egyébként az sem mellékes, hogy Ukrajna nem NATO-tag, és mivel a katonai szövetségnek csak a tagországok védelmét kell biztosítani, így Magyarországnak nem lenne kötelezettsége beszállni a háborúba.  

Mint ismert, az ellenzék vezető politikusai több alkalommal is minimum félreérthető nyilatkozatokat tettek Magyarország háborús szerepvállalásával kapcsolatban.

  • Márki-Zay Péter nyitotta a sort, és még jóval az ukrajnai orosz invázió megkezdése előtt azt nyilatkozta, „hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonai segítséget" is kellene nyújtani Ukrajnának. Pár nappal később pedig úgy fogalmazott egy televíziós adásban, hogy nemzetközi döntés esetén Magyarországnak fegyverekkel kell támogatnia keleti szomszédját. 
  • „Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek" - ezt már Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció uniós képviselője jelentette ki, de Fekete-Győr András momentumos politikus is hasonlókról írt még február elején. 
  • Párttársa, Berg Dániel katonai felszerelések küldését sürgette Ukrajnába, és azt követelte, hogy Magyarországon haladjanak át a hadiszállítmányok. 
  • A Jobbik is beszállt a háborús retorikába: Potocskáné Kőrösi Anita, a párt alelnöke március elején Ádándon egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy magyar katonákat küldene a frontra.
  • Iványi Gábor lelkész, a baloldali pártok majdnem köztársasági elnök-jelöltje március 15-én szégyennek minősítette, hogy a kormány nem küld fegyvereket Ukrajnának.