Karácsonyék részvételi költségvetése, azaz hogyan halad a tavalyi nyertes hülye ötletek megvalósítása?

Megtörtént vagy folyamatban van = nem történt meg, de már beszélünk róla, eskü! Lesz még konzultáció, és majd megszavaztatjuk. Világszám: azóta lehet ingyen futni a Margitszigeten és természetet járni a Budai-hegységben!

Tavaly nyáron már többször is szemezgettünk a budapesti részvételi költségvetés nyertes ötleteiből – akadt ilyen bőven. Most nézzük meg, hogy idén hol tart az önkormányzat a megvalósításukkal!

kapcsolódó

Nagy eredményekre számítunk, hiszen minden adott: a fővárosi önkormányzatok pár kivétellel szintén ellenzékiek, úgyhogy Karácsonyék még csak érdekellentétre meg direkt gáncsoskodásra se tudnak hivatkozni. Ugye?

 

Nos, a jó hírünk, hogy a 15 győztes ötletből egyiket se kaszálták még el hivatalosan, státuszuk pedig 

Megtörtént vagy folyamatban van.

Természetesen olyannyira fellelkesültünk ettől a nagyszerű hírtől, hogy tételesen átnéztük mindegyiket, hogy megtudjuk, vajon mire utalhat ez a nagyvonalú „vagy” kötőszós kapcsolat.

Szemetek leszünk, és előre eláruljuk: 

A „megtörtént vagy folyamatban van” annyit jelent, hogy valójában EGYIK SEM TÖRTÉNT MEG; a „folyamatban van” pedig arra utal, hogy „beszélünk róla, de nem történt semmi”.
Na jó, március óta egyetlen egy projekt tényleg megvalósult: azóta lehet ingyenesen futni a Margitszigeten meg természetet járni a Budai-hegységben. Komolyan.

Nem mi mondjuk, ők mondták! Csak el kell olvasni itt: Hogyan halad a tavalyi nyertes ötletek megvalósítása?

És itt: Megvalósuló ötletek. Ne fáradjatok, mi megtettük helyettetek is! 

Szerződések még sehol – ahol meg szó van róla, ott pedig házon belül a FŐKERT meg a Vízművek lesz a szerződő fél. Mondjuk nem igazán értem, hogy miért emlegetik a FŐKERT-et  egy 2022. márciusi írásban, hiszen az már tavaly szeptemberben beolvadt a Budapesti Közművekbe.

Tényleg olyan az egész, mint egy rossz felelet – esetleg Safranek rapportjai Teufel előtt a Macskafogóban. Hebegve-habogva próbálja bizonygatni, hogy de hát ő készült; közben a teljesítmény és az eredmény értékelhetetlen.

Nézzük például rögtön a két legnagyobb, egyenként 250 milliós projektet: FELNŐTT AUTISTA SZABADIDŐS ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT és „BUDAPEST PEREMÉN” REHABILITÁCIÓS OTTHON.

„Megtörtént vagy folyamatban van. [...] A Főpolgármesteri Hivatal nyílt konzultációt tartott az ötlet értelmezéséről, megvalósításának elvi lehetőségeiről. Az ötlet megvalósítása a pályázati feltételek kialakításának szakaszában tart. [...] A megvalósító szervezet pályázat útján lesz kiválasztva. A pályázat kiírásához és a pályázatok elbírálásához közgyűlési döntés szükséges, a pályázati kiírást tervezetten a Fővárosi Közgyűlés június 29-i ülésén tárgyalja."
A következő lépések: „A pályázati felhívás tervezetének társadalmi megvitatása.  A pályázati felhívás Fővárosi Közgyűlés általi elfogadása után a pályázat meghirdetése."

Érezzük, ugye? Már beszéltünk róla (az ötlet ÉRTELMEZÉSÉRŐL, ELVI LEHETŐSÉGEIRŐL), hamarosan újra beszélni fogunk róla, mármint a pályázati feltételekről. Óriási.

Mintha direkt húznák az időt: esetleg kifejezetten arra spekulálnak, hogy majd pont a 2024-es önkormányzati választások előtt valósulnak meg ezek a szuper ötletek? Vigyázzunk, a nagy kicentizés közben nehogy azt a bizonyos lécet alulról verjék le... 

Ugyanezek jöttek mindig azzal, hogy két hét alatt nem lett rend, meg hogy 2011 januárjára, fél évnyi Fidesz-kormányzás után triplabóvliba soroltak bennünket. De persze ez más, közel három év után is jár nekik még a türelem – és hát a kormány nem ad pénzt, ami volt, azt is elvette!

De nézzünk pár másikat, mert annyi jó ötlet volt még...

ÜRES LAKÁSOK FELÚJÍTÁSA ÉS BÉRBEADÁSA HAJLÉKTALANSÁGGAL KÜZDŐKNEK 

Na! Ez tényleg nemes, ráadásul évtizedek óta rajta vannak, hiszen ezt hallhattuk-olvashattuk minden lehetséges felületen, hogy a fideszes önkormányzatok direkt üresen tartják a lakásokat, meg lakhatási válság van ,és a többi.

„2021. október 19-én a Főpolgármesteri Hivatal nyílt konzultációt tartott az ötlet értelmezéséről, megvalósításának elvi lehetőségeiről [...] Hivatali egyeztetések zajlanak a megvalósítás lehetséges módjairól. Jelen álláspont szerint – eltérően az eredeti elképzeléstől – a lakások felújítását kizárólag a Főváros végezheti, a kerületeknek, civil szervezeteknek erre forrás nem adható át. További egyeztetéseket igényel a lakásba költöző fővárosi hajléktalanokat jelölő szervezetekkel kapcsolatos pályázati kiírás részleteinek kidolgozása. [...] A jogi és közbeszerzési csoport vizsgálja a megvalósítás lehetőségeit, mivel jogi értelemben több nehezen kezelhető helyzet is felmerül az ötlet kapcsán.​

Elolvastuk vagy háromszor, hogy tényleg jól értjük-e: tehát évek óta verik az asztalt, erre most, hogy leülnek az ötlet ötletének a megbeszélésére, kiderül, hogy ez nem úgy működik, ahogy ők gondolták. El se tudjuk képzelni, hogy csak a vakvilágba vagdalkoztak, és azt se tudták, miről beszélnek. Újratervezés, valahogy csak lesz!

Pedig olyan jó ötletnek tűnt... esetleg korábban is megnézhették volna?

PÉLDAMUTATÓ KÖZVÉCÉK BUDAPESTEN 

Na, ezt is annyira akarták, de tényleg. Már tavaly meg tavalyelőtt is. Az ötletadók közül is talán ez volt a legnépszerűbb.

„Megállapodás született a két megvalósítandó közvécé helyszínéről: 1) VIII. kerület II. János Pál pápa tér; 2) XIV. kerület Zugló Vasútállomás mellett. 2022. február 1-én helyszíni bejárást tartottak a szakmai résztvevők [...] A Fővárosi Közgyűlés 1848/2021.(12.15.) határozatával jóváhagyta a fejlesztést. Ezen felül a továbbiakban az üzemeltetési forrás biztosításával összefüggő döntés válik szükségessé.  [...] A terveztetés, engedélyeztetés, beszerzés feladatát a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. végzi megvalósítási megállapodás keretén belül kb. 1-1,5 év teljesítési határidővel.”

Igen, ez volt az a projekt, ahol ivókutakkal és telefontöltőkkel szerették volna még kiegészíteni a nyilvános retyókat. Ez így egyszerre kicsit erős, de sajnos tényleg ez áll ott: KÉT DARAB KÖZVÉCÉ!

Mindehhez a szokásos pótcselekvések mellett még további döntés szükséges arról, hogy miből fogják kifizetni a fenntartást.

Úgy van: erre se gondoltak az elején. És ha ez is megvan esetleg, akkor még egy-másfél év a beszerzés feladatával együtt.

És számunkra erősen kérdéses, hogy a beszerzés folyamata itt a tényleges megvalósítást, telepítést, átadást jelenti-e – azaz mehetek-e végre Zuglóba, a régi MSZP-székház elé kakálni és telefont tölteni még 2024 előtt. Jó hír, hogy februárban mindenesetre még a helyszínt is bejárták!

LEGÁLIS GRAFFITIFAL LÉTREHOZÁSA 

Yo... Budapest nyáron sokkal szabadabb!

„Kerületi egyeztetést követően a javasolt helyszín a III. kerületi Csobánka téri gördeszka-pálya mellett (új építésű fal, amely egyben hangfogóként is funkcionál majd, elválasztva a gördeszkapályát és a parki funkciót, így megszüntetve egy konfliktust). [...] 2022.03.08.-án helyszíni bejárást tartottunk az ötletgazdával és a kerületi önkormányzattal közösen.​”
„Ez gyűjtőhelyévé válhat fiatal graffitiművészeknek és alkotásaiknak, a graffiti mint művészet elismertebb formátummá válhat.​”

Vonzó lehetőség! Biztos vannak rendes firkászok (mármint graffitisek) is, bár én egyet se ismerek. De most ezt félre: szóval ahelyett, hogy ráböktek volna a rozsdaövezeti, senki földjén található tűzfalak, betonkerítések egyikére (vö. Filatorigát), inkább ülnek ezen is már fél éve, és végül kitalálták, hogy új falat fognak építeni ötmillióért. De oké, biztos nagyon fel fogja dobni Békásmegyert... a haladás viszont elvitathatatlan: már bejárták a helyszínt!

GYALOGOSÁTKELŐ AZ ASTORIÁNÁL 

„A BKK Zrt. rendelkezik már a helyszínre korábbi tervekkel, ezek felülvizsgálata, újra tervezése szükséges. A megvalósító Budapest Közút Zrt-vel előzetes egyeztetés történt. [...] A M3 metró pótlásának időszakában (befejezés: várhatóan 2023 első féléve) nem javasolt az átkelőhely megvalósítása, legfeljebb a tervezési feladatok indulhatnak el.

Tehát: megszavaztattak ezernyi szűrőn keresztül egy olyan ötletet, ami már létezett, de szakmailag egyelőre mégsem javasolt. Korábban ez sem jutott eszükbe?

Szegény Safranek. Legközelebb jobban vigyázzon.

KÖZÖSSÉGI TÉR LÉTREHOZÁSA MOZGÁSSÉRÜLTEKNEK ÉS ÉPEKNEK 

„Az ötletgazdával és a kerülettel többszöri egyeztetés történt, a végleges helyszínről még nincs döntés. Felmerült, hogy 22. kerületi beruházásként történjen meg, forrásátadással. [...] Vezetői szintű egyeztetés a kerülettel, helyszín kijelölése, megállapodás a megvalósítási konstrukcióban. [...] Amennyiben nem találunk ott alkalmas területet, úgy a fejlesztés más kerületben valósulhat meg.​”

Szóval megszavazza a Főváros, majd nem tudnak megegyezni. A Gondoskodó Budapest-kalapban szereplő projektnél eredetileg nem volt szó konkrét helyszínről, de most valamiért a fideszes vezetésű Budafok-Tétényre próbálják rálőcsölni, csinálják meg ők – és egy kis ultimátum is jár mellé.

Persze ez annyiból jó ötlet, hogy így akár még sikerülhet is megvalósítani az ötletet, elnézve a többi kezdeményezés végrehajtásának elképesztő tempóját.

kapcsolódó

És a többi? Természetesen mind „megtörtént vagy folyamatban van”. Hehe. Ez kicsit arra a nagyon ízetlen viccre emlékeztet, hogy 50 százalék esélyed van szerelmeskedned bármilyen nővel, mert vagy igen, vagy nem.
  • VÁROSI ERDŐK: lesznek! Három helyszín alkalmas lehetett volna, ebből kettőt megszavaztattak (már tájékoztató táblákat is kihelyeztek), de lesz kérdőív, workshop, amit akartok. Akár idén ősszel erdő is. Mindez a XVII. vagy a XXIII. kerületben. Nos, Rákoscsaba és Soroksár tényleg szuper kis helyek, de én valahogy városiasabb környékre gondoltam elsőre. Nem baj. Majd a Városháza park!
  • KERÉKPÁRTÁMASZOK LÉTESÍTÉSE VÁROSSZERTE: 2022 végéig megvalósul az első ütem 93 helyszínen. Ilyet szólnak: „mivel a pontos költségek nehezen kalkulálhatók”.  Na, máris milyen megértők.
  • TÖBB IVÓKUTAT A VÁROSBA: 25 helyszínt jelöltek ki – többek között a Klímaügyi Főosztállyal közös munkában. Vajon mit csinálhat ez a főosztály, és mennyibe kerül? Mindenesetre ha minden jól megy, 2023 II. negyedévére készülnek még a kutak.
  • KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓK A SZENT ISTVÁN PARKBA: már itt is bejárták a helyszínt! Az egyeztetéseket is elkezdték. Még egy kis lakossági koncepcióalkotásra is sor került, begyűjtötték a lakók igényeit és véleményeit, és már tényleg kezdik is! De előtte júniusban bemutatták/bemutatják a koncepcióterveket. 2023. I. negyedévére várható valami.
  • ZÖLDEBB ÉS ÉLHETŐBB MESTER UTCA: vizsgálják... előkészítik, be is járták. És volt társadalmi konzultáció, online kérdőív meg workshopok is! 2023. III. negyedévére várhatóan elkészül.
  • ÁLLATTERÁPIÁS PROGRAMOK IDŐSOTTHONOKBAN: a pályázat kiírásáról döntött a Közgyűlés, két érvényes pályázat érkezett, elbírálásuk idén a II-III. negyedévben zajlik. Hát, itt még egy nyamvadt padot vagy kutat se kell telepíteni – aztán tessék, mégis év végéig azon tanakodnak, hogy hova és mennyiért küldjenek egy terápiás kutyát. Most komolyan! Egy foglalkozás mennyi, 30-40 ezer forint? Ezt kell egy éven keresztül pályáztatni meg elbírálni? 
  • ÜLŐFELÜLETEK A DUNA-PARTI RÉZSŰN: jó ötlet amúgy, mert eddig is ott ültek az emberek. Szóval legyen, méghozzá a Margit-sziget déli spiccén. Jó hír, hogy már itt is bejárták a lehetséges helyszíneket (többször is!), és már csak a beszerzési megvalósítás mikéntjéről kell szavazni. Céldátum a kivitelezésre 2023 tavasza, úgyhogy könnyen elképzelhető, hogy az idei nyáron még a csupasz, forró betonon kell hasalniuk a budapesti polgároknak...

INGYENES SPORTOLÁSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

„Az ötletgazdával 2021. október 12-én megtörtént a személyes egyeztetés, ahol konszenzus alakult ki a lebonyolítás tekintetében. A program központi helyszíneként a Margitszigeti Atlétikai Centrum kerül kijelölésre, ennek területén valósulhatnak meg projekt egyes elemei (pl. vízitorna, futóedzés)."

Június elején MEGVALÓSULT! Szóval lehet ingyenesen futni a Margitszigeten, nem is tudom, mi hiányzott még Budapest népének. 

Bátorkodunk megjegyezni, hogy már 2021. október 12-én beszéltek az ötletgazdával, és itt is majdnem egy évre volt szükségük a megvalósításig. Mit csinálhatott addig az a szavazó, aki futni vágyott, de nem szeretett volna nyárig várni?

Ez a nagy státusz, lányok-fiúk. Persze megértjük, hogy (a margitszigeti futóedzéseket leszámítva) sehol se tartanak: minden energiájukat elvitte az ellenzéki előválasztás meg a kampányolás, hogy aztán áprilisban akkorát bukjanak közösen, mint Rottenbiller. Ennyi erővel tényleg akár dolgozhattak is volna, mert ahogy látjuk, azért itt a két nagy kivételével 5-50 millió forint közötti filléres kezdeményezésekről van szó – komplexitásukat tekintve pedig nem tűnik mind finommechanikai nehézségűnek. Például azt a terápiás kutyát lehet, hogy gyorsabban és olcsóbban is meg lehetne rendelni? 

Ne feledjük: ezek az emberek szerettek volna egy egész országot irányítani válsághegyek és háborús fenyegetettség alatt. Karácsony ugye konkrétan elindult a miniszterelnöki előválasztáson is, hogy a második fordulóra aztán sikeresen visszalépjen a később még nagyobbat bukó Márki-Zayval szemben. Amikor a jelek szerint egy mikszáthi korlátfát se képes állíttatni.

Még azt se tartjuk kizártnak, hogy ezek után 2024-re sem túl jók a kilátásaik.

kapcsolódó