Karácsonyék megpróbálkoztak a kukabaloldal-projekttel, de eddig bukó

Ne feledjük, Karácsonyék hányszor háborodtak fel azon, ha az állam bármilyen feladatot, területet átvett az önkormányzatoktól vagy kifejezetten a fővárostól. Gondoljunk bele: még Demszky is képes volt feladatának ez a részét ellátni, még a 2008-as válság alatt is. Karácsony pedig nem... mindig lehet rosszabb, ugye? Mártha Imrét ugyanakkor hatalmas ünneplés fogadta, amikor épségben visszahozta a kukásautót.

Nápolyi hangulat? Karácsony Gergelyt és csapatát 2022-ben kicsit arcon ütötte a valóság:

a szemétszállítók sztrájkja olyannyira felizgatta a főváros ellenzéki vezetését, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már reggel 4:30-kor az Ecseri úti telepen volt; Mártha Imre, a Budapesti Közművek (azaz „Stadtwerke”) igazgatója pedig teátrálisan maga vezette az egyetlen sztrájktörő kukásautót. Mi jöhet még?

Szóval cirkusz az már van, kenyér kevésbé.

Pedig olyan szépen indult! A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság tavaly szeptember 1-jével alakult a nagyvilági Mártha Imre Edgár vezetésével. Régi álmuk volt a „Stadtwerke”, az valami csodaszer lehet: „dollárbaloldalból kukabaloldal”. Az első évet, 2021-et a beolvasztott elődvállalatok (lásd Főkert) örökén masszív nyereséggel, 1,8 milliárdos profittal sikerült zárniuk, minden fasza; van itt pénz!

kapcsolódó

  • 9 kiváló gondolat, amivel gazdagodását magyarázza a "Bentley-s" Mártha Imre

    9 kiváló gondolat, amivel gazdagodását magyarázza a "Bentley-s" Mártha Imre

    A fővárosi cégvezető vagyona az elmúlt időszakban látványosan gyarapodott: a vele kapcsolatos hírek méregdrága karórákról, kétmilliárdot érő svábhegyi villáról, csúcskategóriás autókról és álomutazásokról szólnak. Kellemetlen? Kellemetlen! Mártha Imre azonban nem ismer lehetetlent, és megpróbál magyarázatot adni a történtekre. Nem is akárhogyan: megmutatjuk a legerősebb nyilatkozatait!

Azaz hogy csak volt.

Jött az energiaválság, a háborús infláció, a fokozódó társadalmi és dolgozói elégedetlenség – meg hát dolgozni kell, szervezni-vezetni, alkalmazkodni.

És értjük mi, hogy a tanárok követelései is jogosak és fontosak (és a csöndben, ám többségben lévő tanárokra is oda kellene figyelni), ám amikor egy hétig nem viszik el a szemetet, az valahogy gyorsabban és fájóbban tud ütni. Ahogy most is.

Karácsony Gergely – elnézve továbbra is maximális fordulatszámon pörgő Facebook-oldalát – aztán tényleg mindennel törődik, amihez főpolgármesterként legfeljebb közvetetten vagy szurkolóként lehet köze: pofátlanul kampányol és tüntet a tanárokért, aggódik a kilakoltatások miatt, de foglalkozik a gázárral (arról is a kormány tehet), a Budapesti Fesztiválzenekarral és Nádas Péterrel.

Csupa-csupa borzasztóan fontos dolog.

Csak az a kurva szemét nem vivődik el magától!
Adjon pénzt a kormány, és ne Brüsszelre mutogasson!

Csak a főpolgármester mutogasson a kormányra, Orbánra meg a Kukaholdingra?

Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP) emlékeztet rá, hogy a kukaholdingnak nincs elszámolási vitája a fővárosi céggel. A budapesti politikus a Magyar Nemzetnek elmondta: 2016 óta van ez a szemétkezelési rendszer, korábban Tarlós István három éven keresztül meg tudta oldani a helyzetet, ám erre Karácsony Gergely láthatóan nem képes. A BKM közben azt közölte, hogy újra elküldte állítólagos rendezetlen számláit az állami kukaholdingnak.
Karácsony Gergelyről mára teljességgel bebizonyosodott, hogy alkalmatlan. Saját maga ismerte el, hogy nem képes ellátni a feladatait, amikor a kormányhivatalhoz fordult. A főpolgármester három nap után feltette a kezét, jelentette, hogy nem bírja elszállíttatni a szemetet, és kéri a kormány segítségét.

De a legdurvább, és tényleg így van:

A rendszerváltás óta arra még nem volt példa, hogy az éppen aktuális főpolgármester a feladatkörébe tartozó szemétszállítást ne tudta volna megoldani.

Gondoljunk bele: még Demszky is képes volt feladatának ez a részét ellátni, sőt, még a 2008-as válság alatt is helytállt ezen a téren. Karácsony pedig nem... Mindig lehet rosszabb, ugye?

Ne feledjük, Karácsonyék hányszor háborodtak fel azon, ha az állam bármilyen feladatot, területet átvett az önkormányzatoktól vagy kifejezetten a fővárostól. Hát, a felháborodás talán csak akkor lett volna igazán őszinte, ha legalább valami normális eredményt fel tudtak volna mutatni – de még ezt se tudják megoldani.

kapcsolódó

A főpolgármester ma reggel fél ötkor márpedig tényleg ott volt az Ecseri úton, talán személyes rekord. Becsületére legyen mondva, Mártha Imrével együtt tényleg odaállt beszélgetni a szemétszállítókkal – akárcsak anno Bokros a diákokkal. Más pozitívum nem jut eszembe.

Levittem a szemetet: a kommuniális tárolóedényekben még volt egy kis hely. Szurkolok, hogy Mártha Imréék erre is forduljanak egyet...

Valahol megint felsír egy kommunista pedagógus, és a Bella Ciaót énekli.