Karácsonyék már több mint a felét felélték a Tarlós által rájuk hagyott tartaléknak

Az úr a pokolban is úr: jut miniszterelnök-jelöltként kampányolni, 21 millió tanácsadókra és ingyenes BKV-ra is - legfeljebb leállítjuk az egészet, addig meg a kiárusított ingatlanokból csak elketyegünk. A nagy "fővárosi ellehetetlenítés" közepette mégis van pénz a csókosoknak fizetésemelésére. Ismerős a receptúra.

A Karácsony Gergely vezette ellenzéki fővárosi önkormányzat biztosan nem akarja kiárusítani az ingatlanvagyont, különösen a Városházát nem. Szó se volt róla, csak érdeklődő jött, meg esettanulmány készült, különben is csak 3,9 hektárról lett volna szó: meg hát jól jönne a pénz, de mindegy, ő ott se volt!
  • A Városháza feltételezett eladása csak egy jellemző tünet egy a sok közül. Tényleg nincs itt semmi látnivaló... ahhoz képest, hogy közösségi teret meg közparkot ígért még 2019-ben.
  • Igazából semmi meglepő nincs ebben, hiszen ugyanez történt korábban a Postapalotával és a Tévészékházzal is  eladni áron alul, aztán pár évig csak lesz valahogy, a pénzt meg elégetjük a semmire. Ha meg Orbánék visszavásárolják valamikor, akkor majd megírjuk, hogy milyen drága volt.
  • A Tarlóséktól rájuk hagyott pénz elfogyott, még talán a BKV-t is le kell állítaniuk eközben azért az ingyenes tömegközlekedésre, a miniszterelnök-jelölti kampányra, fizetésemelésekre és a népes tanácsadói gárda versenyképes tiszteletdíjára is bőven jutott forrás.

kapcsolódó

Kemény időket élünk, kétség sem fér hozzá. A jól bevált bevételi források ritkulnak, a holnap kiszámíthatatlan, a kiadások se nagyon akarnak csökkenni, sőt: elég csak a brutálisan dráguló alapanyagokra, ingatlanokra gondolnunk. A fogyasztási szokások változnak, iparágak szűnnek meg és jönnek létre: szinte senkinek nem lesz már olyan az élete, mint 2019-ben. Ezzel talán mindenki tisztában is van,

kivéve a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatot.

Amikor évszázados, a fogyasztókból és a piacból élő vállalatok kényszerülnek drasztikus újratervezésre, irányváltásra, a felső- és középvezetés vagy úgy mindenki bónuszainak megnyirbálására; addig a Főváros zavartalanul pazarol tovább. Talán mégis inkább a versenyszférából kellett volna tanácsadókat hozatni? Ki tudja.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat talán úgy kalkulált, mint a jól kereső férjét otthonról kirúgó asszony: a megszokott zsebpénz és életszínvonal ezután is biztosan automatikusan járni fog neki; dolgoznia nem kell, csupán a megvetett férfitől kell megszabadulnia.

Aztán júliusban, az olyan távolinak tűnő nyáron hirtelen bekapcsolta valaki a vészvillogót az Indexnél:

csődközeli helyzetbe sodródott a főváros!

A BKK jegyárbevétele az első félévben 18 milliárdra esett vissza. Összehasonlításul: 2019 első félévében ez az összeg még 34,8 milliárd forint volt. Már itt képződött egy majdnem 17 milliárdos lyuk a költségvetésben, de a többi fővárosi cég is megszenvedte a járvány időszakát – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes  a Budapest aktuális napi ügyeit soroló háttérbeszélgetésén.

De már januárban is szóltak: Kiss Ambrus arról beszélt, hogy ha a meglévő 80 milliárdos hiányra rájön az iparűzésiadó-bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz.

Szóltak, aztán megint szóltak.

Aztán augusztus végén megint szólt a főpolgármester-helyettes: a Világgazdaság írta meg, hogy a félelmek nem látszanak beigazolódni: bár az iparűzésiadó-kedvezmény önmagában 17 milliárdos hiányt jelent a fővárosi önkormányzat büdzséjében, ezt még be tudta foltozni a multinacionális vállalatoktól érkező növekvő befizetés.

Biztonságban látom a 139 milliárd forintnyi összeget, a valós bevétel ki tudta mozogni a kieső 17 milliárdot - fejtette ki Kiss Ambrus.

Ahhoz képest, hogy a KKV-k iparűzési adójának megfelezését Karácsony nemrég még higgadtan az önkormányzatiság kivégzésének nevezte, talán mégse olyan rossz a helyzet.

Természetesen értjük, hogy ez még nem minden, és a tömegközlekedés, az Állatkert vagy a strandok (BGYH) kieső árbevételei is felülvizsgálatért kiáltoznak; az újratervezést senki nem ússza meg ezekben az időkben.

Hogyan kezeljünk tehát profi, piaci módon válságot?

  • Ingyenes BKV-t a 14 éven aluliaknak! Még Horn Gyula is felszisszen valahol...

A 14 év alattiak utazásának ingyenessé tételével vissza szeretnék csábítani őket a közösségi közlekedésre, és mivel leginkább a szülők kísérik iskolába gyermekeiket, arra számítanak, hogy a döntéssel a szülők is szívesebben választják a tömegközlekedést. Úgy számolnak, az intézkedés nullszaldós lesz, ha az érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy egy felnőtt közösségi közlekedésre váltson. Ezt mondjuk nem tudom, hogy milyen számításokra alapozták, de valamiből ki kell indulni. Biztos, ami biztos 13,5 milliárdot azért átcsoportosítottak a tömegközlekedésre.

Mi több:  a rengeteg találgatás és blöff mellett az előterjesztő nem számolta bele a veszteségbe az el nem adott diákbérletek utáni állami kompenzáció elvesztésétmutatott rá a VEKE. De oké, legyen: fogjuk fel családtámogatásnak, még ha szegény vidékiek megint ki is maradnak a buliból.

  • A főváros pénzéből kampányolt Karácsony Gergely

Jót nevetünk: a főpolgármester budapesti forrásokból használt fel legalább 30 millió forintot a saját, miniszterelnök-jelölti kampányának erősítésére, amin már az ellenzéki összefogás pártjai is összekülönböztek kicsit a Nyugati fény és az ATV információi szerint. Jutott belőle a saját Facebook-oldalára, valamint óriásplakát- és telefonos kampányra is: ezt különösen a DK, a Jobbik és a Momentum nehezményezte. Az meg azóta „történelem”, hogy Karácsony vissza is lépett a végén Márki-Zay Péter javára. Biztos volt ennyire nemes a cél.

  • Ugyanakkor a kukákon, azokon tényleg spórolni kell...

Ez már a nápolyi recept? Nem az édességre, hanem a dél-olasz városra gondolok: harmadával csökkentik a kukák számát, amit Tüttő Kata és a 444 is azonnal meg tudott magyarázni. Ami eddig természetes volt – hogy elindul a busz, hogy elviszik a szemetet, hogy van ivóvíz a csapban, hogy a zöldfelületeket kezelik, hogy este égnek a lámpák az utcákon –, az ebben a helyzetben már nem magától értetődő – közölte a főpolgármester

Az önkormányzat magán kezdi a takarékosságot. Ezt szolgálja a fővárosi közszolgáltató cégek fúziója, a politikai állásokon való spórolás. De ez nem elég, ezért hozzá kell nyúlni a város tartalékaihoz (...).

Készséggel elhisszük, hogy elkezdték magukon a takarékosságot, csak nem úgy. Kivéve: Jámbor András és Naszádos Zsófia (mindketten a Főváros fizetési listáján) a Mandiner kapcsolódó cikkének megjelenése után jelezte, hogy a kampány idejére fizetés nélküli szabadságot vett ki. Természetesen ez közel sem minden –  a népes és jól tartott tanácsadói gárdával és benne az egymilliós Kálmán Olgával a következő alkalommal még részletekbe menően fogunk foglalkozni.

És hogyan néznek ki a könyvek?

Kicsit belenéztünk a Fővárosi Önkormányzat beszámolóiba: a legutóbb lezárt 2020-as év pedig jó támpontnak bizonyul, hiszen a 2019-essel tudjuk egy füst alatt összehasonlítani, ami pedig még szinte teljes egészében Tarlósék számait mutatja. Néhány érdekesség:

  • Személyi jellegű ráfordítások, azaz leginkább munkabérek és járulékok: 2019-hez képest 27%-os (65 milliárd forintos) növekedés, ami már önmagában is figyelemreméltó, pláne, hogy a bevételek 2020-ra eközben 23 milliárddal csökkentek – bár a fentiek tudatában már nem igazán meglepő.
  • Kötvényvagyon: a Tarlós által is többször emlegetett 160 milliárdról szépen alig 70 milliárdra esett a főváros állampapír-állománya. Igen, Karácsonyék szóltak, hogy hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz. Hozzá is nyúltak.
  • Pénzeszközök (bankszámlák, kassza): 10 milliárdos csökkenés 2019-hez képest.
Meglepő értékei vannak Budapestnek, de összességében mégis csődtömeg. Nem sokat nyert a főváros Tarlós István 2010 óta tartó főpolgármesterségével, ha a város vagyonát elemezzük. 

– fogalmazott kedvesen a G7 újságírója, Bucsky Péter 2019 októberében. Érdekelne, most hogyan írná.

Visszatérve a legfrissebb botrányra, a Városháza-ügyre, ismét csak az látszik, hogy

A jegyszedőt megint internálták, ő felel az egész incidensért.

A rájuk hagyományozott vagyontárgyakat (készpénz- és kötvényállomány, ingatlanvagyon) pedig üvöltve próbálják felélni. Nem sokat változtak: ígérni, választást nyerni még tudnak néha, várost és országot irányítani kevésbé.

Valakinek biztos így is megéri.

kapcsolódó