Karácsony, január közepe, február eleje - céldátumokban nem volt hiány, de még mindig nincs meg a közös lista

Októberben zárult az előválasztás, azt követően megtorpant az ellenzék, ami a legjobban a listaállítással kapcsolatos bizonytalankodásokban mutatkozott meg. Ígéretekben nem volt hiány, de a megvalósítással ezúttal is problémáik adódtak Gyurcsány Ferencéknek. Így nézett ki a közel négyhónapos kálvária!

  • Komolyan lehet-e venni a baloldali összefogást az elmúlt években/hónapokban nyújtott teljesítménye alapján?
  • Komolyan lehet-e venni egy olyan politikai formációt, amely a saját maga által szervezett előválasztást is elcsalja és kiüresíti?

A rossz nyelvek szerint az előválasztás győztese nem Márki-Zay Péter volt, hanem valaki más, csakhogy az illetővel sehogy sem lehetett nekivágni 2022 áprilisának. Így jött a képbe x-edik verzióként a hódmezővásárhelyi polgármester. Az is köztudott, hogy az egyéni körzetekben is a pártok közötti megállapodás volt a döntő, nem pedig a szavazói akarat.

 

Gyakorlatilag egy politikai kabarét szerveztek meg nagy felhajtással, kínosabbnál kínosabb helyzetbe hozva a baloldali összefogást, majd a hangzatos elveket sutba vágva, egyszerűen kiosztották a lapokat a pártok között.

A végén pedig ott maradt nyitott kérdésként a közös lista ügye. A névsoré, amely biztosítja a parlamenti jelenlétet azoknak is, akik önerőből soha az életben nem szereznének mandátumot.

A tét tehát óriási. Egyrészről sokaknak a listán való szereplés biztosítja a „tisztes” megélhetést a következő négy évre is, illetve másrészről a frakciók méretét is meghatározza. A hat párt ezért nehezen birkózik meg azzal, hogy megegyezzenek a helyekről.

Immár több mint három hónapja lebegtetik, hogy hamarosan megegyeznek róla, és nyilvánosságra hozzák, hogy kinek hány hely jutott, és kik szerepelnek a befutó helyeken.

Három hónapja nem voltak képesek abban megállapodni, hogy kinek jut hely a 2022 utáni országgyűlésben és kinek nem.

Az elhúzódó tárgyalások magyarázata az lehet, hogy mindenki többet akar, az egyes pártok tárgyalási pozícióján múlik, hogy mennyit tudnak kicsikarni a „szövetségeseikből”. A két legerősebb szervezet, a Jobbik és a DK helyzete viszonylag kényelmesnek mondható, ők diktálják a menetrendet.

A kisebb pártok, azaz a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nehéz helyzetben vannak, ugyanis értékelhető támogatás nélküli alakulatok, akik a (gyurcsányi) kegyelem taknyán szeretnének be csúszni-mászni a parlamenti padsorok közé. Ezek egytől egyig olyan pártok, amelyek alig-alig képesek megugrani a bejutási küszöböt, bizonytalan helyzetüket pedig minden bizonnyal alaposan kihasználják a „nagyok”.

Az utolsó pillanatig kínozzák őket, újabb és újabb engedményeket, hűségnyilatkozatokat kérnek tőlük. Persze a Jobbik és a DK közel sem egyenrangú ebben a basáskodó műsorban. Ugyan. A Jobbik amolyan verőlegény szerepet tölt be a rovott múltú kommunista alakulat mellett. Társult szervezet, mint amilyen az ÁVH volt a kommunista pártnak.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Eltelt tehát három hónap. A Népszava, a Telex, a 24.hu, az Index, a Szabad Európa hónapok óta arról cikkeznek, hogy idő kérdése, és élesedik az emberi csodafegyver, amivel a baloldal legyőzi a keresztény-konzervatív tábort.

  • Karácsony előtt meglesz: „Több helyről megerősítették lapunknak: az ellenzék úgy számol, hogy legkésőbb év végéig, talán már a karácsonyi ünnepek előtt sikerül megállapodni a lista összetételéről. »A januárra már úgy szeretnénk ráfordulni, hogy összeállt a közös lista – fogalmazott egy parlamenti képviselő«.” (2021. november 4. Népszava)

A karácsony már régen elmúlt, és a januárt is a hátunk mögött hagytuk már. A Népszava informátora jó eséllyel ezzel a hazugsággal készült fel arra az esetre, ha a listán befutó helyet kap, mert akkor naponta szüksége lesz tehetségére.

  • Legkésőbb január végéig: „A listát és a programot január végéig szeretnék véglegesíteni, addigra – az egységes vélemény szerint – összegyűjtik a népszavazáshoz szükséges kétszázezer támogató aláírást is, így az e héten meginduló, látványosnak szánt, új, közös arculatot tükröző összefogáskampány január utolsó napjaira teljes fordulatszámra pörög majd fel – ígérik.” (2022. január 12. Telex)

A Telex feltétel nélkül hisz a baloldal ígéreteiben. Január végére dübörög majd a kampány, lesz egységes arculat és közös lista. Nem lett. Nem sikerült. Ez sem jött össze.

  • „A lehető leggyorsabban le kell zárni a kérdést”: „Mikor lesz lista? Nagyon szeretném ezt a kérdést a lehető leggyorsabban lezárni, mert amíg nincs megegyezés, nincs teljes értékű kampány.” (2022. január 12. Szabad Európa)
  • Donáth természetesen nagyon kíváncsi a közös listára. Jó esély van ugyanis arra, hogy pártja éppen akkora szeletet kap a tortából, mint amennyit támogatottsága alapján kiporcióznak nekik. Nos, azzal az adag süteménnyel nem vágnék neki kaszálni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

  • 2022. február közepe, még mindig vitatkoznak: „Áll a bál az ellenzéki közös lista miatt. Még mindig nem tudtak megegyezni az ellenzéki pártok a közös listáról. Sajtóértesülések szerint a vasárnapi tárgyalás eredménytelenül zárult, a keddire pedig az MSZP és a Párbeszéd már el sem ment.” (2022. február 9. Infostart.hu)

Három hónap, ismétlem három hónapja hitegetik egymást és a választóikat azzal, hogy összeállítják a listát.

És ezek az emberek komolyan arra készülnek, hogy kézbe veszik az ország irányítását! Ők akarják megszabni Magyarország kül - és belpolitikai irányát, a gazdaságról, honvédelemről, oktatásról és tanügyről akarnak komoly döntéseket hozni.

Ezek, akik három hónap alatt nem tudták eldönteni, hogy kinek mennyi jusson a biztos helyekből, kik legyenek azok, akik biztosan milliós fizetésnek örülhetnek a következő négy évben is. Ha nyer az ellenzék, az országra nehéz idők várnak.

Az egész cirkusz leginkább sajnálatra méltó szereplője Márki-Zay Péter. Mármint sajnálni lehetne, ha nem egy arrogáns, kifejezetten rosszindulatú figura lenne.

Forrás: Konta/Kozma Zsuzsi

De annyiban mégis sajnálni lehet, hogy egyedül van azok az emberek között, akik adott pillanatban a húst lerágják a csontjairól, ha a helyzet úgy kívánja.

Se szövetségesei, se tömegbázisa, csak egy gazdája és két képzett felvigyázója van. A listás helyek tekintetében nem túl sok jóra számíthat a csak nevében létező pártja. Miközben Márki-Zay léte Gyurcsány Ferenc türelmén múlik.