Karácsony emberei: Számadó Tamás és Balogh Samu Márton

  • Karácsony főjegyzőjeként először a korábban már bemutatott Tordai Csaba neve merült fel, majd mégis a kevésbé ismert Számadó Tamásra esett a főpolgármester választása, aki szintén a baloldali kormányok közigazgatásában dolgozott kisebb-nagyobb pozíciókban.
  • A kormányváltás után a Gazdasági Versenyhivatalnál dolgozott, amely  időszak alatt szoros kapcsolatot ápolt többek közt a Transparency International-al a szervezet. Így Számadó ugyanabból a szellemi környezetből érkezik mint majdnem mindenki Karácsony emberei közül: Gyurcsány-Bajnai éra környezetéből, civil kötődésekkel.
  • Karácsony másik közeli embere Balogh Samu Márton, aki kabinetfőnökként szolgálja a főpolgármestert. Balogh eredetileg településmérnökként végzett, és elmondása szerint Udvarhelyi Tessza, VIII. kerületi Soros civil-aktivista vitte bele a politikába.
  • Balogh a 2024-es Budapestre tervezett és Momentum által megfúrt olimpia egyik tervezője volt, így nehéz lehet a mára szövetségesükké váló momentumosok szemébe néznie.  Fő területe a bicikliút, ezért jó eséllyel neki is köszönhetik a budapestiek a Nagykörút és a belváros esztelen átfestését. Fiatal kora ellenére nagy hatalmat kapott Karácsonytól.

Számadó Tamás jogász, Karácsony főjegyzője

Bár a főpolgármester korábban azt állította, hogy nyilvános pályázaton választotta ki Számadót, az azért elég érdekes, hogy emberünk is viselt kisebb-nagyobb tisztségeket a közigazgatásban a baloldali kormányok alatt.  Ahogy szinte mindenki más is Karácsony körül.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala.
Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala.

Számadó előbb osztályvezető, majd főosztályvezető-helyettes is volt a Gyurcsány- majd Bajnai-kormányok Igazságügyi Minisztériumában. Ekkor az igazságügyi miniszterek Petrétei József és Bárándy Péter voltak.

Számadó egyik nyilvános önéletrajzából kiderül, hogy komoly feladatokat látott el az EU-csatlakozással kapcsolatban:

„A Minisztérium Európai Uniós Jogi Főosztályán dolgozott, legutóbb mint főosztályvezető-helyettes. 2004-ig az uniós alapszerződések és az acquis communautaire hivatalos magyar fordításával összefüggő munkák egyik irányítója, Magyarország uniós csatlakozását követően pedig fő feladata az uniós jogi aktusok megfelelő magyarországi átültetésének koordinálása és felügyelete volt.”

Még egy könyvet is írt a témában „Az európai integráció alapszerződései" címmel.

Számadó a kormányváltást követően először a

 Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a Jogi Iroda vezetője volt, majd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerződtette le.

Érdemes megjegyezni a GVH-s időszakáról, ami előtt a Tűzfalcsoport.blog is értetlenül áll, hogy

a kormányváltás utáni időszakban a Soros-féle Transparency International ilyen szoros kapcsolatot ápolt a GVH-val.

A cikk felidéz egy 2012-es, „Átláthatóság és nyilvánosság az önkormányzati közbeszerzésekben” című konferenciát, amelyet a Amnesty szervezett, és amelyen

a GVH-t véletlenül éppen Számadó Tamás irodavezető képviselte.

Így nem lepné meg az embert, ha véletlenül kiderülne, hogy Számadó is közel állt a Soros-féle álcivilekhez...

Ezt a gyanút erősítheti az a tény, hogy első körben Tordai Csaba neve merült fel mint lehetséges főjegyzőé. Ő pedig, ahogy azt korábbi cikkünkben is megírtuk, ezer szálon köthető a Soros-birodalomhoz és a Gyurcsány–Bajnai-körhöz is.

kapcsolódó

A főjegyző biztosan nem kapott dicséretet főnökétől, amikor válaszlevélben megírta Farkas Örsnek, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének, hogy Karácsony minden hisztije ellenére a 2020 első tíz hónapjában Budapesten beszedett adóbevételek hasonlóan alakultak, mint a 2019-es év azonos időszakában. 

Mint az közismert, Karácsony az egész koronavírus-járvány alatt azzal sírta tele a baloldali sajtót (nem is beszélve saját Facebook-oldaláról), most pedig épp plakátkampányt indított arról, hogy a kormány kivérezteti a szegény önkormányzatokat...

Balogh Samu Márton, kabinetfőnök

De térjünk rá Karácsony másik közeli emberére, Balogh Samu Mártonra, aki kabinetfőnökként szolgálja a hisztikirály főpolgármestert!

Balogh a BME Építészmérnöki Karán végzett településmérnökként és kétségtelen, hogy a szakmájában magasan képzett szakember, hiszen a BME után a Corvinuson, majd Amszterdamban, Franciaországban és Svédországban is tanult építészetet.

 

2015-ben csapatával a BME-n szervezett Várostervezési Napokon harmadik helyezést értek el.

 

Hallgatóként a Várkert Bazár rekonstrukciójában is részt vett, valamint a BKK-nál is dolgozott. 

Sőt, a Tarlós-féle Fővárosi Önkormányzat megbízásából annak Smart Budapest Programnak az előkészítésében is segédkezett, ami innovációkat, környezettudatosságot ígért, és az „okos Budapestet” vetítette előre.

De a legmeglepőbb talán, hogy Balogh Samu a 2024-es Budapestre tervezett olimpia egyik tervezője volt, amelynek a megrendezését aztán az újdonsült szövetségesei, a momentumosok szépen megfúrtak. Ezek után biztos nehéz lehet a főnöke momentumos szövetségeseinek a szemébe néznie.

Vagyis a NER" pénze korábban nem is volt olyan büdös Balogh Samu számára.

Fő szakterülete egyébként a bicikliutak tervezése és a biciklis közlekedés előmozdítása.

Így az ő lelkén – is – szárad a Nagykörútra tervezett bicikliút ötlete, különösen, hogy egy interjúban hangsúlyozta: szeretné, ha a Nagykörutat visszaadnák az éttermeknek és kávézóknak.

Elmondása szerint Karácsony Gergellyel Kolozsváron találkozott először még 2017-ben, amikor az épp miniszterelnök-jelöltként haknizott Erdélyben.

A Gulyás Marcinak adott interjúban azt is elmesélte, hogy Pikó András kampányfőnöke, a VIII. kerületi Soros-birodalom középpontjában álló Udvarhelyi Tessza volt rá nagy hatással, ő vezette be a politikába, az addig nem érdekelte.  Karácsony környezetét ismerve nincs abban semmi meglepő, hogy Balogh is jó kapcsolatokat ápol a Soros-féle civil világgal.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

kapcsolódó

Balogh fiatal kora ellenére komoly hatalom birtokába jutott, hiszen ahogy a  Média 1 közreadta, a tavaly a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatójának kinevezett Rényi Ádám is a kabinetfőnök felügyelete alá tartozik.