Karácsony emberei: Kiss Ambrus

Második ember a Gyurcsány-Bajnai-korszakból.

Bár magát megújuló baloldalinak kívánja beállítani, Karácsony legközelebbi embereit is a Gyurcsány-Bajnai-korszak vezérkarából igazolta. Kiss Ambrus egészen a szakállamtitkári pozícióig vitte a baloldali kormányok alatt. Aztán ahogy az lenni szokott, 'független' szakértő lett, most pedig Karácsony általános helyettese.

A bukott baloldal másodvonalas embere

Kiss Ambrus egyértelműen a bukott baloldal embere, akinek a karrierje végigkíséri a 2010 előtti korszakot, a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormány időszakát.

Kiss Ambrus az ELTE politológia szakának elvégzését követően először a Medgyessy-kormány Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban kezdett el dolgozni, majd 2003 márciusától miniszteri tanácsadó pozíciót töltötte be a Miniszterelnöki Hivatalban, ekkor Kiss Péter vezette ezt a tárcát.

Forrás: Atv
Forrás: Atv

2006 júliusától 2007 júliusáig a szociális és munkaügyi miniszterséget megöröklő Kiss Péter kabinetfőnöke. Kiss Ambrust a Gyurcsány- kormány bukása után is megtartották, hiszen ezt követően 2009 áprilisáig Molnár Csaba, akkori Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kabinetfőnöke lett.

2009 áprilisától társadalompolitikai szakállamtitkár lett a Bajnai-kormány Miniszterelnöki Hivatalában.

Vagyis Kiss Ambrus végigasszisztálta Gyurcsányék országot romba döntő, eladósító gazdaságpolitikáját, a 2006-os eseményeket, sőt kabinetfőnökként bizalmi embere volt a sokáig Gyurcsány jobbkezének számító Molnár Csabának.

Most pedig Karácsony legbizalmibb, legközelebbi embere.

Hát ennyit a megújuló baloldal illúziójáról.

A bukás után Soros-közeli szakértő lett

2010 után pedig mit is csinált Kiss Ambrus? Sok más társához hasonlóan beállt ’független’ szakértőnek, és a Policy Agenda nevű álcivil, Soros-közeli szervezet vezetője lett, hogy ennek éléről köpködje a nemzeti kormány lépéseit.

 

A szervezet mögött álló cégnek tavaly év végéig ügyvezetője és társtulajdonosa is volt. A cég pontos finanszírozási hátteréről nincs tudomásunk, de az tény, hogy korábban több Soros-szervezettel közösen szervezett konferenciát, ami azért bizonyítja a lelki közelséget.

Kiss szakértő cége szinte a semmiből a német SPD pártalapítványával, a Friedrich Ebert Stiftunggal és a szintén erősen baloldali Policy Solutionssal valósította meg közösen a fenti rendezvényt. A Policy Solutionst egyébként 2017-ben még 22.000 dollárral támogatta Soros alapítványa, az Open Society Foundations.

A fenti nagyszabású rendezvény azért is volt érdekes a Policy Agenda részéről, mert a cégnek alig volt néhány tízmilliós árbevétele az elmúlt években.

A szervezet spekulánshoz való közelségét annak ’elfogulatlan’ tevékenysége is jól bizonyítja, hiszen például degradálóan beszéltek a kormány menekültpolitikájáról, és arról adtak ki manipulatív elemzést, hogy a kormány a migrációs politikával tereli el a figyelmet minden másról.

De ugyanez a szervezet volt az is, amely 2018-ban olyan kérdést tett fel,  hogy „Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?”.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Újságot és könyvet is írt

Kiss Ambrus egyébként az Új Egyenlőség Alapítvány online portál szerzője is volt.

Az Új Egyenlőség Alapítvány vendégei között szerepelt, az MSZP korábbi elnöke, az azóta a Kanári-szigetekre költöző Tóbiás József vagy épp a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter, de a sort hasonló visszatérőben lévő, régi, már megbukott balliberális emberekkel lehetne folytatni.

 

Azért is érdekesek a fenti rendezvények, mert az oldalt működtető Új Egyenlőség Alapítványnak mindössze néhány millió forint bevétele volt minden évben. Így felvetődik a kérdés, hogy ki is fizette valójában a fenti rendezvények számláit.

Az Új Egyenlőség portál arról is híressé vált, hogy itt mutatkozott be a Hallgatói Szakszervezet,

amely a CEU-ért szervezett (nem túl sikeres), majd később a 2018. decemberi és 2019. januári túlóratörvény-ellenes tüntetések szervezésében jeleskedtek.

Kiss könyvet is írt „Nem kell nemzeti minimum” címmel.

A főpolgármester-helyettes régi Gyurcsány–Bajnai-ember. Hogy ez mennyire így van, azt jól bizonyítja, hogy még 2015-ben is megvédte egykori munkaadóját, amikor azt állította, hogy sokkal rosszabbul teljesít Magyarország, mint 2008 előtt.

Akkori elemzésük szerint lélegeztetőgépen működik a magyar munkaerőpiac, és egyre veszélyesebb méreteket ölt a közmunka aránya.

Szerintük ugyanis a közmunka veszélyes függőséget okozhat. Ja, még a végén sokan megtanulnak dolgozni, akik anélkül nem biztos, hogy tennék ezt.

Sokszor nyilatkozott a tavalyi önkormányzati választások előtt, sok publicitást kapott az ATV-n.

Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk a Városházáról!