Karácsony emberei: Kerpel-Fronius Gábor

Grafomán bölcsészből lett szoftverfejlesztő, ahonnan Karácsony momentumos helyettesének nevezte ki. A gond csak az, hogy senki sem tudja, hogy pontosan mit is csinál ebben a funkcióban.

Kerpel-Fronius Gábor Karácsony Gergely főpolgármester momentumos helyettese, egészen pontosan az „okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes”. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, azt nem tudjuk. (Általában sem tudjuk, hogy a főpolgármester éceszgébereinek mi közük a gyakorlathoz.) Reméljük azért, hogy az elkövetkezendő 5 évben ki fog derülni.

Maga tősgyökeres fővárosi, de nagyapja a bánáti születésű Kerpel-Fronius Ödön klinikaigazgató, nemzetközi hírű gyermekorvos volt.  Szülei is orvosok: édesapja Kerpel-Fronius Sándor farmakológus, aki a Gyógyszerészeti Intézetet is vezette az első Orbán-kormány alatt, majd a Professzorok Batthyány Körének is tagja volt. Édesanyja dr. Verebély Judit, sebészcsalád leszármazottja.

Kerpel-Froniusnál kísértetiesen hasonló a mese, mint a Momentum több politikusánál, és magánál Fekete-Győrnél is. Állítása szerint a család több tagja, többek közt Kerpel-Fronius szülei is konzervatívok, jobboldaliak, fideszesek voltak, sőt, ő is szavazott a Fideszre 1998-ban, de mára már megbánta. Mert ugye időközben gonosz lett a Fidesz (legkésőbb a CEU-ügynél, oda már nem tudja jóérzésű eNber követni a Fideszt! – a szerk.), ő pedig jóságos.

A valóság ehelyett az, hogy Kerpel-Fronius Gábor már a rendszerváltozás után rögön az SZDSZ tagja lett, majd miután a szabad madarak kimúltak, átigazolt a szintén libsi LMP-hez. Most pedig az ifjú SZDSZ-es csemetéket magában foglaló Momentum nem annyira ifjú tagja.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Így kijelenthetjük, hogy főnökéhez hasonlóan maga is minden gond nélkül váltogatta pártjait, persze csak a ballib oldalon belül. Ezért persze nem feltétlenül érheti kritika: olykor nehéz követni az osztódással szaporodó alakulatokat, hát még az egy ágyba fekvők kombinációit. 

Bármit is állít, KFG múltjában semmilyen konzervatív vonalat nem lehet nagyítóval sem találni.

Ezt erősíti az a tény is, hogy érdekes módon Kerpel-Fronius testvére, Ádám is a Momentum színeiben focizik. Ő Berlinben él, jelenleg a berlini Holokauszt Emlékközpont tudományos munkatársa, és a 2017 júliusában alapított berlini Momentum vezetője.

A 2019. májusi európai parlamenti választás kampányában szerepelt a párt egyik plakátján, amelyen a következő szöveg volt olvasható: „Ádám (44) történész, Momentum Berlin – Fontos számomra, hogy javuljon a közbeszéd és a politikai kultúra.”

De azóta a Mércére is írt cikket.

 

Közösségi oldalán népszerűsítette a túlóratörvény elleni tüntetést; beismerte, hogy 2010-ben találkozott a CEU-s botránykeltő Adrien Beauduinnal, valamint mozgósított a Soros-egyetem mellett a német fővárosban.

Bizonytalanság, KFG a neved

De a bizonytalanság nem csak a pártszimpátiában, hanem a szakmaválasztásban is jellemezte Kerpel-Froniust, hiszen a bölcsészkaron végzett történelem–francia szakon, de csak 15 év múlva szerezte meg a diplomáját.

Majd gyökeresen más dologgal kezdett el foglalkozni, hiszen előbb az Argosz Biztosítónak tolmácsolt, majd barátaival megalapította a Formula/400 elnevezésű szoftverfejlesztő céget, amelynek tavaly novemberig volt társtulajdonosa. Legutóbb politikusnak állt.

A cége egészen jól muzsikált, hiszen 2018-ban 286 millió forint árbevétele volt, és 45 millió forint volt az adózott bevétele.

Bár Kerpel-Fronius magát centrista-liberálisnak mondja, és korábban még a HVG-nek adott interjújában arról beszélt, hogy partnerei nem dolgoznak „az állami, önkormányzati szférának.”

Ehhez képest az első Gyurcsány-kormány alatt a vállalkozás két alkalommal is uniós támogatásban részesült: először 2004 decemberében 790 ezer forint (GVOP, ERFA), másodszor pedig 2005 szeptemberében közel 17 millió forint (GVOP, ERFA) ütötte a markukat.

 

Az is elég ciki, hogy édesapja résztulajdonos volt a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó PHARMAROAD Kft.-ben, amelynek érdekessége, hogy KFG apjának, dr. Kerpel-Fronius Sándornak a cégből történő 2012-es távozása után egy OLAVARA ENTERPRISES LIMITED ciprusi offshore-gyanús cég került be tulajdonosként.

Ciki, pláne, hogy ő és főnöke is folyton a tisztakezűségével kérkedik, ráadásul épp KFG-re szignálta Karácsony az elmúlt időszak korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását.

Előbb írt, majd utána adta a fejét aktív politikára

Bár teljesen más területen kezdett el dolgozni, a bölcsészhajlam mindig előtört: az írás a hobbija maradt, korábban blogot írt, de publicisztikákat is jegyzett a Jelenkorban. Később, a közösségi média erősödésével a Facebookon tette közzé hosszas értekezéseit.

Facebook-posztjai közül több is nagy sajtónyilvánosságot kapott, azoknak botrányos volta miatt.

Ezekben Magyarországot agyhalottnak, a magyarokat rasszistának és provinciális hőbörgőknek, a Fidesz szavazóit pedig droidoknak nevezte, a migráció veszélyeit bagatellizálta, valamint arról is írt, hogy az átlagnál jobban beengedné a gazdasági bevándorlókat, és hányni tudna magyar polgártársaitól, akiknek egyre kevésbé kíváncsi a véleményére.

Az írás-publikálás után aktív politizálásba kezdett. Elmondása szerint a Nolimpia-kampány után csatlakozott a Momentumhoz.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondása szerint azért, mert adósságot szeretett volna törleszteni, amiért „semmilyen formában” nem vett részt „a közügyek intézésében,” valamint a politikai kultúraváltásért. A 2018-as országgyűlési választást követően szűkebb pátriájának, a XIII. kerületi alapszervezetnek lett az elnöke.

Ezután egy ország ismerte meg, amikor Fekete-Győr András a Momentum főpolgármester-jelöltjeként mutatta be. Ő lett Karácsony Gergely és Kálmán Olga ellenfele.

A fővárosi előválasztás nagy bukta volt neki, hiszen háromból a harmadik helyen végzett.

Kőliberális volta ellenére a Fidesz-árvák hívószavával kampányolt. Programjában szerepelt az úgynevezett ’lakatlansági adó’, amellyel megadóztatta volna az üresen álló budapesti lakások tulajdonosait.

Az előválasztás után, az önkormányzati választás során a XIII. kerület 9. körzetében indult egyéni képviselőjelöltként a helyi szocialistákkal kötött megállapodás értelmében.

Kerpel-Fronius Gábor itt 75 százalékos eredményt ért el fideszes ellenfele 25 százalékával szemben. Karácsony Gergely az októberi választást követően helyettesének kérte fel,

vélhetően azért, hogy betömje a pozícióval a Momentum száját.

Összerúgta Tóth Jóskával a port

Azzal, hogy főpolgármester-helyettes lett, megürült az önkormányzati képviselői helye a XIII. kerületben, ami a koalíción belüli feszültségeket is okozott a kerületben, hiszen KFG ragaszkodott, hogy momentumos kézben maradjon a körzete, míg a helyi szocik Tóth József polgármesterrel az élen maguknak akarták a kölcsönbe adott körzetet. Nagy cirkusz volt, mindkét fél szidta a másikat a sajtóban.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredmény az lett, hogy  néhány héttel a tavalyi választás után máris vége lett a koalíción belüli szerelemnek, és a márciusi időközi választáson végül két ellenzéki jelölt: egy momentumos és egy MSZP-s indult KFG körzetében. Végül az MSZP helyi jelöltje, Vaju Viktória nyerte meg a körzetet a momentumos jelölttel szemben.

Felfogja az ütéseket Karácsony helyett

Ahogy fentebb említettük, Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes lett, hogy ez pontosan mit jelent, az még nemigen derült ki egy év alatt.

Az látszik, hogy Karácsony sokszor küldi kényes témákban nyilatkozni, magyarázkodni maga helyett.

Nemrégiben KFG már azzal megégett, hogy az ő feladata volt egy, a főváros korrupciógyanús ügyleteinek kivizsgálásáért felelős bizottság felállítása, csak épp Tarlós István megkeresésére a rendőrségről kiderült, hogy az ő főpolgármesteri időszakából egyetlen ilyen ügyet sem találtak.

Ciki volt, hiszen egy minden valóságalapot nélkülöző rögeszméről nevezett el egy bizottságot. 

Az is kínos volt, ahogyan az ATV-ben igyekezett megmagyarázni erősen kétségbe vonható szakmaisággal, hogy hogyan is árt a Lánchíd szerkezetének (!) az egy évben egyszer megrendezett tűzijáték.

„De ez konkrétan szerkezeti hibát okoz?”

„De például érik így a szikrák azt a láncot, az is rontja az állapotát.”

Szegény Kerpel-Fronius nincs szerencsés helyzetben, hiszen az egyre rosszabb állapotban lévő Lánchíd ügyében folyton őt küldi a főpolgármester, hogy
Megmagyarázza a megmagyarázhatatlant, hogy tettek helyett miért csak Facebook-posztokig jutottak egy év alatt a Lánchíd felújításában, és hogy sikerült egy világváros vezetésének bagatell hibákat elkövetni a közbeszerzési eljárás során.

De nemrégiben a Nagykörút átalakítása kapcsán is őt bízta meg főnöke, hogy a kabinetfőnökével együtt próbálják meg csitítani az értelmetlen biciklisávok miatt kialakult indulatokat. Ennek értelmében elvileg bevonnák a lakosságot is abba a kérdésbe, hogy hogyan is alakítsák át a Nagykörutat.

Kár, hogy csak utólag kérdezik meg a lakosság véleményét, nem a kerékpársávok felfestése előtt.

De azért arra kíváncsiak lennénk, hogy az autósokat egyre látványosabban gyűlölő Karácsony mit szól Kerpel-Fronius 2,2 dízel Ford Mondeójához, mennyire fér ez bele a zöld Budapestről alkotott világképébe.

Van mihez nyúlnia

Kerpel-Fronius vagyonnyilatkozatában két XIII. kerületi ingatlan szerepel, vélhetően a Dráva u. 11. és a Nyugati tér 4., az egyik teljesen, a másik felerészben a főpolgármester-helyettes tulajdona.

Az ingatlanok Budapest egyik legdrágább részén, a patinás Újlipótvárosban találhatóak. Az egyik 100, a másik 80 négyzetméteres. Ezeknek az ára jelenleg, az aktuális ingatlan-árak szerint, akár  100 millió forint körül is lehet egyenként.

 

Kerpel-Fronius emellett egy balatonszemesi nyaralóval is rendelkezik, amelyek szintén 60-70 millióra rúghat az értéke.

Megtakarítások is összejöttek az évek alatt a momentumos politikusnak, hiszen 4,5 millió forintja van önkéntes nyugdíjpénztárban, és 8,5 millió pénzintézeti számlakövetelése is van.