Karácsony emberei: Kamarás Miklós és Katona Tamás

A BKV új vezéreit is a régi MSZP-SZDSZ-es holdudvarból igazolta Karácsony és komoly botrányokat hagytak maguk mögött a múltban. Nézzük meg kik is ők!

  • Karácsony Gergely régi, jól bejáratott MSZP–SZDSZ-es kezekbe adta a fővárosi közlekedési vállalat, a BKV sorsát. Mindkét vezér már az 1990-es évek óta a közélet közelében mozog. Valóban megújul a baloldal...
  • Kamarás Miklós neve már a Tocsik-ügyben is felmerült, de emberünk megjárta a MÁV-ot, illetve a Budapest Airportot is, és mindenhol valami botrány követte a távozását.
  • Kamarás szuperképességét jól mutatja, hogy most egyszerre tölti be a BKV igazgatósági elnökségét és Miskolc város vagyonkezelőjének elnökségi pozícióját is.
  • Katona Tamás, aki a BKV felügyelőbizottságának az elnöke, Horn Gyula bizalmasaként előbb a KSH elnöke volt, majd Medgyessy kabinetfőnöke lett.
  • A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok Pénzügyminisztériumának volt az államtitkára. 2005-ben még ezermilliárdos adócsökkentésről hazudozott, amibe aztán bele is bukott. 2010-ben pedig a 400 ezer munkanélkülivel küzdő országban azt mondta, hogy nincs szükség a Fidesz által megígért egymillió munkahelyre.

Kamarás Miklós a BKV Zrt. Igazgatóságának elnöke

Kamarás Miklós a balliberális kormányok egyik intézője, az SZDSZ egykori könyvelője, aki befolyását a Horn-kormánytól egészen napjainkig képes volt megőrizni.

Fotó: MTI/Soós Lajos

2019 novemberétől ugyanis a BKV igazgatótanácsában ül, hivatalosan „tisztségviselőként”, mindeközben pedig a szuperképességekkel megáldott politikus-üzletember Miskolc város vagyonkezelő cégének igazgatótanácsi elnökségét is el tudja látni.

Kamarással kapcsolatban nagyon érdekes tény, hogy bár nagyon sok, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céget vezetett már a Horn-kormány óta, mégsem érhető el róla az interneten még csak egy rendes önéletrajz sem.

Karrierjének fontos kiindulópontja, hogy az 1990-es évek legelején közös cége volt a későbbi belügyminiszterrel, Kuncze Gáborral.

1991-ben Kuncze Gáborral közösen alapította meg a Tallér Auditáló Kft.-t. 1997-ben átalakult a cég, Kuncze pedig „csak” belügyminiszteri kinevezéséig maradt tag a cégben. Mégis, ezt a jó kapcsolatot sokáig ápolták, Kamarás a legmagasabb állami pozíciókig jutott – vélhetően – befolyásos barátjának köszönhetően.

ÁPV Rt., MOL, MÁV, Budapest Airport, könyvvizsgálóként több Volán-társaság. Szép kis sorozat, nem igaz?

Kamarás mindig egyfajta SZDSZ-es intézőként volt tűzközelben, de sosem vett részt a nyílt politizálásban.

Felmerült a neve a Tocsik-ügyben is

Kamarás az 1990-es évek gigabotrányába is belekeveredett, hiszen  a Tocsik-ügyben is érintett volt, mivel a privatizációs botrány idején ő volt az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese. Sőt, a korabeli hírek szerint Tocsik Márta első, több mint 300 millió forint összegű számláját is ő írta alá. majd miután megtörtént a kifizetés, egyből el is rendelt egy belső vizsgálatot.

MÁV-vezérként akkor tevékenykedett, amikor a MÁV-Cargót eladták, a Budapest Airport vezetőjeként pedig éppen akkor, amikor a MALÉV csődbe jutott.

Nem csoda, hogy mindkét ügyben vizsgálatokat folytattak ellene, és 2010 után több vizsgálóbizottságba is meghallgatásra hívták Kamarást, de végül mindent megúszott.

2009-ben Bajnai miniszterelnöksége idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. élére nevezték ki, botrányos elődje, Tátrai Miklós helyére.

Olyannyira komoly hátszele volt Kamarásnak, hogy egy 2011-es Heti Válasz cikk tanúsága szerint, Gyurcsány azzal „fizette ki” az SZDSZ-es Kuncze Gábort, hogy pozíciójában hagyta Kamarást a kormánykoalíció felbomlását követően is.

A család említésre méltó érdekeltsége CSOBI-BAU Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság, amelynek jelenleg is egy offshore-gyanús Seychelle-szigeteki cég, a SVT Holdings Corporation.

2010 után aztán arról is lehetett olvasni, hogy a MOL Petrolkémia Zrt.-nél Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel közösen látja el a felügyelőbizottsági feladatokat, amiért évi 50 000 eurót, tehát közel 18 millió forintot kapott.

Karácsony 2019-es győzelmét követően reaktiválta a régi SZDSZ-közeli pénzembert, és a BKV igazgatóságának elnökévé nevezte ki.

Forrás: Youtube

Nem biztos, hogy csak Kamarás felelőssége, de kétségtelen tény, hogy az elmúlt időszak újra a BKV botrányaitól volt hangos. Például a budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek, azaz a reklámtender bedőlése miatti évi 2 milliárdos veszteség vagy épp a 3-as metró felújítása körüli botrányok miatt.

Katona Tamás, a BKV felügyelőbizottságának elnöke

Dr. Katona Tamás matematikus-statisztikus, egyetemi tanár. Szintén a régi baloldali pártelit embere, Karácsony visszatérésével ő lett a BKV Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Forrás: PS

Katona a Leningrádi – szentpétervári – Egyetemen végzett, majd hazatérve – a szocializmusban – előbb a KSH-ban, majd az Állami Népességnyilvántartóban dolgozott vezető pozíciókban.

A rendszerváltást követően a Belügyminisztériumban folytatta pályáját, ahol az Adatfeldolgozó Hivatalnál dolgozott. A rendszerváltozás utáni első baloldali kormány már fel is karolta, és a KSH elnöke lett belőle.

Arról cikkeztek ebben az időben, hogy Katona Horn Gyula egyik legközelebbi bizalmasa volt.

 

Az első Orbán-kormány idején leváltották, ekkor az egyetemi pályára helyezte a hangsúlyt, és a Szegedi Tudományegyetemen tanított statisztikát és jogi informatikát.

A közismert Markmyprofesszoron olvasható értékelése 3,7 pontos volt, és több diák is arról panaszkodik, hogy nagyon unalmas előadásokat tart.

A Medgyessy-kormányban megint felvitte az Isten a dolgát, mivel a miniszterelnök kabinetfőnöke, majd Gyurcsányék alatt a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára lett Veres János minisztersége mellett.

 

2005-ben adócsökkentésről hazudozott

Egy 2005-ös interjúban még ezermilliárdos adócsökkentéssel hazudta tele a sajtót, így nyugodtan kijelenthető, hogy Katona is jócskán közrejátszott a 2006-os, a gazdasági adatok eltitkolásán alapuló győzelem kierőszakolásában.

Gyurcsány 2006-ban menesztette, részben az adatok elhallgatása miatti balhét ráverve, részben pedig azért, mert Katona nyilvánosan beszélt egy fórumon az ingatlanadó lehetőségéről. Vagyis lényegében elszólta magát. Ez pedig vélhetően az utolsó csepp volt a pohárban.

 

2009-ben a korábban általa is még a Gyurcsány-kormányban összehozott gazdasági válság kezelésére is felkérték, aztán Bajnai is előhúzta a kalapból Katonát, amikor újra a Pénzügyminisztérium államtitkára lett belőle.

Ebben az időszakban sikerült egy ízben azt nyilatkoznia az Indexnek a PM államtitkáraként, hogy pár tízmilliárdot tévedni nem nagy dolog.

Az ő találmánya volt a szuperbruttósítás, ami megint a családokat vette célkeresztbe a válságkezelés címén, hiszen többek között a családi pótlék is az adó alapját képezte.

2010 elején aztán egy újabb "okos" nyilatkozat hagyta el a száját, amikor azt mondta, hogy a Fidesz által már a kampányban ígért egymillió munkahelyre nincs szüksége az akkor éppen 400 ezer munkanélkülivel küzdő magyar munkaerőpiacnak.

 

2010 után megint az egyetemi pályájára koncentrált, és persze – magát független szakértőként ábrázolva – a blogján rendszeresen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. 2014-ben aztán az MSZP pártigazgatója lett, de nem sokáig, mivel kiszivárgott egy rendkívül kínos hangfelvétel egy VIII. kerületi MSZP-ülésről,

amelyen pártigazgatóként a helyi feketekasszáról beszélnek a kerületi MSZP-elnökkel, valamint arról, hogy utólag hogyan korrigálják a könyvelést, hogy megfelelő legyen. Az ügyben aztán nyomozás is indult.

Látható tehát, hogy Karácsony biztos, jól bejáratott kezekbe adta a BKV sorsát.