Karácsony emberei: Ibolya Tamás

A szétszakított herezacskón túl a dán zöld pártig és az asztrológiai könyvekig, majd haza Karácsonyék kávéellátmányát intézni

  •  Ibolya Tamás, 2019 októbere óta önkormányzati tanácsadó, nemzetközi szakreferens; majd 2020 februárja után "nemzetközi titkár önkormányzati tanácsadó" - havi bruttó 550 ezer forintos illetményért teljes állásban. Az egész Karácsony-csapat legérdekesebb figurája, de tényleg!

Méltatlan folyton ezzel jönni, de ilyen az élet: egy egyszerű Google-keresés Ibolya Tamás egykori vízilabdázó nevére, és még húsz év távlatából is az olvasástól is belénk nyilalló fájdalom járja át mindenki testét, nemtől függetlenül:

2000-ben történt ugyanis, hogy a szentesi születésű BVSC-s fiatal játékosnak a Fradi elleni bajnoki döntő során valaki vagy valami szétszakította a herezacskóját.

A Fradi abban az évben végül megnyerte a bajnokságot, de erre a borzasztó sérülésre valahogy mi, sportkövető emberek még mindig jobban emlékszünk - ráadásul Ibolya a szakadás ellenére játszott szépen tovább, miközben még a hátából is kiharaptak egy darabot. Személyesen a fradista Hesz Mátét vádolták a BVSC-sek a rémtettel (a Gyarmati-unoka Hesz először nem volt benne biztos, aztán SMS-ben bocsánatot kért, majd inkább tagadott), de a Fradi plasztikai sebész orvosa, Rusz doktor szakmai szemmel is bebizonyította, hogy a csúnya heresérülést a szuszpenzor okozhatta - ki tudja, talán a harapást is...

Ibolya - bár "szerencsétlen időben" született, nem fért be a válogatottba, így nem volt részese a 2000-es évek aranycsapata elképesztő tarolásának - egy tisztes első osztályú karriert befejezve, 2010-ben Magyarország dániai nagykövetségére került konzulként. A Nemzeti Sportnak 2009 végén így nyilatkozott:

Hat éve gyakorlatilag azt a döntést hoztam, hogy nem a póló, hanem a civil pálya a legfontosabb. Szeptemberben voltam harmincöt éves, szerintem szép és kellően hosszú pályafutást hagyok magam mögött.

A sajtóban nem találunk erről anyagokat, de Ibolya Tamás saját LinkedIn-oldalán igen: a "civil pálya" már jóval korábban elkezdődött, tehát a 2009-es kinevezés nem volt előzmény nélküli. Az ELTE politológiai mesterfokozatának 2002-es elvégzése után a Corvinuson folytatta: ott nemzetközi kapcsolatok szakirányon szerzett újabb egyetemi diplomát 2004-ben - bár emellett tanult az ELTE magyar nyelv és irodalom és skandinavisztika szakjain is, ahogy egy kicsit kötetlenebb formában honlapján leírja.

Valójában már 2003-tól datálható politikai karrierje az akkor még értelemszerűen MSZP-SZDSZ-es irányítású Külügyminisztériumban.

Kezdetben "mindenes" volt: háttérmunkát végzett, megbeszéléseken jegyzetelt, partner-külképviseletekkel egyezkedett, szervezett, koordinált. 2004-től 2010 januárjáig aztán személyi asszisztensként folytatta a minisztériumban, hasonló feladatokat ellátva, mint kezdőként - ezt követte a dániai kaland.

2010 és 2014 között aztán már a koppenhágai külképviseleten dolgozott konzulként, ahol saját bevallása szerint a szokásos szervezői feladatokon túl aktív lobbitevékenységet is ellátott a minisztériumoknál, egyéb nagykövetségeken. 2014 után egy kicsit szürkésebb időszak következik dániai életszakaszában: önkéntes munka keretében közel négy évig edzősködött, illetve kommunikációs vezetői posztot is betöltött egy nemzetközileg mobilis álláskeresőket megcélzó nonprofit szervezetnél (IDCN).

Hivatalosan eközben a Dán Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékén (DIIS) dolgozott projektkoordinátorként, de az igazán érdekes kihívás az alig pár évvel korábban a Szociálliberálisokból kiszakadtak által alapított Alternativet (Az Alternatíva) nevű dán parlamenti pártnál várta: 

2016 és 2018 között ugyanis a dán zöldeknél töltött be hivatalos tisztséget nemzetközi hálózatmenedzserként.

Innen aztán a kötelesség hazaszólította: 2019 januárjától ugyanis gőzerővel dolgozott az ellenzéki erők, leginkább Karácsony Gergely kampányán, amit őszi fényes győzelmük koronázott meg. Egészen biztosan profi volt a kampánycsapat, de talán a Borkai-botrány is számított egy kicsit a végeredményben...

Részlet Ibolya Tamás munkaszerződéséből
Részlet Ibolya Tamás munkaszerződéséből

És az azért lehet, hogy ideológiailag mégis elfogulatlan? Hiszen ezek csak munkák, pozíciók voltak - pénzre pedig bárkinek szüksége lehet, hátha nem tehetett róla, hogy pont ott talált állást... ráadásul szomorú dolog kiváló sportolóinkat - akárcsak Steinmetz Ádámot - a másik oldalon látni.

Nos! 2015-ben még Dániából kiváló angolsággal lelkesen kritizálta a kormány migránsellenes tevékenységét az Al Jazeerának és védte a magyar lakosságot, hogy mennyi lelkes civil szaggatja le meg firkálja össze a kormány óriásplakátjait: 

Majdnem szó szerint elmondta, hogy "az a baj, hogy továbbmennek". De később is többször egyérteművé tette, hogy ki kivel van:

Egy Karácsonnyal közös ismerősük mutatta be őket egymásnak, a kampányba ő is januárban csatlakozott be - ez már megint Galván Tivadart és A tanút idézi, de folytassuk:

"Itthon is a közéletben akartam tevékenykedni, tudtam, hogy folytatni akarom az értékalapú munkát, amit Dániában elkezdtem. (...) Ha definiálnom kellene magamat, akkor én vagyok a kampány krónikása: mindent csinálok, ami az írással kapcsolatos. (...) Gergővel egy platformon vagyunk, ismerem már a gondolkodását, sokszor mondtuk is viccesen, hogy akkor én most megírom, mit gondolunk közösen erről vagy arról a témáról."

Félszavakból, vagy semennyiből is megértik egymást: Ibolya pedig szépen megírja Karácsonynak, hogy mit gondoljon. Ráadásul angolul is beszél, majdnem olyan magas, mint a főpolgármester - úgyhogy időközben újra a jól bevált titkárrá változott:

A kezdeti időszakban a programalkotásban is segédkezett, augusztus végétől pedig egyfajta személyes asszisztenssé avanzsált Karácsony mellett: végigjárta ő is a 23 kerületet, ha kellett, a csapat kávéellátmányát intézte, ha kellett, szöveget gyakorolt a jelölttel, miközben szólt a kocsiban az AC/DC.

A hideg is kirázott. Talán ezt is együtt gyakorolhatták?

Legalább azt is elmondhatjuk, hogy hazajöttek a fiatalok és a nem annyira fiatalok.

És hogy még a végére nehogy kifelejtsük Ibolya Tamás bonyolult lelkének egyik fontos szeletét: bizony az ezoterika, azon belül az asztrológia szippantotta be olyannyira, hogy három könyv magyar fordításáért is ő tehető felelőssé:

  • Stephen Arroyo: Kapcsolatok ​asztrológiája
  • Liz Greene: Kapcsolódás
  • Stephen Arroyo: A ​horoszkópszintézis módszerei

Biztos kiváló könyvek, de ezeket most inkább nem olvassuk el, bármennyire is szeretnénk teljes képet adni erről a sokrétű, kicsit elvont sportemberről. Nőzni biztos jól lehetett mindenesetre ezekkel, pláne vízilabdásként... idézünk saját honlapjáról:

"Amennyire vissza tudok emlékezni, az asztrológia mindig foglalkoztatott, de csak 30 éves koromban, egy személyes krízis és egy felkészült asztrológusnál tett megrázó erejű látogatást követően vált szenvedélyemmé. Röviddel ezután Stephen Arroyo amerikai asztrológus Asztrológia, karma és átalakulás című könyve véglegesen e csodálatos tudásterület irányába vezetett, majd hamar rátaláltam Liz Greene-nek, a világ talán legelismertebb pszichológiai asztrológusának The Center for Psychological Astrology nevű londoni iskolájára, melynek kiadványai és szemlélete meghatározzák gondolkodásomat. "

Na de visszatérve a 2019-es kampányra: a Borkai-videó (és a kampánystáb kiváló munkája persze) végül csak győzött, már csak teljesíteni, dolgozni kellett volna.

Hogy Ibolya jól csinálja-e a munkáját vagy sem, az igazából irreleváns: a kávéellátmány, a jegyzetelés, a fordítások, a szövegek bizonyára hiánytalanul megvoltak végig - a városvezetési teljesítmény pedig Karácsonyék reszortja lett volna. Szerződése alapján pozíciója amúgy elvileg vagyonnyilatkozat-köteles lett volna, de ezt nyilvánosan, a főváros honlapján nem találtuk meg - hogy ez mulasztás, vagy a későbbi szerződésmódosítás eredménye-e (ahol megszűnt felsőfokú besorolása, ráadásul végkielégítésre se jogosult többé) nem tudjuk.

Az eredményeket most itt nem minősítem, megtettük többször. És még hol a vége!

Hát, a világnak úgyis szüksége lesz még asztrológiai szakfordító bölcsészekre... 

kapcsolódó