Karácsony emberei: Gál J. Zoltán

Az apja által kikövezett úton jutott el az Apró-villa ajtajáig, majd az őszödi beszéd kiszivárogtatása után Gyurcsánynál is kegyvesztett lett, most Karácsony reaktiválta. Mi baj lehet belőle?

Akárhogy is szeretne megújuló baloldalról beszélni a főpolgármester, Gál J. Zoltán is olyan figura, akit Gyurcsány közvetlen környezetéből igazolt le Karácsony, és aki mára döntő befolyást is szerzett a Városházán.

Apja már ott volt a tutiban

Gál J. édesapja, Gál Zoltán megvalósította egy munkásfiú álmát, hiszen munkás szülők gyermekeként elvégezte a jogi egyetemet, majd 1974-ben a Magyar Szocialista Munkáspárt központi apparátusába került, és tizenhárom éven át a közigazgatási és adminisztratív osztályon dolgozott, munkatárs, illetve alosztályvezető lett.

Forrás: Parlament.hu
Forrás: Parlament.hu

1987-től a Grósz-kormányban a közigazgatást felügyelő belügyminiszter-helyettes lett, és ezt a tisztségét 1989. április végéig látta el.

1989. május 1-jétől 1990. május 23-ig belügyminisztériumi államtitkár, e tisztében a hazánkba menekült külföldi állampolgárok ügyeinek intézésére alakult tárcaközi bizottság vezetője volt. Horváth István miniszter lemondását követően, 1990. január 24-én, továbbra is államtitkárként, megbízták a Belügyminisztérium vezetésével.

Egy normális világban egy ilyen vérkomcsi figura soha nem kerülhetett volna újra pozícióba egy rendszerváltozást követően.

De Gál az 1994-et követően kormányra kerülő MSZP egyik vezéralakja lett, sőt az Országgyűlés elnökévé választották. De hogy fokozzuk: 2010-ig minden gond nélkül bent csücsülhetett a Parlamentben képviselőként.

Témánk szempontjából fontos tény, hogy az idősebb Gál kifejezetten jó kapcsolatot ápolt sokakkal a politikai szférában, többek között Apró Piroskával is, aki ezekben az időkben informálisan sok szálat mozgatott a baloldalon.

Így Gál zöld utat biztosított fiának, aki szintén bejáratos lett Apró Piri nénihez és lányához, Dobrev Klárához, a Szemlőhegyre.

Gál Zoltánnak sem makulátlan a pályája, hiszen a Wallistól egy feltűnően olcsón megvásárolt ingatlan miatt kellett magyarázkodnia még Horn Gyula miniszterelnöknek is.

 

De Gállal kapcsolatban komoly ügynökvádak is megfogalmazódtak, sőt, egy parlamenti ellenőrző bizottság lemondásra szólította fel. Persze vastag a bőr, rá sem hederített.

Kikövezett úton

Gál J. Zoltán tehát egy, a komcsi édesapja által jól bejáratott útvonalon tudott könnyen lépdelni felfelé a ranglétrán. Diploma nélkül.

Az érettségi után beiratkozott ugyan a József Attila Tudományegyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is, de 2002-ig nem végezte el a kurzusokat.

Gál az egyetem helyett viszont kijárta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének szakiskoláját, a Bálint György Újságíró-iskolában középfokú képzettséget adó tanfolyamot. A Népszabadságba kezdett írni, majd  képes volt egészen a Népszava főszerkesztő-helyettesi posztjáig jutni. Ehhez azért biztosan nem ártott édesapja befolyása…

Innen pedig egyenes út vezetett a Medgyessy-féle fiatal kampánycsapatba.

Itt kezdett együtt dolgozni a szintén a régi komcsi kapcsolatok révén odakerülő Dobrev Klárával és Gyurcsány Ferenccel.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

2002-ben aztán apjával egyidejűleg országgyűlési képviselő lett, és a Medgyessy-kampány kommunikációs tanácsadójaként várható volt, hogy a győzelmet követően egy zsíros pozíciót szerezhet. Így találta magát a kormányszóvivői székben.

Gyurcsány előretörésével – ahogy azt mondani szokták – kétkapuzni kezdett a főnöke és a barátja között, és érdekes módon ők ketten ’riasztották’ a többieket először a D–209-es botránnyal kapcsolatban.

Érdekes, mi?

Nem lehet pontosan tudni, hogy Gál J. milyen szerepet játszott Medgyessy bukásában, de az biztos, hogy összejárt a Gyurcsány–Dobrev házaspárral, és az is tény, hogy a Gyurcsány és Medgyessy között elmérgesedő helyzetet követően Gál J.-t leváltotta a kormányfő. Azt pletykálták, hogy egy szivárogtatás miatt.

Innentől nyíltan Gyurcsányt támogatta, és Medgyessy megpuccsolását, valamint ez utóbbi miniszterelnökké választását követően államtitkár lett az első Gyurcsány-kormányban. Ebben a minőségében a kormányzati kommunikáció fő ura lesz Gál J.

2006 nyarán pedig csúcsra ért: kabinetfőnök lett Gyurcsány mellett.

Forrás: AFP / Isza Ferenc
Forrás: AFP / Isza Ferenc Forrás: AFP

Ezt követően azonban egyre nehezebb helyzetbe került, mivel a megszorítások pozitív tálalása lett volna a feladata, ami nem éppen könnyű dolog.

Ráadásul az ő idejére tehetőek olyan balul elsült események, mint az augusztus 20-i vihart követő tragédia, az őszödi beszéd, a konvergenciaprogram, és a sort lehetne bőven folytatni.

Gyurcsánnyal állítólag megromlott a viszonya, mivel a volt miniszterelnök többször megvádolta őt azzal, hogy ő szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Gál J. ezt többször is tagadta. Ám a múltját ismerve simán képes lehetett az újabb árulásra.

Azt mondták akkoriban, hogy nem tett jót a megítélésének az sem, hogy sok millió forintért vásárolt kamu tanulmányt a tárca, ami miatt távoznia kellett Pimper Richárdnak, a helyettesének is.

Bárhogy is történt, Gál J. megbukott. És jó eséllyel senki sem sajnálta a pártján belül sem. Gál J.-nek ugyanis az összes MSZP-hez köthető kommunikációs és egyéb hatalmi aljassághoz köze volt: a 23 millió románozáshoz, a köteles beszédhez, és jó eséllyel Medgyessy megbuktatásához és az őszödi beszéd kiszivárogtatásához is.

Néző László a Főhősben kompaktan összefoglalta Gál J. szerepét a baloldalon: „Azt hiszem, ő a baloldalnak egy rossz szelleme, talán lehet így fogalmazni. Hiszen ha visszagondolunk az ő pályájára, minden olyan dologban benne volt, ami valamelyest felborzolta Magyarország kedélyeit. Maga Gyurcsány írja le, illetve mondja tollba az egyik könyvében, hogy benne volt a 23 millió románozásban, benne volt a Kövér Lászlóval szembeni elhíresült köteles beszédben, és számtalan olyan dologban benne volt, ami a baloldal részéről aljasság volt. Akár választási kampányban, akár kampányon kívül. Ezért mondom, hogy ő a baloldal rossz szelleme, de nincs egyedül, nagyon sok rossz szellem van ott.”

A bukás után újra újságíró lett

2010 és 2017 között visszatért a médiába. A Vasárnapi Hírek nevű baloldali újság főszerkesztője lett, amely később beolvadt a Népszavába.

Itt már egyre többször ütött meg kritikus hangot az MSZP-vel szemben. Azonban úgy tűnik, nem haragudtak meg, mert 2019. március 15-én az MSZP pártalapítványának Szabad Sajtó Díját ítélték oda neki.

 
Újságíróként már nem kellett véka alá rejtenie véleményét (aminek hangoztatásáért sokat bírálták még szóvivő korában). Sokszor jelent meg szakértőként a tévében, és heti szinten írt véleménycikkeket az újságjába.

Karácsony kampányában tért vissza

A tavalyi önkormányzati kampányban már olvasni lehetett arról, hogy az összellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mellett dolgozik.

Karácsony úgy nyilatkozott, hogy soha nem volt még olyan ember, aki számára  elmondható beszédet írt volna, „Gál J. ebben unikális” – mondta a főpolgármester.

Ő írta a hosszabb beszédeit, és készítette fel a médiaszereplésekre a kampányában, de azzal a koronavírus-járvány első szakaszában is lebuktak:

Tavaly ősz óta ugyanis a főpolgármester stratégiai főtanácsadójaként döntő befolyást szerzett a budapesti városházán.

 

Ki a főnök valójában?

Mint emlékezetes, Karácsony Gergely a koronavírus-járvány kezelésében sem volt a helyzet magaslatán, és a Pesti úti Idősek Otthonában gócpont alakult ki. Kiderült az is, hogy borzalmas állapotok uralkodtak az intézményben, és egy orvos sem tartózkodott a járvány ideje alatt az idősek otthonában, holott az kötelező lett volna.

Karácsony igyekezett tagadni a vezetői kompetenciájának hiányát bizonyító tényeket, és egy levelet lobogtatott Facebook-oldalán, amelyben azt akarta bizonyítani, hogy volt orvos az intézményben.

Ez azért lényeges, mert az orvost a fővárosnak kellett volna biztosítania, de több bizonyíték is van arra, hogy ez nem történt meg.

Azonban ha tüzetesebben megnézzük az állítólag az intézmény vezetője, Skultéti József által írt levelet, akkor kiderül, hogy azt valójában Gál J. Zoltán írta.

Nicsak ki a főnök a városházán. Forrás: Origo
Nicsak ki a főnök a városházán. Forrás: Origo

Ezzel megint kiderült az, amit már korábban is tudtunk, azaz hogy Gyurcsány és emberei dominálnak a városházán, és nem pedig Karácsony. A főpolgármester csak báb.

Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk Karácsony embereiről!