Kalifornia, a bolti tolvajok állama

Dekriminalizálták a bolti lopást, na vajon mi történt?


Felületes társalgásokban a „Ne tudd meg, Amerikában…” kezdetű képtelenségek legalább annyira hálás közhelyek, mint iskolai dolgozatok elején a „Már az ókori görögök is…” – aztán a végén valahogy kiderül, hogy Amerikában tényleg úgy van.

Figyelemreméltó anyagra bukkantunk a WSJ (a Wall Street Journal luxuséletmód melléklete) szerkesztőségi összeállításábanmár a felütés is hívogató:

Dekriminalizálták a bolti lopást, na vajon mi történt?

Tényleg, vajon mi? Legalább annyira érdekes emberkísérlet lehet, mint a kommunizmus és annak mindenféle reinkarnációja, pl. alapjövedelem – hátha most sikerülni fog, csak az emberekben volt a hiba! 

Ide kívánkozik még egy réges-régi ellenzéki bölcsesség:

Ugyan, az MSZP egy kis piti bolti tolvaj, DE a Fidesz az profi bűnszövetkezet!

…melynek végén csak kiböki valahogy, hogy senkire sem kéne szavazni, de azért a végén mégis inkább a bolti tolvaj MSZP-re és csatlósaira.

Na de tényleg nézzük már, hogy mi történik Kaliforniában, azon túl, hogy Magyarországon is mindenki tudja, hogy önsorsrontó, káoszra és szemétdombra vágyó lemming emberek lakják többségében – egyetlen motivációval: csak nehogy a Trump nyerjen? Jaj de ismerős ez… Aztán ha már nagyon megunják azt a túlzsúfolt, méregdrága szemétdombot és a hajléktalanokat, akkor arrébb költöznek egy állammal, ahova koronavírusként hurcolják magukkal a balliberalizmus eszméjét, a káoszt, a romlást és a pusztítást.

 

 

Ezek a rendes polgárok ugyanis 2014-ben egy népszavazáson úgy döntöttek, hogy 950 dollár alatt csak szabálysértésnek számítson, ha elcsensz valamit. Ebből következik, hogy a fosztogatókat automatikusan szabadon bocsátják az államban – a rendőrség pedig már be sem avatkozik inkább. Ha esetleg az otthonodat, a magántulajdonodat véded meg erőszakkal, akkor viszont te követsz el bűncselekményt. Mondjuk ez utóbbi is ismerős.

Azóta az anyagi és járulékos károk alatt nyögő üzletek sorra zárnak be államszerte, pl. a Walgreens óriási gyógyszertárláncából csak idén hét húzta le a rolót Kaliforniában. Itt jegyeznénk meg, hogy az USA-ban a ’pharmacy’ kb. egy itthoni dm-mel egyezik meg, ahol többek között a sört és a szendvicset is beszerezheted – normális esetben pénzért.

A személyzet tehetetlen: ha verbálisan gyalázzák őket, tűrniük kell – a céges szabályzat is így rendelkezik. Féltik a bántalmazástól a dolgozót, de saját magukat is a perektől.

Szóval aki akar, bemegy, és csak elveszi, amit szeretne.

Ha meg mégis elkapják, akkor rasszizmusra, előítéletekre hivatkozva pert indít a kereskedő ellen.

Néhány üzletlánc; a Goodwill, a Walmart és a Bloomingdale’s próbálkozott azzal, hogy a rajtakapott tolvajokat ’életvezetési tréning’-re küldte. Mi történt ezután? A városi ügyészség beperelte a cégeket kényszerítésért és akadályoztatásért!

A keddi választást Kaliforniában nem mellesleg népszavazással is összekötötték (Prop. 20), ahol szigorítást kérnének az egyre gyakoribb lopásra, fosztogatásra. Na vajon kik ellenezték a leginkább? Hát többek között a szilícium-völgyi tech-celebritások: Mark Zuckerberg (Facebook), Tom Steyer (milliárdos befektető), ill. a Netflix-vezető Reed Hastings felesége. Lehet, hogy az ő vállalkozásaikat kevésbé fenyegetik az utcáról betévedő tolvajok és fosztogatók? Vagy csak érdekük a káosz, hogy az online áruházak felé tereljék a népet.

Ja, igen: jelen állás szerint (90%-os feldolgozottság) a szigorítást ellenzők vezetnek 62%-kal (és talán a legendás levélszavazatokat – ha vannak – még fel sem dolgozták egészében).

– Szeretnétek rendet, tisztaságot, prosperitást, munkát? – NEIN! – Akarjátok a totális szemétdombot? Akarjátok a totális káoszt? Legyen szar mindenkinek, mert Trump biztos nem ezt szeretné? – JÁÁÁÁÁÁÁÁ!