Jön a Macron

A fekete bűnözőket csókolgató, országából kalifátust varázsoló francia botrányelnök hétfőn Magyarországra érkezik. De mégis minek? Végigvettük a lehetséges okokat.

Ma Budapesten rendezik meg a V4-csoport soron következő csúcstalálkozóját. Az eseményen vendégként jelen lesz Emmanuel Macron, a francia köztársaság elnöke is, aki a program részeként kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A francia elnök látogatása csak azok számára sokkszerű élmény, akik naivan hittek a baloldal világmagyarázatának.

A hétfői találkozóban semmi különös nincs. Az ellenzéki média ugyan évek óta azt akarja elhitetni a magyar társadalommal, hogy Orbán Viktor a pálya szélén focizik. Csakhogy a magyar miniszterelnök már hosszú ideje az európai élvonalban rúgja a bőrt. Ez tény. Aki mást mond, az nem érti az európai politika valóságát.

Néha eldurvul a vetélkedés, időnkét törvénytelen és etikátlan módszerekkel szerelik egymást a játékosok. Például olyan esetekben, amikor titkosszolgálati módszerekkel buktatnak meg vezető jobboldali politikusokat.

kapcsolódó

  • Fico lehallgatási ügye: az európai politikát a titkosszolgálatok alakítják, nem a választók

    Fico lehallgatási ügye: az európai politikát a titkosszolgálatok alakítják, nem a választók

    Ezúttal a volt szlovák kormányfő keveredett botrányba egy tisztázatlan körülmények között rögzített felvétel miatt. Az elmúlt időszakban nem egy ilyen történettel lehetett találkozni, ugyanakkor legalább ennyire érdekes, hogy minden esetben bevándorlásellenes politikusok kerültek kellemetlen helyzetbe. Strache, Babis, Szájer és most Fico - de a sornak nincs vége. Erős üzenet ez a parlamenti választásra készülő Magyarországnak. Megmutatjuk a legdurvább titkosszolgálati akciókat az elmúlt évekből!

Ez a sport azonban sajnos ilyen, ilyenné lett a világ körülöttünk. Csak az képes játékban maradni, aki megérti a perverz szabályokat.

Mindemellett közismert, hogy Emmanuel Macron minden világnézeti különbözőség ellenére is jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral. A színfalak mögött rendszeresen egyeztetnek, illetve alkalmi szövetségeket kötnek a németek és mások ellenében.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner” – nyilatkozta nemrég az Euronewsnak Emmanuel Macron. Az idézett megjegyzés érthetővé teszi a két politikus viszonyát. Mármint azok számára, akik ragaszkodnak a valósághoz, és az álhíreken túl is érdeklődnek a világ dolgai iránt. 

Macronnak pedig most nagy szüksége van Orbán Viktor partnerségére.

Angela Merkel visszavonulása után Macron szeretne a Bundeskanzlerin örökébe lépni. Mivel az új német kormány egy időre garantáltan parkolópályára vezeti Németországot, Macron számára most megnyílt a lehetőség arra, hogy Európa nyugati felének első embere legyen.

Az meg már a nyugati féltekének a problémája, hogy egy ilyen figura egyáltalán szóba jöhet térsége első számú vezetőjeként.

Mindennek ellenére Macronnak jó esélye van arra, hogy növelje európai befolyását, ám ehhez első körben a jövő tavasszal esedékes francia elnökválasztásokat kellene megnyernie.

Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű mutatvány. Macronnak ugyanis egy erősen jobbra tolódott francia társadalmat kell meggyőznie arról, hogy jó irányba halad az ország, miközben Marine Le Pen és Eric Zemmour személyében erős kihívói akadtak a választási versenyben. A második fordulóban valószínűleg az említett jobboldali jelöltek egyikével kell majd megmérkőznie az elnökségért.

Orbán Viktor pedig egy elismert jobboldali vezető, itthon és külföldön egyaránt. A baloldali sajtó optikáján keresztül ez a népszerűség természetesen láthatatlan, de elég csak a nyugati lapok kommentszekcióját végigböngészni.

Egy Orbán Viktorral létrejövő baráti találkozó így súlyos százalékokat jelenthet Macron számára. Ezzel pedig részben kifoghatja a szelet ellenfelei vitorlájából.

Demonstrálhatja a francia társadalom előtt, hogy az említett partneri viszony nemcsak szóvirág, hanem élő valóság. Kis kikacsintás jobbra, hogy az európai jobboldal meghatározó vezetőjének kezét szorongathatta Budapesten.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor Macronnak kampányol. A Fidesz értékrendje világos: keresztény, nemzeti és európai.

Az Újszövetség azonban jól körülírja, hogy mi a helyes magatartás akkor, ha harcban állunk a világ sötétebb felével:

legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok.

Szóval, hajrá!

A találkozó ugyanis a V4-ek és Magyarország szempontjából is fontos. Ugye senki nem hiszi azt, hogy az Orbán–Macron közös fotó ingyen készül majd el, természetesen Magyarország is profitál Macron szorult helyzetéből: mert erről szól az Európai Unió, kisebb és nagyobb alkuk köttetnek, minden politikai csoport a maximális érdekérvényesítésért teper.

Az már egy másik kérdés, hogy az alkukból származó nyereséget ki mire használja fel.

Persze a francia elit bármikor kész egy kis románkodásra, és már a találkozó után képesek lennének hadüzenet nélküli támadásra. Erre azonban a magyar miniszterelnök is felkészült, ismeri a közeget, éppen annyit ad, ami megéri politikailag.

Mert Emmanuel Macron Magyarországon nem számít egy népszerű brandnek. Mi, magyarok leginkább a francia szemkilövetőt látjuk benne. Ez azonban francia belügy, igazgassák csak a maguk sorsát. Mi csakis a legjobbakat kívánjuk nekik, lehetőleg Eric Zemmourt vagy Marine Le Pent.

Eric Zemmour
Eric Zemmour Forrás: AFP

A nemzeti érdek azonban azt diktálja, hogy kezet kell adni Macronnak is. Senkivel nem zárjuk ki az együttműködést, amennyiben kész a párbeszédre és a konstruktív együttműködésre. Magyar szempontból Macron egyelőre ilyen embernek mutatkozik, bármennyire kártékonynak is tartják a francia emberek.

Naiv, aki azt gondolja, hogy az Európai Unió több az érdekek szövetségénél. Jó példa erre a V4-ek működése is. Az egymást váltó különböző színű szlovák és cseh kormányok éppúgy érdekeltek a szövetségben, mint a magyar és a lengyel jobboldal.

Tudniillik mindenki azért küzd, hogy növelje a külpolitikai mozgásterét, és nagyobb erőt képviseljen a tárgyalásokon vagy vitákon.

Jó lecke ez európai politikából. Ez így működik. A hollandok sem fenekednének ellenünk, ha a magyar kormány nem építene a kínaiakkal közösen Záhonyban új átrakódóállomást. Néhány év múlva a területen logisztikai központok, raktárak, vámszabad területek, áruforgalmi csomópontok jöhetnek létre, amelyek képesek lesznek fogadni a Kínából, Oroszországból és Ukrajnából érkező irdatlan mennyiségű konténervonatot. Ez amellett, hogy rengeteg új munkahelyet teremt a magyarok számára, jelentős bevételt is termel majd a magyar államnak.

Ami pedig a magyar költségvetésben plusz, az a hollandoknál mínuszként jelenik meg. Ez az oka annak, hogy a holland fickó élénk érdeklődést mutat a Magyarországon élő transzik iránt. Csak és kizárólag ez áll a holland kormány magyarellenessége mögött.

Európa jelenleg így működik. Aki pedig képtelen alkalmazkodni ehhez a bizarr világhoz, azt elsöprik.

Ennek fényében kell értékelni Macron budapesti látogatását. A francia elnök szövetségeseket keres. Alkalmit, állandó alkalmi politikai barátokat. Mert így működik az Európai Unió. Ez az a nagy eszme, amely összetartja az egészet.

Persze a francia elnök találkozik magyarországi vazallusaival is, ez a világ legtermészetesebb dolga. Bár azért kíváncsi lennék, hogy amennyiben az ellenzék vezetné az országot, akkor kinek a barátságával dicsekedne Macron a választások előtt? Melyik migránsbarát politikusunkat látogatná meg, hogy otthon jobb színben tűnjön fel?

A végére pedig egy kis hazai kitérő: a magyarországi baloldali média számolatlanul ontotta és ontja magából a cikkeket, amelyek azt bizonygatják, hogy a V4-ek egy súlytalan alakulat, amely még a résztvevők többsége számára sem fontos. Kizárólag Orbán Viktor erőlteti, mert elszigetelődött.

A valóság azonban újra és újra rácáfolt a baloldali elemzők, újságírók világmagyarázatára.

Ezek után alapos okunk van azt feltételezni, hogy az ellenzéki sajtó ebben a kérdésben is szándékosan téved.