Járványügyi hiénázás ellenzéki sajtó módra

Kattintásvadász címek, féligazságok, hatásvadászat az online médiában

Mindenkinek nagyon elege van már a koronavírussal kapcsolatos, életünket hátráltató, keserítő jelenségekből.

A korlátozások, a betegségtől, szeretteink elvesztéséből fakadó félelem, az egzisztenciális bizonytalanság lassan egy éve maghatározó része mindennapjainknak.

Van azonban egy olyan kicsi, de kellően kártékony hatékony „szakmai” közösség, amely töretlenül igyekszik a „független-objektív” tájékoztatás zászlóját lobogtatva figyelmet, olvasottságot generálni az óráról órára változó helyzetből. Az se baj, ha közben bizonytalanságot, vagy pánikot keltenek.

Igen, Ön helyesen tippelt, ők a teljesen független, negyedik hatalmi ág, amely ellenőrizni hivatott a mindenkori végrehajtó hatalmat. Nevezzük őket az egyszerűség kedvéért Minőségi Ellenzéki Újságíróknak.

 

Az online hírfogyasztás a rendkívül nagy kínálat (de kár, hogy kisebbségben van az ellenzéki hangvételű online média ) miatt gyakran korlátozódik címlapok, címek tanulmányozására. Az átlagos olvasó saját tájékozottsági igényét teljes cikkek elolvasása helyett sommás, hatásvadász állítások átfutásával elégíti ki.

„Tegnap is olvastam a Telexen, hogy az egészségügy össze fog omlani...”

 

És kész tényként adja tovább rokonainak, barátainak, üzletfeleinek.

Nap mint nap végig böngészve a „legfontosabb” online felületeket a hírfogyasztó az alábbi üzenetekkel találkozhat:

  • Összeomlik az egészségügy, nem bírja a terhelést
  • A kormány miatt nem megy az oltás az elvárt tempóban
  • A kínai és orosz vakcinák veszélyesek, mert MÉG nem engedélyezte őket az EU szakhatósága
  • A kormány nem ura a helyzetnek
  • Ennek sosem lesz vége
  • Következetlen bejelentések és intézkedések
  • Magyarországon világviszonylatban az egyik legrosszabb a helyzet
  • Túl szigorúak a korlátozások, ugyanakkor nem elég erélyes a védekezés
Gyakran a cikkek is közvetetten hazug, vagy féligazságokból levont téves következtetésekkel rontják az amúgy sem túl rózsás közhangulatot, de ennyi pesszimista hírt elejétől a végéig az olvasók többsége soha nem olvas végig.

 

Csak retteg, elkeseredik és ökölbe szorított kézzel szidja a kormányt.

Mert az ellenzéki sajtó mindent tud, mindent ért, ha rajtuk múlna, már rég túlennénk az egészen.

A Nyájas Olvasó ha nem hiszi, járjon utána, böngésszen kommenteket Facebookon! Az Internet Népe levonja a következtetéseket pusztán címekből is és kinyilatkoztat:
„Az egészségügyben sorra mondanak fel orvosok, összeomlik a rendszer. Az nem baj, hogy a messze döntő többség aláírta a szerződését, amely soha nem látott mértékű bérfejlesztéssel jár és továbbra is erőn felül teljesít a vészhelyzetben. A kormány a legrosszabb pillanatban földbe döngölte az egészségügyet.”
„Orbán nem rendelt elég nyugati vakcinát. Valószínűleg valami mutyi van a háttérben, mert a szar, drága kínait/oroszt választotta, ami tuti nem jó, sőt, VESZÉLYES hiszen a 444.hu még nem írta meg az ellenkezőjét!”
„A miniszterelnök össze-vissza beszél, előbb nyitásról konzultál, majd szigorításról beszél, mintha megbolondult volna. Aztán meg az oltásról. Ennek semmi értelme, hisz olvastam a Telekszen is, hogy teljesen meg van zavarodva.”
„Semmi értelme ezeknek az intézkedéseknek, rég ki kellett volna nyitni az országot („De ésszel” – kösz, FeGyőr, így utólag mi a véleményed? a Szerk.). De sokkal profibban kéne védekezni, mint a fejlett Nyugaton, ahol minden sokkal jobban megy!”

Az a helyzet, kedves Független Ellenzéki Újságírók, hogy nagyon szép dolog a hirdetési bevétel, de ismét kérünk rá Titeket, hogy kétszer gondoljátok meg, mikor sugalljátok az egyébként is elkeseredett olvasóknak, hogy szar minden, nincs remény.

 

Mert ennek nemsokára vége lesz, de rajtatok is múlik, milyen sebességgel. Mert ha emberek nem mernek oltást kérni – például miattatok – azzal szépen el lehet nyújtani a járványt, pedig gondolom, hogy Ti is mennétek már maszk nélkül mondjuk kocsmázni.

Szóval inkább szidjátok a kormány családpolitikáját, vagy csináljatok PR-interjút a budapesti főpolgármesterrel. Az is nagyon ótvar, de legalább kárt nem okoztok vele. Köszike!