Janikovszky Éva*: Ha én lennék a miniszterelnök...

Az ismert írónő egy elfeledett könyve került a Kontra birtokába, amelyben a tőle megszokott stílusban írja le Andris, a belbudai kisfiú gyerekszobai álmodozását.

Idézünk belőle, mert az kevesebb munkával jár, mint írni róla.

  • „Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor minden hajléktalannak adnék lakást.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor minden éhező gyereknek adnék csokit és cukorkát, hogy lakjanak jól.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor a minimálbér egymillió forint lenne.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor beterelném a népet a stadionokba és személyesen oltanék be mindenkit.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor betiltanám az előítéleteket és az általánosítást, mert a magyar egy nagyon elmaradott és buta nép, amelyik hajlamos a fasizmusra.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor már rég kinyitottam volna az országot, visszavontam volna a korlátozó intézkedéseket, és a nyitás közben szóltam volna az embereknek, hogy két hét múlva bezárjuk az országot, szigorú korlátozásokat vezetünk majd be, hogy legyen idejük felkészülni a nyitás közben a zárásra.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor utasítanám a rendőr, ügyész és bíró bácsikat (vagy néniket, stb.), hogy csukják le azokat, akikről ellenzékben hazugságokat mondtam.
  • Ha én lennék a miniszterelnök bácsi (vagy néni, stb.), akkor megköszönném osztályfőnökeimnek, Klári néninek és Feri bácsinak, hogy megengedték nekem.

Andris!!! Hagyd abba ezt a hülyeséget, mert ez még egy gyerektől is ciki. Add vissza a húgod babáit, mert itt sír, hogy milyen marhaságokat szónokolsz nekik. Megmondtuk neked apáddal, hogy nem játszhatsz politikusosat, mert ilyenkor a nagyit mindig a frász kerülgeti. Azt mondja, emlékezteted egy igazi politikusra őt, aki olyan hülye volt, mint te, és nagyon sok ember szenvedett miatta.”

*Természetesen nincs Janikovszky Évának ilyen címen könyve, ezt csak kitalálta a cikk szerzője, mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnt.