Jakab Péter egy Soros-pénzből alapított romaiskolában tanított

A gátlástalanság mintapéldánya: a későbbi "cigányozó" politikusnak semmi kifogása nem volt sem a cigány diákok, sem a Soros György általi alapítás ellen. Mert akkor éppen ezt diktálta az érdeke.

  • A korábban még „cigánybiziszről” és pénzüket tankönyv helyett alkoholra elherdáló romákról beszélő Jakab Péter most álságos posztban ujjong egy Jobbikos roma képviselő indulása miatt.
  • Nem ez volt azonban az első hajtűkanyar Jakab életében, hiszen a tanári pályája elején a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Iskolában tanított cigánygyermekeket történelemre.
  • Ekkor még az ellen sem volt semmi kifogása a későbbi szélsőjobboldali politikusnak, hogy az iskolát Soros György támogatásával alapították, és a spekuláns sok éven át pénzelte az intézményt.

Furcsa kettősség jellemzi Jakab Péter viszonyulását a cigánysághoz, és az utóbbi hetekben még egyet csavart az eddig is keszekusza álláspontján.

A Jobbik elnöke ugyanis nem volt mindig jólfésült, öltönyös politikus, bőven vannak a múltjában olyan sötét foltok, melyekről ma már igyekszik elfelejteni.

Régi, miskolci jobbikosként, számtalan alkalommal támadta a roma közösséget, narratívája pedig teljesen beilleszkedett a párt akkori „cigánybűnözős" retorikájába.

Emlékezetes, hogy Jakab még miskolci önkormányzati képviselőként arról beszélt, hogy a Jobbik pokollá fogja tenni a cigányok életét, de korábban arról is kifejtette a véleményét, hogy szerinte a cigányság a rendszerváltás óta zsarolja a magyarságot. De a Miskolci Közgyűlés előtt „cigánybizniszről” és a pénzüket tankönyv helyett alkoholra elherdáló roma szülőkről, diákokról is értekezett.

A nem túl nyájas előzmények után mára azonban eljutott oda a Jobbik, hogy roma származású jelöltet indít a szentesi körzetben. Persze a gátlástalan Jobbik-elnök még olyan hatásvadász mondatokat is kiírt a Facebook-oldalára az ügy kapcsán:

„Diplomás közgazdász, 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Szerettem volna, ha elindul az előválasztáson képviselőjelöltként. Azt mondta, nem indul, mert cigányként nincs esélye nyerni, de ő már annak is örül, ha munkájával a háttérből segítheti az egységes ellenzék győzelmét.

Feri! Feladatra jelentkeztél. Kőkemény feladatra, és nem kértél érte képviselői széket. És éppen ezért érdemled meg.

Ott leszel a parlamentben a Jobbik listájáról, hogy együtt szolgálhassuk közös hazánkat."

Az ember talán meg is hatódna, ha nem ugyanaz az ember cigányozott volna néhány évvel ezelőtt, mint aki most könnyes szemmel számol be egy roma képviselőjelölt indulásáról.

De Jakab életében nem ez volt az első pálfordulás. Érdemes megemlíteni, hogy a történelemtanárként végzett Jobbik-elnök 2009 és 2010 között a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Iskolában tanított.

Az iskolában cigány fiataloknak oktatott történelmet, és éppen a jobbikos szerepvállalása miatt kényszerült onnan távozni. Nem is csoda, hiszen a Jobbik ebben az időben még egyenruhában masírozott, és „cigánybűnözés” szófordulattal reagált minden kisebb vidéki atrocitásra. Jakab többször is elmondta, hogy mikor megtudták, hogy elindul a Jobbik színeiben, félni kezdtek tőle a diákjai.

 

Soros György támogatásával jött létre az iskola

Érdemes azonban egy pillantást vetnünk az iskola alapítására is. A Kalyi Jag romaiskola az azonos nevű roma zenekar kezdeményezésére alakult még 1994-ben.

Az iskola weboldaláról pedig az is kiderül, hogy annak alapításában személyesen Soros Györgynek is komoly szerepe volt. A honlapon található, mesébe illő történet szerint úgy szerzett tudomást a kezdeményezésről, hogy egy turné alkalmával a zenekar vezetőjének repülőjegye éppen Soros György mellé szólt. Az út alatt elbeszélgettek az iskola alapításának tervéről, a spekuláns pedig hozzájárult az induláshoz.

 

Soros György ezt követően 2003 és 2008 között a Soros Alapítványon keresztül, 1993, 1997, 1999 Soros Roma Alapon keresztül, 2003-ban pedig az Autonómia Alapítványon keresztül támogatta az iskolát. Tegyük hozzá, nagyon helyesen.

Ide érkezett aztán a pályakezdő történelemtanár, Jakab Péter. És fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a későbbi szélsőjobbos politikusnak akkor még semmi problémája nem volt a sem a cigány diákokkal, sem a Soros György általi alapítással. Akkor éppen még ezt diktálta az érdeke.

 

Elbukta a pert a volt iskolájával szemben

Az iskolából történő eltávolítása pereskedéshez vezetett, hiszen Jakab nem akart belenyugodni az elbocsátásába. Sokat elárul a Jobbik későbbi elnökéről, hogy úgy hálálta meg az iskolaigazgatónak a bizalmat és az együtt ledolgozott éveket, hogy diktafonra rögzítette a beszélgetéseiket, amelyeket aztán a bíróságon akart felhasználni az egykori iskolája ellen.

Sikertelenül, mivel a bíróság a Kalyi Jagnak adott igazat.

Az igazságszolgáltatás szerint elfogadható magyarázat a kirúgásomra az az indok, hogy a cigányságban a Jobbik nevének említése félelmet kelt” – fogalmazott akkor Jakab Péter.

A fenti hajtűkanyarok Jakab karrierjében, pontosan rámutatnak arra, hogy egy gátlástalan, hajlékony gerincű politikusról van szó. Ezeknek fényében érdemes mérlegre tenni az egykori szélsőjobboldali politikus cigányok iránti mostani gesztusát – nem érdemes túlságosan komolyan venni.