Itt van az eddigi legcsodálatosabb képkompozíció arról, milyen is egy teljesen hiteltelen politikus

Nem kellett hozzá semmi, csak vastag bőr az arcon.

A politikusokkal szemben hagyományos elvárás egy bizonyos szintű hitelesség.

Mivel elég sok párt politikusától – különösen a parlamenti baloldalon – nem lenne méltányos a szellemi színvonalat vagy az igazmondásra való fogékonyságot számonkérni, ezért inkább azt várnánk, hogy szakpolitikai ügyek képviseletében olyanok nyilvánuljanak meg, akiktől nem áll távol az adott téma.

Vadai Ágnes rendkívül mókás az árnyékkormány honvédelmi minisztereként. Egy környezetvédelemmel foglalkozó politikusnak például nem szerencsés V8-as benzintemető sportkocsival közlekednie. De ugyanennyire mulatságos, ha az iskolából kipotyogott, a tanulmányaikat megszakító képviselők az oktatás fontosságáért demonstrálnak.

Ettől teljesen függetlenül (nem) szeretnénk megmutatni Olvasóinknak a tanár-diák felvonulásokon talán legaktívabb baloldali párt, a Momentum illusztris csapatát:

Facebook

Bár azt is felvethetnénk, hogy az ilyen színvonalon politizáló képviselők általános műveltsége és intelligenciája arra enged következtetni, hogy minimum szelektíven fogadták az alap- és középfokú oktatás során a teljes értékű, önálló, hasznos felnőtt élethez szükséges ismereteket, elsősorban nem ezt látjuk problematikusnak.

A képen két olyan momentumos díszpinty is található, akik otthagyták az iskolát a tanulmányaik vége előtt.

Gelencsér Ferenc például, a lila románrajongó poszt-SZDSZ gittegylet jelenlegi elnöke az országgyűlési honlapon is elérhető önéletrajza alapján két képzést is idő előtt hagyott abba: A Corvinuson 2015 és 2020 között nemzetközi tanulmányokat hallgatott, de úgy tűnik, a parlamenti semmirekellés prioritást élvez számára a továbbtanulással szemben.

Facebook

Hajnal Miklós pedig nemcsak félbehagyta oxfordi tanulmányait, de ennek ellenére következetesen közgazdászként tetszelgett. Ezt persze utólag letagadta. Neki különösen rosszul áll, ha az oktatás fontosságát hangsúlyozva követelőzik. Bár mint kamuközgazdász, valószínűleg nem várhatunk tőle arra a problémára megfejtést, hogy vajon miből kéne megteremteni a tanárok béremeléséhez szükséges fedezetet...

Facebook

Nincs amúgy ezzel semmi baj, sokakkal előfordul, hogy belátják: nem alkalmasak arra, hogy diplomát szerezzenek (egyébként tegyük hozzá: Gelecsérnek van felsőfokú végzettsége), csak

a lila libsik pár év alatt többször csináltak magukból hülyét, mint más pártok több évtized alatt. Nem szerencsés ezt fokozni.

Nem volna baj, ha a Momentum Generáció előbb befejezné a tanulmányait, mielőtt nekilátnak politikai hasznot piócázni a diplomás, de alulfizetett tanárok tiltakozásából.

Mert az biztos, hogy bármely pedagógus egy napnyi munkája ezerszer többet ér, mint a Momentum teljes tagozatának egy évnyi bohóckodása.