Az ellenzék összehozta a választási programját: még a macska is szivarozni fog!

2002-es Medgyessy-utánérzésünk van: csak nehogy megint kifogyjanak mások pénzéből! Ingyentablet; egyszeri, nagyarányú béremelés; európai minimálbér; középfokú nyelvvizsga és "megreformált" határon túli jogok.

A hosszúra nyúlt karácsonyi-újévi szünet brutális és bulváros politikai vonatkozású hírei (Homonnay, Jakabék magánéleti válsága...), valamint Márki-Zay már-már gyanúkeltő lecsúszása után azért csak megérkezett a kőkemény szakmai munka eredménye:

 • Vajúdtak a hegyek, és szültek nekünk egy anabolikus szteroidokkal felpumpált, félig vak, meddő, tízkilós, klónozott egér-patkány hibridet.
Srácok, ez már tényleg majdnem kész van, de már most nagyon jó!

Elkészült az ellenzék majdnem végleges programja. Mi pedig mohón vetjük rá magunkat a szellemi táplálékra, hiszen egy kiváló, szakmai, összellenzéki, integratív kormányzással mindenki jól fog járni. Mi is. Hacsak nem tesznek minket földönfutóvá a fideszesség vádjával. De miért is tennének ilyet?

Akkor kezdjük el öncélúan, kontextusából kiragadva elemezgetni kedvenc pontjainkat! Mert bár a Fidesz történelmi lehetőséget szalasztott el, és borzasztó állapotban van a gazdaság, azért úgy látszik, mégis maradt némi pénz:

kapcsolódó

 • Nem emelnék az adókulcsokat, de igazságosabbá tennék az szja-rendszert: gyanús. Ilyet hogy lehetne? Esetleg egy még alacsonyabb sáv bevezetésével? A minimálbér utáni adómentességgel? Hú, mintha lett volna már ilyen: mindenkit minimálbérre jelentettek be a cégek, a többit meg fizették zsebbe. Kiváló módszer lenne. Egyszer már bevált, minek változtatni győztes csapaton? Boldog 2000-es évek...
 • Európai minimálbért vezetnének be. Na, azt én is szeretnék. Kapni. Esetleg meg is valósítják? Mikorra és miből? Sőt, európai alapjövedelmet, na azt még annál is jobban szeretnék, hiszen kiválóan feltalálom magam munka nélkül.
 • Csatlakoztatnák Magyarországot az Európai Ügyészséghez, és belföldi antikorrupciós szervezetet is működtetnének. Oké, ezt már ismerjük. Román mintára jó lesz? Az európai FBI is jó ötlet volt, csak nehogy elsikkadjon...

kapcsolódó

 • Tovább emelnék a béreket. Egyszeri jelentős, majd az éves átlagot meghaladó szakdolgozói béremelést biztosítanának. Teljesen jó, ki ne akarna több pénzt? Mi lesz rá a fedezet? A lesöpört fideszes padlások esetleg vagy a jól bevált devizahitel?
 • Bővítenék a szervezett szűrővizsgálatok rendszerét, államilag fizetett szabadnapokat adnának a szűrővizsgálatokra. Lesz pénz, mindenre lesz pénz. Amúgy ez nemes gondolat, támogatjuk.
 • Az egyszeri, nagyarányú béremelést fokozatos, kiszámítható béremelések követnék. Egy „egyszeri, nagyarányú” béremelés? Mennyi? Kinek? Mindenkinek? Ezt is az állam fizeti majd, vagy a munkáltatók? Közben zavaró az infláció meg az ingatlanárak drágulása, ugye?
 • Biztosítanák, hogy az érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen. A szakképzésben is lehetővé tennék a megfelelő szintű nyelvtudáshoz jutást. Ez valami új? Magyar Bálint idejében is volt hasonló, nem? De, volt. Szerencsére ingyenes jogosítványról most pont nem esett szó.
 • Ingyenessé tennék az első diplomát. Bizonyos feltételekkel ez igaz lenne az első mesterszakos diplomára és az első doktori képzésre is. Szótlanul állok. Azt hittem, ez eddig is így volt. Vagy valaki titokban kifizette az „ingyendiplomámat”? Lehet, hogy az állam, az adófizetők és Miniszterelnök Úr voltak? Ilyet amúgy a Momentum is ígért, és ott az volt a kulcs, hogy csak a hallgatók 2/3-a tanul állami finanszírozásban, a maradék költségtérítéses. Értem. Tehát nekik, a költségtérítéseseknek is legyen ingyenes. Zseniális gondolat. Belegondolt bárki abba, hogy mi alapján kerül valaki  állami finanszírozású képzésre, és ha ez mindenkinek járna, akkor milyen ösztönzők maradnának?
 • Segítenék a pénzügyi ismeretek és a digitális készségek fejlesztését, utóbbihoz minden diáknak adnának egy tabletet. Tabletet, baszki! Amiről mindenki tudja, hogy munkavégzésre teljesen AL-KAL-MAT-LAN. A jó hír, hogy látják ennek is a fedezetét valahol. Egy jó Sulinet-program, valaki? Akkor is mindenki digitális fényképezőre költötte a pénzt, miért is ne? Szóval a gyerekeknek, akik az okostelefonnal a kezükben nőnek fel, adunk egy tabletet, hogy fejlesszük a digitális készségeiket. Bombaötlet!
 • Nagyobb teret adnának a modern pedagógiai gyakorlatoknak, előtérbe helyeznék a kritikai gondolkodás, a vitakultúra és a csapatmunka fejlesztését. Mondjátok már ki, hogy FINN OKTATÁSI RENDSZER! A vitakultúrát esetleg Jakab Péter tanár úr karolná fel? Imádnánk.
 • 18 éves korra emelnék a tankötelezettség korhatárát. De jó lesz! Bárcsak kipróbálhattuk volna 2002 után, milyen is az... oh wait!!!
 • Az a céljuk, hogy az átlagnyugdíj elérje legalább a nettó minimálbér ötven százalékát. Szép cél. Meg is fogják vajon valósítani? Mennyi idő alatt, és miből? Bajnait is kérdezték erről, aki kényszerűségből ugyan, de roppant profin a 13. havi nyugdíjat is megszüntette? Vagy a miniszterelnök-jelölt kapitányt, Márki-Zayt, aki rajongott mindezért? Ezt fogja végül képviselni a Technokrata MZP?
 • Visszatérnének a vegyes indexáláshoz, az infláció mellett a gazdaság bővülését is figyelembe vennék. Ezt mondjuk készséggel elhisszük, mert a balliberális kormányok alatt általában úgyis csak a mínuszok jönnek idővel.

Persze a legszebb az lenne, ha a valaha nemzetinek gondolt Jobbik bukó vezérével, Jakab Péterrel hajtatnák végre a határon túli magyarok állampolgárságának kiherélését. Esélyt még nem kapott rá, de örömmel magyarázta előre:

...mert joggal érzi azt a magyar adófizető, hogy miért egy olyan adófizető dönt az ő sorsáról, aki egy másik ország kasszáját gyarapítja.

Szia, DK!

Elsőre ennyi, és még csak 90 százalékban van kész a program. Milyen lesz, ha véglegesítik? Annyi jó ötletük lehet még... Bár ahogy látjuk, kínosan hallgatnak a kerítésről, a melegházasságról, a csok-ról. Tudjuk: a családi adókedvezményt is tökre szerették 2002-ben, csupán azért szüntették meg később, mert muszáj volt.

De nem érdemes jóízűen kiröhögni őket: elég csak arra gondolni, 2019-nek is milyen arcokkal vágtak neki, aztán mi lett belőle. Mert a Niedermüller-, Pikó András- és Kiss László-félék tényleg győztek végül, és hálából kaptunk madáretetőt meg sünteleltetőt.

Igaz, mást nem nagyon.

kapcsolódó