IMF-hitel: miért is volt az mégis jó dolog?

Az MSZ(M)P életét végigkíséri a Valutaalap és a devizaadósság

Kétség sem fér ahhoz, hogy:

Az MSZP-SZDSZ valójában végig jót akart, csak hát a Fidesz ellenzékből mindig obstruált, ezért kerültek folyton ilyen kellemetlen helyzetekbe, na meg a tornádó oldalszele is mégis kicsit meglegyintette a gazdaságot a remélttel szemben – és hát lehet, hogy nem is nagyon értettek hozzá.

Hiszen ha mégse így lett volna, akkor maradt még lehetőségként a gondatlanság, a szándékos károkozás, esetleg Magyarország külföldi kitettségének további tudatos fokozása, amit csak nem tudnánk elképzelni róluk – ha már a stratégiai ágazatokat is kiszervezték. Ugye, nem?

2016. április 6-án szerdán kell Magyarországnak átutalnia másfél milliárd eurót az Európai Bizottság számára, ezzel a 2008 őszén megkötött nemzetközi hitelcsomag utolsó részletét is visszafizetjük. A megállapodásra azért volt szükség, mert a válság idején teljesen befagyott a magyar kötvénypiac, így enélkül a forrás nélkül valószínűleg csődbe mentünk volna, emellett még évekig élveztük az EU és az IMF által nyújtott olcsó finanszírozás előnyeit. Mostanra viszont nagyot fordult a világ, gond nélkül vissza tudtuk fizetni a teljes lehívott összeget, ráadásul ma önerőből olcsóbban bocsát ki Magyarország állampapírt, mint a hitelcsomag kamata. Egyébként a lehívott hitel nagy része adósság típusú finanszírozást szolgált, vagy a költségvetés hiányát fedezte, vagy a lejáró állampapírokat fizettük belőle vissza. Emellett jutott még pénz például a Mol 25 százalékának megvételére és a tartalékok növelésére. (2016, portfolio.hu)
Talán ennyi elég is lenne nagy vonalakban, hiszen a száraz tényeket annyi helyen olvashattuk – inkább csak emlékezzünk egy kicsit, hogy hogy is alakult a mi történelmünk az IMF-fel!

Mert ahogy Orbán Viktor fogalmazott (persze a 2011-12-es szituációra és saját kijelentésére utalva, miszerint „ha az IMF visszajön, ő el”), de akár a Ragyogás c. filmet is idézhetném kis módosítással:

az IMF nem jött vissza, hiszen mindvégig itt volt.

Medgyessy 1978-82 között szigorúan titkos (szt) III/II-es tisztként a kémelhárító csoportfőnökségnek dolgozott, hogy - mint elmondta - elsősorban a KGB-től védje a nemzet érdekeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott csatlakozási tárgyalások sikerének biztosítása érdekében (Hogy aztán 2008-ban azt mondja, hogy az IMF-hitel rossz jelzés a piac felé).

  • 1982-ben így az IMF, majd röviddel utána a Világbank tagjai is lettünk,
  • 1988-ban készenléti hitel 1991-ig, az 1992-ben megítélt lehívásokkal már nem élt a kormány,
  • A Horn-kormány már 1994 őszén megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel egy készenléti hitel esetleges felvételéről. (...) 1996-ban sajátos, „elővigyázatossági készenléti hitelt” vettünk fel.
  • 2008: válsághitel.

Forrás: AFP

„A Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely bejelentette készségét arra, hogy dollármilliárdokat kölcsönözzön azért, hogy támogassa globális pénzügyi felfordulás által érintett országokat, s számos országgal folytat tárgyalásokat lehetséges új hitelprogramokról.” (IMF 2008/a) A közlemény négy országot nevezett meg: Izlandot, Pakisztánt, Ukrajnát – és Magyarországot. (Csáki György: IMF-hitelek Magyarországnak, 1996-2008)

Hogy mi vezetett idáig?

Rá lehetne fogni a válságra, de korábbi posztjainkból is azért eléggé világos, hogy az MSZP-SZDSZ szakértői tandeme válság nélkül is orbitálisan silány számokat volt csak képes produkálni, csak „nehogy az Orbán győzzön” – ennek tökéletes bizonyítéka, hogy pont a 2002-es (100 napos program), illetve a 2006-os államháztartási hiányt tudták a legjobban hazavágni, ahol a mindenért hibáztatott válság még nálunk a láthatáron se volt (illetve dehogynem, csak nem úgy).

kapcsolódó

Mindezt fűszerezve a stratégiai ágazatok kiárusításával, a deviza-államadósság emelkedésével, nem beszélve a háztartások eladósításáról svájci frankban, euróban és japán jenben (de ugye, a Lőrinc szokott lopni).

Ha ugye Fekete Jánoséknak nem annyira jött össze ez az érdekes kísérlet, másodszorra már biztos jobban fog sikerülni!

kapcsolódó

Hogy miért rendkívül fontos az államadósság szerkezete, konyhanyelven: mennyi arányosan a devizahitelünk, és mennyivel tartozunk családon belül (a lakosság felé), az nagyon nem mindegy, és talán nem is igényel részletesebb magyarázatot most.

 

És tényleg: miért nem olyan jó buli nekünk az IMF-hitel? 

  • Eleve devizakockázatot jelent, ami keserű tapasztalataink szerint egyirányú,

  • A kamat nem is annyira kedvező, mint mondják (az összeg és a futamidő kitolásával egyre csak növekszik),

  • A piacról jóval jobb feltételekkel tudtunk hitelt felvenni (államkötvényt kibocsátani), miután újra kikerültünk a befektetésre nem ajánlott kategóriából (apropos, újabb ősbűn!),
  • Gazdasági póráz: a gazdaságpolitikai irányvonalat szorosan egyeztetnie kell a kormánynak az IMF-fel és az EU-val; unortodox lépéseket ki kell iktatni (magánnyugdíjak, bankadó...), ugyanakkor kifejezetten kérték a bankrendszer állami támogatását, más országokban adóemelést (jövedéki, áfa), megszorítást (elbocsátások, nyugdíjak befagyasztása, sőt: Romániában csökkentése, progresszív adók kivetése).
  • Az ország nemzetközi megítélése: önbeteljesítő jóslatként nehéz kikecmeregni az IMF-adósságcsapdából, hiszen a piaci kamat rendszerint magasabb marad rossz adósbesorolás esetében.

És mi volt mégis jó benne?

Fiatalabbak voltunk, többet nőztünk meg buliztunk - a kocsmákban volt játékgép, és dohányozni is lehetett bent.