Illegális karantén partik nyomában

Facebookon szerveződő házibuli csoport

A koronavírus okozta kényszerű bezártságot egyre rosszabbul viseli szinte minden korosztály. A társadalom többsége – minden szomorúság és elégedetlenség ellenére – rendkívüli helyzet adottságaihoz alakította át életmódját.

Az emberek fegyelmezetten és óvatosan kerülik a nem kikerülhetetlen érintkezést, mert szinte mindenkinek van közvetett, vagy közvetlen tapasztalata arról, mennyire komolyan kell venni ezt a betegséget.

Kivéve azokat, akik magasról sz*rnak az egészre.

Forrás: AFP

A járványügyi korlátozások miatt az egyik legnagyobb veszteség a vendéglátóipart érte, azonban

a hétről hétre bulizáshoz, nagy társaságban történő kikapcsolódáshoz szokott fiatalok is egyre növekvő frusztrációval kezelik a tilalmakat. Itt a tavasz, mindenki menne koncertre, színházba, kerthelyiségbe, , stb… de az egyetlen szórakozási forma, amely az intézkedések kijátszásával elérhető, a házibuli.

Míg szórakozóhelyeken magától értetődően többségében ismeretlenek között töltünk időt, az otthonunkba szervezett összejöveteleken a vendégek zöme többnyire barát, vagy ismerős és az új emberek inkább színfoltjai, mint sem meghatározó elemei a társaságnak. De most, hogy szinte minden esti kikapcsolódás tilos, alternatívák híján egy teljesen új műfaj született: házibuli apróhirdetés alapján, „pofára” szelektált vadidegenekkel. 

Forrás: Facebook

Létrejött tehát a „mindegy kivel, mindegy hol, mindegy milyen zenére, csak baszassuk már” karantér-party szcéna.

Ez pedig a social media segítségével futótűzként terjed.

Forrás: Facebook

A Facebookon számos olyan, önszerveződő, nyilvános közösség is elérhető, ahol ezzel teljesen új megközelítéssel keresnek időtöltésre teret és társaságot a bezártságtól megcsömörlött fiatalok.

Ezek közül a legnagyobb létszámú csoport a „Hol van éppen házibuli?”, amelyet már közel harmincezer ember használ különböző stílusú, méretű összejövetelek szervezésére.

A csoport a második hullám bezárását követően, 2020 novemberében jött létre, mottója: „Éjszakai életpótló próbálkozás! Valódi, vélt és virtuális házibulik gyüjtőhelye”

A tagság nagyon változatos, az egyetlen közös kapcsolódási pont, hogy minden józan ésszel belátható óvatosságot és egymás iránti felelősséget figyelmen kívül hagyva keresik az emberi kapcsolatokat, ingergazdag megmozdulásokat. A csoportban megtalálhatók nagyvárosi, tavaszi párkeresési lázban égő egyetemisták, transzvesztita „drag queenek”, álruhás rendőrök, szerencsevadász drogdílerek, átlagos fiatal értelmiségiek, akik csak beszélgetnének egy jót, és természetesen az összeesküvés-elméleteket gondolkodás nélkül terjesztő, félhülye vírustagadók is.

 

A posztok között szép számmal akadnak helyszínt, vagy konkrét eseményt kínáló felhívások is, láthatóan a kijárási- és létszám-korlátozásoknak fittyet hányva sokszor több tucat ember számára ajánlva illegális, belépő ellenében látogatható, akár jacuzzival, DJ-vel felturbózott elitbulikat. Több, korábban turistáknak lakást bérbe adó "vállalkozó" lát könnyű pénzkereseti lehetőséget ilyen bulik szervezésében.

A pontos helyszínekről az előzetes szelekció („online face check”) alapján kiválasztott vendégek privát üzenetben értesülnek, ugyanis a csoport tagjainak beszámolói szerint a rendőrség, vagy velük együttműködő informátorok csinos, fiatal, élmény-éhes leányoknak álcázva beépülve keresik a szabálysértőket. A tettenérésekről sokszor szinte hőstettként számolnak be, láthatóan semmit sem okulva a sokszor tíz- de inkább százezres nagyságrendű bírságokból.

Forrás: Facebook

Ijesztően általános jelenség ebben a közegben a járványhelyzettel szemben tanúsított struccpolitika.

Ellenségesen torkolják le és közösítik ki azon posztok gazdáit, akik frissen a csoportba kerülve értetlenségüknek adnak hangot a rengeteg fölösleges érintkezéssel járó bulik szervezésével kapcsolatban.

  • Nem érdekel, hagyjál élni, nekem senki ne mondja meg”
  • „Ez a vírus egy hülyeség, én nem ismerek senkit, akinek baja lett volna”
  • „Aki rettegni akar, máshova menjen, ezekben a nehéz időkben egy kis vidámságra van szüksége mindenkinek”
  • „Az egész arról szól, hogy a kormány tönkreteszi a vendéglátóipart, hogy aztán jól járjanak, de én nem hagyom magam”
  • „Most vagyok fiatal, nekem úgysem lesz semmi bajom”

Forrás: Facebook

Nem értik, vagy nem érdekli őket. egyik rosszabb lehetőség, mint a másik.

Pedig a harmadik hullámban terjedő mutáns egyre nagyobb arányban szedi áldozatait fiatalok körében is. Az idegenek közötti találkozás pedig – akármilyen kis létszámú is – kifejezetten melegágya a járvány súlyosbodásának. Pedig már a házibulikon kívül is sok olyan kontaktus van napról napra, ami nem segíti a vírus terjedésének csökkenését.

Jósa András Oktatókórház intenzív osztálya
Jósa András Oktatókórház intenzív osztálya Forrás: MTI/Balázs Attila

A tavaszi jó idő beköszöntével elkerülhetetlen, hogy szinte minden parkban, vagy város-környéki zöld területeken tömegével jöjjenek össze a bezártságtól szabadulni akaró fiatalok. Ezt rendeletekkel kordában tartani a nyár felé közeledve egyre kevésbé lesz lehetséges.  Valószínűleg már a kijárási korlátozás este 10-ig való kitolása sem fog kifejezetten használni a fölösleges találkozások minimális szinten tartásának. Azonban előbb-utóbb (ha túl vagyunk a szakemberek szerinti kellő számú védőoltás beadásán) muszáj lesz megtalálni a módját az óvatos nyitásnak anélkül, hogy ez visszavetné a védekezés eredményeit. Mindannyian nagyon várjuk már, hogy újra barátok között lehessünk, ahol bő egy éve abbahagytuk. El is jön ez az idő hamarosan, főleg, ha a vírustagadó idióták is vesznek egy mély levegőt, és elmennek oltakozni, ha eljön az ideje.

 Addig viszont kedves, önmagadra és környezetedre igénytelen embertársam, tégy egy szívességet a nálad okosabb és kiszolgáltatottabb többségnek: Maradj otthon!