Így segítette ma megint Ujhelyi, Cseh Katalin és Gyöngyösi a Fideszt

Játék határok nélkül: ma Strasbourgban nyílt ki az ellenzéki közhelyszótár. A hazai baloldal nagyon szeretné megkapni a pénzeket, az európai szocialista-zöld-liberális politikusok pedig csak simán felmondták a bullshitgenerátort. Az óvodai nemváltoztatás továbbra is a kedvenc hivatkozási alap.

Szuper ötletem támadt, de később megbántam: nézzük meg élőben, hogyan vitatja meg az Európa Parlament strasbourgi vitanapján a magyar demokrácia helyzetét, azaz

a Tavares- és Sargentini-színjátékok utáni legfrissebb Delbos-Corfield-jelentést. Azaz ez már az ítélet.

Pontosabb címén Az Unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata, amit a brit születésű, de jelenleg francia színekben versenyző Gwendoline Delbos-Corfield képviselőnő nyújtott be.

Forrás: AFP

Nagy meglepetések most sem értek: ugyanazok a szólamok mentek oda-vissza, mint amit már a korábbi alkalmakkor megszokhattunk. Csak a főbb gondolatok az ellenoldalról kezdésnek, neveket inkább direkt nem hozok.

Nem támogatjuk eléggé Ukrajnát és üzletelünk az agresszorral (itt elő kell vennünk, hogy vajon a németek-hollandok hány dolláros forgalmat bonyolítanak az agresszorral... lásd a lent hivatkozott cikket - a szerk.), valamint korlátozzuk az abortuszjogokat (!). Aggódnak, hogy a magyar polgárok nem kapják meg a pénzt, Magyarország nem demokrácia, nem jogállam; korrupció van, kleptokrácia, az Orbán-család és a barátok zsebébe vándorolnak a pénzek. Orbán rasszista, Európa Putyinja. Na meg a törvény, amely az iskolákban a szexuális felvilágosítást tiltja!

kapcsolódó

Talán ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk-érezzük a féligazságok, de leginkább félhazugságok, ellenzéki hülyeségek sorát - és ezek még csak nem is magyar illetőségű hozzászólók voltak. Konkrétumokat, példákat nem hallottunk, csak olcsó, itthonról is jól ismert ellenzéki toposzokat és kifejezett füllentéseket.

Persze a mieink is hozzászóltak, mármint a mi ellenzékünk. Ők egy hibrid megoldás hívei: legyen Orbánnak szar, de a pénzeket azért küldjék ide, lehetőleg nekik (az Embereknek közvetlenül).

Újhelyi, Cseh és Gyöngyösi így védik Magyarországot strasbourgban 

Ujhelyi István (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoport):

Forrás: Facebook

Végtelenül szomorúvá teszi hazája helyzete. Rezsi, nyugdíjasok, oktatás - eközben van egy hazudozó kormány, mindig más a hibás: főleg Soros és a migránsok. A kormány óvodai nemváltoztatókról beszél, de mindent beleng a korrupció és Putyin hűbéresi kiszolgálása... (egyre jobban üvölt) Magyarországnak jár a pénz, de nem azért, hogy az Orbán-kormány ezt ellopja. 2009-ben a Fidesz pont ugyanezt kérte számon az Európai Unión! Ujhelyi végül kapott egy kék kártyás (kékcédulás?) baráti alákérdezést is elvtársától, amit olyan készséggel válaszolt meg, mintha csak VV Osváth Zsolti kérdezte volna Karácsony Gergelyt a közmédiáról.

Cseh Katalin (Renew Europe képviselőcsoport):

Forrás: Facebook/Cseh Katalin

Cseh angolul, ijesztő vigyorral jelenti be, hogy az Európai Unió most végre kimondja, hogy nem vagyunk demokrácia. Szerinte ez előrelépés, de még nagyon hosszú út áll előttünk: aggasztja, hogy nem eléggé átlátható az eljárás. Látogassanak el Magyarországra, beszélgessenek el az emberekkel! A pénznek azokhoz kell eljutnia, akik ezt felhasználják, a lakossághoz. És ő az első generáció, akik demokráciában nőttek fel, és elsőként látják azt Magyarországon megszűnni.
Kék kártyás kérdés Cseh Katalinnak, hogy miért tudja ő jobban, mint a magyarok: zavart, zavaróan pszichopata-szerű vigyorgás a válasz, ő a szívéből mondott mindent, azért! És hálásak vagyunk az Európai Parlamentnek.

Gyöngyösi Márton (független, Jobbik):

Forrás: Facebook/Gyöngyösi Márton

Cseh után ő is angolul szólal fel. A maradék-Jobbik új elnöke szerint az, hogy Orbán Viktor nem jelent meg, vallomás. Orbán rendeletekkel kormányoz, ezzel építi le a demokráciát. Nemváltó műtéteket szeretne az Európai Unió: ezzel volt tele a hazug közmédia. Brüsszel az önkormányzatoknak juttassák el a pénzeket! 

Néha egészen meglepő helyekről jött azonban támogatás:

Jean-Paul Garraud (Franciaország, Identitás és Demokrácia képviselőcsoport) szerint ez például keresztes háború Magyarország ellen, a jogállamiság ürügye mögé bújva. Jadwiga Wisniewska (Lengyelország, Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport) nehezményezi, hogy megint Magyarországgal foglalkoznak, holott Európának bőven vannak nagyobb problémái. Ráadásul nemzeti hatáskörön belüli ügyekbe akar az Európai Unió beavatkozni egy demokratikusan megválasztott kormány esetében.

Patryk Jaki (Lengyelország, Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport) emlékeztetett, hogy több szankciót akar most az Európai Unió Magyarország és Lengyelország ellen, mint az oroszok ellen összesen.

Mindenben ő sem ért egyet a magyar kormánnyal, de Lengyelországban pont a Cseh Katalin-félék szövetségesei jártak bomlasztani. És egy Schmidt Mária-i gondolat Jakitól a végére:

Németország nem bátor... bár von der Leyen asszony pont bátorságra int. 

kapcsolódó

  • Nyugat/ellenzék: "Gorbacsov példakép volt", Nyugat/ellenzék: Minek ment el Orbán a temetésére?

    Nyugat/ellenzék: "Gorbacsov példakép volt", Nyugat/ellenzék: Minek ment el Orbán a temetésére?

    Áttekintettük az utolsó szovjet elnök haláláról és érdemeiről szóló reakciókat, és hogy a nemzetközi politikában, valamint az ellenzéki oldalon hogy fordult meg a széljárás, miután Orbán Viktor és delegációja elutazott Moszkvába a temetésére. Állítólag engedélyt kellett volna kérnünk a németektől és a franciáktól. Ugyanitt eszünkbe jutott, hogy a Nyugat hogyan hordozta ezüsttálcán Ceaucescut, amíg érdeke fűződött hozzá. Egészen addig, amíg nem.

Paulo Rangel (Portugália, Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport) intelmei tetszettek azonban talán mégis a legjobban:

ne más országgal vagy a brit választási rendszerrel példálózzunk, a politikai kontextust és a hagyományokat is figyelembe kell venni! A római és a GERMÁN jogrendet!

Igen, minden kontextusfüggő - főleg, amikor például az egyenlő elbírálás elvét szeretné Magyarország alkalmazni.

Összességében: ma se történt semmi érdekes, de legalább láthattuk, mire megy el az európai adófizetők pénze.

És hogy azért a pénzt mégiscsak meg szeretné kapni az ellenzék, csak nem úgy.
És ha esetleg fideszes képviselő szeretne kék kártyás kérdést feltenni, azt szeretik visszautasítani, mondván: nem adunk több teret a szélsőségeknek.