Így kísérleteztek beteg ukrán embereken az amerikaik a titkos laboratóriumaikban

Mégsem volt álhír, amit korábban az orosz vezérkar állított, Washington elismerte a kísérletezés tényét.

Már a háború utáni második héten felröppentek hírek arról, hogy az Egyesült Államok biofegyver-laborokat működtetett az orosz határ közelében. A nyugati világ propagandagyárai azonnal beindultak, hogy ez csak hazugság és soha nem is történt ilyen.

kapcsolódó

Aztán Amerika most mégis elismerte.

Persze ez már jóval kevesebb emberhez jutott el - miközben ez idő alatt az oroszokat nevetségessé tették és állításaikat hiteltelenítették. Amikorra kiderült, hogy valóban voltak kétes kísérleteket folytató állomások, már szinte senkit nem érdekelt az ügy, mert volt más téma: Bucsa, majomhimlő, energiaválság és így tovább.

Oroszország most azt állítja, az amerikai delegáció beismerte egy genfi meghallgatáson, hogy valóban folytattak kísérleteket sanyarú anyagi sorsú és hajléktalan, valamint mentális beteg ukránokon. A tengerentúli küldöttség még azt is elmondta, hogy az eredményeket ugyan továbbították az Egyesült Államokba, de nem tudni hányszor, mit és mennyit. A nyugati sajtó pedig lapít, csak mindenféle zug híroldalakon hivatkoznak erre, de azok is csak orosz forrásra.

A kísérleti programról egy meg nem erősített hitelességű levelezést is felmutattak, ami szerint az amerikai nagykövet 2013-ban arra kérte az akkori ukrán agrárminisztert, hogy segítse elő annak meghosszabbítását.

És itt jön képbe a két világ közötti szakadék: olyan nagy a nyelvi, kulturális és tudományos rétegbeli szakadék, hogy bármilyen forrás, mire hitelesen átér a front európai oldalára, már mindegy, hogy alátámasztja-e, vagy cáfolja az orosz állítást, a jelentősége csupán töredékét éri.

A márciusi biolaboroknál bebizonyosodott, hogy Oroszországnak igaza lett, és a bucsai vád is igen csak elhalkult.

A laborokban végzett kísérletekhez pedig nagy valószínűséggel – mint ahogy az a gyógyszeriparban elfogadott – kellettek „önkéntes nyulak”, de hogy pontosan mi történt velük, milyen kezelést kaptak és mi lett annak az eredménye, talán sosem tudjuk meg.

Azt már látjuk, hogy a nyugati nagyhatalmi terjeszkedés és az azzal együtt járó katonai fenyegetésnek (és ennek részei a határ menti laborok) mi lett a vége. De lesz-e következménye, ha kiderül, hogy az az emberkísérlet nem csupán egy orosz fake news volt, hanem az Egyesült Államok tényleg végzett ilyeneket? Nem ez lenne az első ilyen eset…