Így hazudik Gyurcsányékkal együtt a német közmédia

Ahelyett, hogy Angela Merkel bukott EU-s vakcinapolitikáját dolgoznák fel a német közszolgálati média munkatársai, inkább Magyarországgal, és azon belül a Gyurcsány vezette vakcinaellenes ellenzék megsegítésével vannak elfoglalva.

A németországi külföldieknek szóló közszolgálati médium, a Deutsche Welle (DW) nemrég hosszú írást közölt az internetes oldalán arról, hogy a „vírus terjedését nehézkesen kontrolláló” magyar kormány valójában az ellenzéket próbálja bűnbakká megtenni, mégpedig oly módon, hogy rájuk süti az oltásellenes, „halálkampányt folytató” billogot.

Forrás: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Mi több, hogy ezt a megállapítást hitelesen alá is támassza a lap, a függetlenség és az objektivitás jegyében azt a bizonyos Krekó Pétert szólaltatta meg, aki a Political Capital ügyvezetőjeként néhány hónappal ezelőtt igencsak félreérthető, valamint áthallásos módon fejtette ki a kritikáját a kormány keleti vakcinákat is bevonó oltási stratégiája kapcsán.

Kiegyensúlyozottnak aligha mondható érvelésében a DW többek között azt írja, hogy

„Orbán a kormányával, a pártjával és a hozzá lojális médiumaival együtt egy, az ellenzék ellen folytatott könyörtelen háború formájában azzal vádaskodik, hogy az halálkampányt folytat a védőoltások ellen. […] De valójában nem létezik semmiféle ilyen kampány.”

A Gyurcsány vezette kényszer koalíció hat pártjai kapcsán mindössze azt sugalmazza a DW, hogy pusztán arról van szó, hogy a magyar baloldal az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére vár, de egyébként teljes mellszélességgel kiállnak az akár keletről érkező vakcinák mellett is.

Forrás: Facebook/DK

A tisztán látás, valamint a DW munkatársainak felvilágosítása érdekében érdemes a teljesség igénye nélkül a következő, ellenzéki oldalon megszületett kijelentéseket, kezdeményezéseket felelevenítenünk.

  • „Emberkísérlet az orosz vakcina magyarországi tesztelése” - Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügy politikusa;
  • „A DK az EU-ban fogja megakadályozni, hogy Orbán a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával” – Rónai Sándor, a DK EP-képviselője;
  • „Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága. Figyelmeztetjük a kormányt: ne akarjanak emberkísérletet végezni!” – Barkóczi Balázs, a DK szóvivője;
  • „Emberkísérletek orosz és kínai vakcinákkal. Orbán, ki tudja, miféle orosz és kínai oltásokat akar látni, emberkísérletnek alávetve a magyarokat” – Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője;
  • „Az orosz vakcina eddig csak kérdőjeleket és kételyeket gyárt” – Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője;
  • „Tehát, hogyha van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell, hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet” – Jakab Péter, a Jobbik elnöke;
  • „Az orosz vakcinát akkor sem adatnám be, hogyha azt jóváhagyják” – Hadházy Ákos, a Momentum zuglói jelöltje;
  • „A kínai és az orosz vakcinát valójában nem vizsgálták meg. […] Nem szeretném, hogy ha a magyar emberek ebben kísérleti nyúlként ott lennének” – Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Forrás: Facebook/DK

Azonban a német közszolgálat szerint e felsorolt, s az oltásellenesség eklatáns példáiként említhető ellenzéki megszólalások nem ütik meg a Covid-19 elleni vakcinák kárára folytatott „halálkampányolás” mércéjét. Ráadásul, annak érdekében, hogy a DW olvasóközönségében még kétely se merüljön fel ez ügyben, a lap a cikkében egy újabb mondatban hangsúlyozza:

„a magyar ellenzék nem kampányol oltásellenességgel, csupán a többi uniós tagország által képviselt nyomvonalat követik”.

Felmerül a kérdés, hogyha egy világméretű pandémia esetén, amelyet hosszú távon csak és kizárólag védőoltások keretében tud legyőzni az emberiség, az „emberkísérlet”; az „akkor sem adnám be, ha jóváhagyják”; valamint a „kísérleti nyúl” kifejezések használata mi másnak minősülhetne, mint a magyar emberek vakcinákba vetett hitének aláásása, az színtiszta oltásellenesség jegyében?

Mégis, a Deutsche Welle – megszegve a saját maga által támasztott, közszolgálatiságból fakadó erkölcsi normáit – úgy érezte, hogy valamilyen oknál fogva ki kell állnia a Gyurcsány-féle kényszer koalíció mellett, akár hazugságok árán is.

A német média ez irányú motivációi sokrétűek lehetnek. Ám ha visszaemlékezünk arra, hogy hat évvel ezelőtt, a migrációs válság csúcsán, a belpolitikai botrány elkerülésének érdekében a teljes német közmédia napokig cenzúrázta a migránsok által elkövetett kölni erőszaktevések tényét, akkor joggal merülhet fel bennünk a kérdés, most éppen miért érdekesebb Magyarország, mint Németország?

Amennyiben szemügyre vesszük a 100 főre levetített, EU-s tagállamokban beadott oltási statisztikákat, Németország nemcsak, hogy az uniós átlag alatt teljesített hetekig, hanem jelenleg olyan országok előzik meg, mint Dánia, Spanyolország és Ausztria. Ehhez képest Magyarország szinte fej-fej mellett küzd Máltával annak érdekében, hogy eldőljön végre, melyik ország lesz a legátoltottabb az egész Európai Unióban?

A német közszolgálatisággal kapcsolatban átélt tapasztalataink alapján talán kijelenthetjük, hogy így már egy fokkal érthetőbbé válhat számunkra, hogy a DW munkatársai miért foglalkoznak szívesebben Gyurcsányék mentegetésével, mintsem a német valóság bemutatásával.

(A szerző a Századvég vezető elemzője)