Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média - 4. rész

Folytatjuk a 444 körüli hazugságok felelevenítését.

A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.

Sorozatunk negyedik részében visszatérünk a 444 háza tájára, és megnézzük, hogy milyen további álhíreket gyártottak a közelmúltban, hiszen még bőven van belőlük.

kapcsolódó

Kártérítés és sérelemdíj megfizetésére irányuló pert kezdeményez a 444 ellen Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) volt elnöke (2021. február 18. )

A végtelenül kreatív 444-es újságírók egy olyan sztorit írtak meg Rádi Péter távozásának okaként,  ami miatt az érintett 6 millió forintos sérelemdíjra pereli a lapot, az álhírgyárnak nyilatkozó Literits Andrást pedig 12 millióra.

Rádi közleményében az áll: „a 444.hu nevű internetes sajtótermékkel szemben a lemondásom feltételezett okáról 2021. február 5. napján megjelent írásra tekintettel sajtóhelyreigazítási pert indítottam és 6 millió forint összegű kártérítés és sérelemdíj megfizetésére irányuló igényt terjesztettem elő".

 

A 444 sokáig nem közölte Rogán Antal nyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy a hazudtak a földvásárról  (2021. február)

Forrás: MTI/Kovács Attila

Gyönyörű volt az a zakó is, ahogy nemrégiben lebukott az ellenzéki sajtó Rogán Antal állítólagos földvásárlási ügyével. Persze, amennyire lelkesen kézről kézre adták a szaftos hazugságot, olyannyira kedvetlenül közölték le a miniszter valóságot tartalmazó közleményét.

"A 444 nem közölte Rogán Antal azon nyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy a baloldali propagandasajtó hazudott. A miniszter pénteken mondta el a nyilvánosság előtt, hogy semmilyen földet nem vásárolt sem ő, sem valamelyik családtagja." - írta akkor az Origo.

Később aztán a 444 mégis korrigált, amiről az Origo számolt be elsőként:

 

A 444 Azt hazudta, hogy Palkovics benyújtotta a lemondását, valójában persze nem (2021. január)

De hasonlóan „kreatív cikk" született a 444-esek tollából arról, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter benyújtotta a lemondását, de hamar kiderült, hogy egy szó sem igaz ebből, hiszen az ITM vezetője a Világgazdaságnak cáfolta ezt.

 

Valótlanul állították, hogy a hirado.hu nem számolt be a címlapján a koronavírusban meghaltak számáról (2020. november)

De a 444-nek nemrégiben a hirado.hu-val is sikerült összeakaszkodnia, mivel azt állították még tavaly novemberben, hogy a közmédiához tartozó hírportál nem számol be a koronavírusban meghaltak számáról. Aztán hamar jött a lelepleződés.

„A 444.hu portál szerint címlapunkon nem található információ a mai koronavírus-adatokról. Ezzel szemben a valóság az, hogy 9 óra 37 perc óta címlapunk legtetején, a friss hírek között számoltunk be a fejleményekről. Naponta megtesszük ugyanezt." - írta a lap.

 

A 444 QUBIT NEVŰ BLOGJA Azt hazudta, hogy már két hét múlvára elfogy az összes lélegeztetőgép - nem így lett (2020. április)

Persze a 444 a pánikkeltésben is jeleskedett az Indexhez hasonlóan. Hiszen már az első hullámban is mindent megtett, hogy félelmet keltsen az olvasókban, pedig akkor a koronavírus még nem is mutatta ki a „foga fehérjét" hazánkban. A cikkben két héttel későbbre már apokaliptikus állapotokat jósoltak, amiből szerencsére semmi nem valósult meg.

Az Origo lefülte a hazugságot: „A 444 áltudományos rovata, a Qubit azt jelezte előre március 17-i cikkében, hogy április 3-ra több mint 19 ezer koronavírussal fertőzött ember lesz Magyarországon, és aznapra már elfogy a 2000 darab szabad lélegeztetőgép, tehát nem lesz elegendő mesterséges lélegeztetést biztosító apparátus hazánkban.

A valóság ezzel szemben az, hogy április 3-án 678 regisztrált fertőzés volt egész Magyarországon, és közülük 150-en voltak lélegeztetőgépen."

 

Azt hazudták Kálomista Gáborról, hogy kirúgott 20 embert, ezért a Fővárosi Ítélőtábla 2 millió forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte a 444-et (2017. november)

Forrás: MTI/Mónus Márton

Persze a 444-nek mindenki célpont. Nemcsak a kormány vagy a kormánypárt tagjai, hanem mindenki más is, aki esetleg másként gondolkozik mint ők. Így került a célkeresztbe Kálomista Gábor is, akiről azt állították, hogy húsz embert kirúgott egy kicsinyes belharc miatt. Drága hazugság volt.

Az esetről az Origo számolt be. Kálomista egy 2016. október 7-én írt cikk miatt fordult az igazságszolgáltatáshoz, miután a 444 olyanokat állított, hogy Kálomista kicsinyes szakmai belharc miatt kvázi kirúgatott húsz filmest a Kút című film egyik jelenete miatt, amelyben a producerről készített korábbi felvétel látható. A valóság ezzel szemben az, hogy senkit nem rúgtak ki. Mindösszesen annyi történt, hogy egy vágóasszisztenssel és egy kameramannal közös megegyezéssel szerződést bontottak, amely lépésnek szakmai okai voltak.

Ez a fake news a 444-nek kétmillió forintos sérelemdíjba és 400 ezer forintos perköltségbe került.

Azt hazudták, hogy az újbudai Fideszes „lerángatta” az újságírót a lépcsőn, és elvette a telefonját. Persze kiderült, hogy hazugság volt. (2017. május)

A 444 azt hazudta, hogy a munkatársukat, Halász Júliát a Fidesz egyik újbudai rendezvényén Szabó László politikus lerángatta a lépcsőn, és elvette a telefonját. Persze utóbb kiderült, hogy az egész csak hazugság volt. Erre azonban három évet kellett várni, míg a hazugságot pillanatok alatt széthordta az ellenzéki média.

 

A bíróság 2020. november 18-án mondta ki, hogy a 444 hazudott, Halász Júlia pedig rágalmazott.

Szabó László az ítéletre így reagált: „azonkívül, hogy hívatlanul érkezett egy eseményre, ahol az alapvető szabályokat sem volt hajlandó betartani, végig zavarta a fórumon megjelent vendégeket, majd a viselkedése miatt ki kellett kísérni az épületből, semmi egyéb, főleg erőszakos cselekedet nem történt. Ami őszintén megrémített, az az ellenzéki média reakciója volt. Mindenféle bizonyíték, az ügyben kiadott sajtóközlemény ellenére napokig hajtóvadászatot tartottak ellenem, az újságírók zaklatták az ismerőseimet, a családtagjaimat. Emellett számos valótlan, kizárólag a lejáratásomat célzó információt összehordtak rólam, még tüntetést is szerveztek.”