Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média - 3. rész

Szétnéztünk a 444 háza táján is, hogy lássuk milyen hazugságokkal áltatták az olvasóikat a közelmúltban.

  • A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.
  • Sorozatunk harmadik részében ellátogatunk a 444 háza tájára, és megnéztük, hogy milyen helyreigazításokat kellett közzétennie az újságnak a hazudozásai miatt.
  • Korábban megnéztük az Index és Telex hazudozásait, ők sem állnak rosszul ebben a tekintetben, de látnunk kell, hogy a Fake News-gyártás koronázatlan bajnokai a 444-nél vannak. Bocs srácok!

Hazugságok Balogh Ákos Gergelyről, az Index.hu főszerkesztő-helyetteséről (2020. december 28.)

A 444 szeret összeesküvés-elméletek szőni, és meséket mondani, így esett, hogy igyekeztek Orbán Viktorhoz kötni az új Indexet, így bizonyítva, hogy a régivel milyen csúnyán elbántak. Persze, azóta bebizonyosult, hogy ebből egy szó sem igaz, és helyre kellett igazítaniuk.

Balogh Ákos Gergely
Balogh Ákos Gergely Forrás: Index/Impresszum

"A 444.hu oldalon 2020. november 23. napján „Menesztik az Index főszerkesztőjét, az Indamedia megvette az Index részvényeit” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy: „Másfél hete a Mandiner és az orbanviktor.hu korábbi főszerkesztője, Balogh Ákos Gergely főszerkesztő-helyettes távozott.” A valóság ezzel szemben az, hogy Balogh Ákos Gergely nem volt korábban az orvanviktor.hu főszerkesztője, az oldalon semmiféle szerkesztői, tartalmi tevékenységet nem végzett, vállalkozása kizárólag programozással és szerverüzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtott az oldal működéséhez.

Továbbá

A 444.hu oldalon 2020. december 12. napján "Újra régi az Index: visszatért Balogh Ákos Gergely" címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy: "Az idő azonban az orbanviktor.hu-nál és a mandiner.hu-nál évtizedes szerkesztői tapasztalatokat szerző B.Á.G.-ot igazolta az igazgatósággal való birkózásban láthatóan megfáradt egykori sportriporter Szombathyval szemben." A valóság ezzel szemben az, hogy Balogh Ákos Gergely nem volt korábban az orvanviktor.hu főszerkesztője, az oldalon semmiféle szerkesztői, tartalmi tevékenységet nem végzett, vállalkozása kizárólag programozással és szerverüzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtott az oldal működéséhez."

2020. február 14. – Azt hazudták, hogy a CÖF-CÖKA valótlanságokat terjeszt

De a "nagy tényfeltárók" túl gyorsan ragadtak tollat a CÖF ügyében is, hiszen nem tudták, hogy egyszerre, vagy akár később is több bűncselekmény ügyében is lehet feljelentést tenni. A nagy felfedezést, aztán egy csúnya helyreigazítás követte.

"Írásunkban, amelyben idéztük a CÖF-CÖKA azon 2020. február 13-án kelt közleményét, amely szerint a feljelentésükben foglalt közösség elleni uszítás bűncselekményének  megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda, azzal a kijelentésünkkel, hogy „egy napja még azt állította a CÖF-CÖKA, hogy garázdaság miatt tettek feljelentést”, azt a hamis látszatot keltettük, hogy a CÖF-CÖKA az érintett feljelentés tárgya vonatkozásában valótlan információkkal félrevezette a közvéleményt.

A valóság ezzel szemben az, hogy 2020. január 31. napján a CÖF-CÖKA feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak, illetve közösség elleni uszítás bűncselekmények elkövetése alapos gyanújára hivatkozással, 2020. február 12. napján pedig bejelentette, hogy feljelentés-kiegészítést terjeszt elő garázdaság bűncselekményének alapos gyanúja miatt."

 Hazugságsorozat Spéder Zoltánról (2019. május 23.)

Persze, a 444-es fiúk az üzleti folyamatokat is teljesen átlátják, nyitott könyv számukra minden összefüggés. A gond csak azzal szokott lenni, ha a valós történéseket mesei elemekkel színesítik. Ez történt a Mediaworks-ügylet kapcsán is.

Spéder Zoltán
Spéder Zoltán Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"2019. május 23-án „Hirtelen nagyon szabadulna kedvenc osztrák strómanjától a Fidesz” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Spéder Zoltán Heinrich Pecinán keresztül gyakorolta volna befolyását az FHB jelzálogbank elnökségében. Megalapozatlanul állítottuk, hogy az Indexet kiadó CEMP-en keresztül Spéder Zoltán vezényelte le a Mediaworks-ügyet. Valótlanul állítottuk, hogy a Mediaworks-öt Spéder javaslatára irányította a kormány Pecina befolyása alá.

A valóság ezzel szemben az, hogy Spéder Zoltán nem használta semmilyen formában Pecinát, hogy befolyást szerezzen a jelzálogbank elnökségében. Spéder Zoltán nem kapott olyan feladatot, hogy vezényelje le a Mediaworks-ügyet, Spéder Zoltánnak nem volt semmilyen szerepe a Mediaworks-ügy kapcsán, és semmilyen formában nem tett javaslatot a kormány számára arra, hogy a Mediaworks kerüljön Heinrich Pecinához."

Azt hazudták, hogy Vácon az egyik fideszes képviselő-iskola igazgató ki akart rúgatni valakit (2018. szeptember 20.)

A mindig alapos és tényszerű 444 persze a váci Főrdös Attila ügyében is körültekintően járt el. Azaz dehogy. Jó eséllyel valami hallomás vagy pletyka alapján írta meg a cikket, ami hazugságnak bizonyult.

"A 2018. augusztus 9-én megjelent, „Vácon is egy fideszes képviselőt sikerült kinevezni a helyi gimnázium igazgatójának” című cikkünkben valótlan tényt állítottunk, amikor a cikkben Fördős Attila polgármester kijelentése közé soroltuk a következőt: „Fördős Attila már márciusban behívatta az igazgatót és helyettesét, és állítólag ott közölte velük, hogy kirúgná őket, ha tehetné, majd azt mondta, hogy ő be nem teszi a lábát többet a gimnáziumba”. Ezzel szemben a valóság az, hogy Fördős Attila ilyen kijelentést nem tett."

Hazudtak a ferencvárosi parkolási díjak nyereségéről (2018. március 6.)

Persze, van amikor a 444-es Fake News-gyártás teljesen elszabadul, és ilyenkor születnek olyan cikkek, mint a még fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat parkolásáról született cikk, amelyikben nem nagyon sikerült valós állítást írni. Így helyreigazítás lett az esetből.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A 2017. május 29-i "Mint a Buddhához, úgy járulunk elé" című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Ferencváros a 2014-es évben a parkolási díjakat tekintve 21,83 millió forint nyereséggel kellett, hogy beérje. A valóságban a parkolási közszolgáltatásból eredően az önkormányzat 2014- ben 957.398.000 forint bevételből 894.358.000 forint kiadás mellett 63.040.000 forint eredményt ért el. Valótlanul állítottuk azt is, hogy a VI. kerület több, mint tizenháromszor nagyobb nyereséget termelt, mint a IX. kerület. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a 2016-os zárszámadás számai alapján a parkolásból származó tevékenység eredményét 0-ra, vagy az alá vitte a jelenlegi rendszer. A valóságban a Ferencvárosi Önkormányzat a 2016-os év zárszámadási adatai szerint a parkolással kapcsolatos bevételeiből 298.326.000 forint eredményt ért el."

Közpénznek hazudták Rákay Philipnek a saját cégéből kivett osztalékot (2018. február 26.)

Az álhírgyárosoknak, vannak kedvenceik, akiket megmagyarázhatatlan oknál fogva kipécéznek. Persze ezek mind sikeres, jobboldali embereket és minden lépésüket figyelve, gyakran álhírekkel kiszínezve igyekeznek egy hazugságfelhőt építeni köréjük. Persze, van olyan, hogy nem sikerül.

"A 2017. május 30. napján közzétett „Rákay Philipék 166 millió 267 ezer 421 forintot vettek ki cégükből osztalékban” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Rákay Philip megannyi busás közpénzjutalomban részesült."

Azt hazudták, hogy Homolya Róbert volt államtitkár személyi titkára, Szűcs Gabriella korábban a Közbeszerzési Hatóságnál dolgozott (2018. február 12.)

Hiába, úgy tűnik, ha sokáig csinálja az ember az álhírgyártást, akkor egy idő után elszabadul a fantáziád és összekötsz olyan embereket, akik a valóságban nem vagy nem akkor ismerték egymást. Emlékezzünk csak a korábbi részünkben megírt, kreatív újságíró indexesekre, akik ugyanezért bukták el Illés Boglárkával szemben a pert. De hasonlóan jártak Homolya Róbert akkori államtitkárral és Szűcs Gabriellával kapcsolatban is.

kapcsolódó

Homolya Róbert
Homolya Róbert Forrás: MTI/Máthé Zoltán

"A 2018. február 14-én megjelent Az államtitkár ügyei után szaglászik az OLAF, a személyi titkára pedig ott ül a Közbeszerzési Hatóság vezetésében című cikkben azon tényállításunk, miszerint „A Simicska által ellenőrzött NFÜ idejében is Szűcs Gabriellához fűződő kapcsolatával magyarázták Homolya csapatának hatékonyságát, Szűcs akkoriban a Közbeszerzési Döntőbizottságban dolgozott, ahová sokszor hiába fellebbeztek a közbeszerzésekből kiszorított pályázók” nem felel meg a valóságnak.

A valóság az, hogy soha nem dolgozott Szűcs Gabriella a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságában.

Szűcs Gabriella Homolya Róbert Nemzeti Fejlesztési Minisztériumi államtitkárral 2012 óta áll hivatali munkakapcsolatban (a személyi titkára volt-szerk.), ezáltal ismeretségben is, az NFÜ idejében (2010-ben) egyáltalán nem is ismerték egymást. Ezen tényre tekintettel valótlanul állítottuk, hogy az NFÜ idejében is Szűcs Gabriellához fűződő kapcsolatával magyarázták Homolya csapatának hatékonyságát."

Azt hazudták, hogy egy Csepelen megbízást kapó szobrász Németh Szilárd rokona (2017. december 21.)

Ilyen ez a Fake News-gyár: embereket összeboronál, vagy szétválaszt, éppen amit az érdek diktál. De van, amikor lebuknak és kiderül, hogy az egész csak a képzelet szüleménye. Így például, amikor Németh Szilárdot próbálták "összehozni" Sárosi Tibor szobrászművésszel. De sajnos nem sikerült.

Németh Szilárd
Németh Szilárd Forrás: MTI/Molnár Edvárd

"A Németh Szilárd rokona 16 millióért faraghatja meg Regős Bendegúz szobrát Csepelen című 2017. december 13-án kelt cikkünk címében és a cikkben valótlanul állítottuk, hogy Sárosi Tibor szobrászművész Németh Szilárd egykori polgármester és rezsibiztos, jelenlegi Fidesz-alelnök rokona.

A valósággal ezzel szemben az, hogy Sárosi Tibor nem rokona Németh Szilárd egykori polgármesternek és rezsibiztosnak, jelenlegi Fidesz-alelnöknek."

Hazudtak a harkányi vezetői prémiumokról (2017. december 20.)

Elképzelt vezetői prémiumok vidéki, fideszes önkormányzatoknál állami segélyből ebből lesz csak az igazán jó hír. A fő a kreativitás, persze, ha van valóságalapja az sem árt. Harkány esetében ez is hiányzott. Helyreigazítás lett a vége.

"A 2017. december 13. napján megjelent, 25 milliós segélyt kapott Harkány az államtól, 20 millió elment vezetői prémiumra című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a város fideszes többségű képviselő testülete a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. három igazgatósági tagjából kettőnek 3,8 millió, egynek pedig 5,4 milliós extra apanázst szavazott meg és ez járulékokkal együtt 16 millióba fájt a városnak."

Azt hazudták, hogy a NovelMedix Zrt. nevű cég képviselői fideszes politikusokkal egyeztettek (2017. október 27.)

Összekötni politikusokat és fideszes embereket, hallomásokra hivatkozva, tipikus ellenzéki újságíróknak való alapanyag. Pláne, ha sikerülne még a miniszterelnököt is belekeverni. Na az lenne az igazi teljesítmény. Ez persze, most sem sikerült.

"A 444.hu oldalon 2017. október 12-én megjelent, Kilométerekről bűzlik a pályázat, amit Orbán védett a parlamentben című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy iparági forrásaink szerint a NovelMedix képviselői gyakran érzékeltetik a tárgyalásaikon, hogy remek politikai összeköttetéseik vannak a jobb oldalon. Ezzel szemben a valóság az, hogy a NovelMedix Zrt. egyenlő távolságot tart valamennyi politikai résztvevőtől."

 Hazudtak a Hell állami támogatásának a céljáról (2017. október 10.)

De nem sikerült igazat mondani a Hell-csoport állami támogatásáról sem a 444-nek, de lehet nem is igen törekedtek erre. Helyreigazítás lett a vége.

Forrás: MTI/Marjai János

"2017 október 10-i, „A magyar állam valójában már létező munkahelyek megteremtéséért támogat cégeket” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Hell-csoportnak a magyar állammal kötött szerződésének időpontjában már az aláírás évében több mint 600 alkalmazottja volt, és ezzel már a szerződéskötéskor megvalósult volna a munkahelyteremtésre vonatkozó vállalásuk.

A valóság ezzel szemben az, hogy a támogatási szerződés aláírásakor 364 főt, míg a szerződés aláírását megelőző 12 hónapban átlagosan 172 főt foglalkoztatott a cégcsoport."

Azt hazudták, hogy a Fehér megyei Pusztaszabolcs polgármestere nem biztosít elég vizet a szegényeknek (2017. szeptember 28.)

A szenzációhajhászás sem áll távol a magát mindig objektívnek hazudó 444-től. Így volt ez a lenti, pusztaszabolcsi esetben is, amely során az önkormányzat által megkínzott, szomjazó szegényeket vízionáltak, ami persze köszönőviszonyban sem volt a valósággal.

"Portálunk 2017. augusztus 22. napján, „Honfoglaló minigejzírt avatott az önkormányzat, miközben a szegényebb családok házaiba idén már nem tudják visszakötni az ivóvizet” címmel közölt cikkében valótlanul állítottuk, hogy az önkormányzat a hibaelhárítás alatt az ott lakóknak fejenként 1 liter ásványvizet, a lajtoskocsiból pedig fejenként 6 liter fürdésre vagy vécéöblítésre használható vizet tudott biztosítani.

Ezzel szemben az a tény, hogy az önkormányzat a hibaelhárítás idején a Drv-től bérelt lajtoskocsiból korlátlan mennyiségű ivóvizet biztosított. Ezenkívül az önkormányzat az első nap 1 liter, a második nap 6 liter ásványvizet, ill. a teljes időszak alatt más üzemeltetőtől bérelt lajtoskocsiból korlátlan mennyiségű fürdésre vagy vécéöblítésre használható vizet tudott biztosítani."

 Hazudtak a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda fideszes kapcsolatairól, tanácsadás ügyben (2017. szeptember 20.)

Annyira "szép" az is, ahogy a 444 függetlenobjektív, objektívfüggetlen újságírói igyekeznek befeketíteni egy jelenlegi államtitkárt, a volt ügyvédi irodája nemlétező ügylete által. Hiába, ilyen jó tollú újságírók csak a túloldalon vannak. Naná hogy hazugság volt az egész, helyreigazítás lett ebből is.

Forrás: Facebook/Tuzson Bence

"Portálunk 2017. augusztus 22. napján, "A szekszárdi pincérből lett magyar biztosításkirály, akinek a Fidesz is hálás" címmel közölt cikkében valótlanul állítottuk, hogy a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda (korábbi nevén: Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda) adta a tanácsot az FKF-nek, hogy vegyen félmilliárdért egy lakott telket sótárolásra, ahol még az ott lévő épületeket is kellett bontani - méghozzá úgy, hogy a telket eladó cégnek ez az iroda adott tanácsot.

A fentiekkel szemben a valóság az, hogy a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda soha nem adott a tárgybeli telekvásárlási ügyben tanácsot az FKF Zrt.-nek, az FKF Zrt.-t soha, egyetlen egy ingatlan adásvételi szerződés kapcsán sem képviselte."

 Olyan mondatot adtak Csepel polgármestere, Borbély Lénárd szájába amelyeket ő soha nem mondott (2017. július 3.)

Nagy mesterek ezek a fiúk abban is, hogy nemlétező konfliktusokat, feszültségeket vizionáljanak olyan ügyekben, amelyek valószínűleg vitán felül állóan pozitívnak tekinthetőek. Így például a csepeli birkózócsarnokkal kapcsolatban. Hát itt is helyre kellett igazítani.

"2017. május 27-i írásunkban valótlanul közöltük, hogy a csepeli önkormányzati ülésen Borbély Lénárd csepeli polgármester kritikát fogalmazott meg a Csepelre tervezett birkózócsarnokkal, vagy az azt megvalósító Alapítvánnyal kapcsolatban. Portálunk megalapozatlanul, mindenféle bizonyíték nélkül Borbély Lénárdnak tulajdonított egy olyan mondatot, ami tőle nem hangzott el, ilyet, vagy hasonló értelmű mondatot a testületi ülésen készült hangfelvétel tanúsága szerint sem mondott.  Ezzel szemben az igazság az, hogy az idézett mondatot Csepel egyik ellenzéki képviselője fogalmazta meg saját blogbejegyzésében."

Folytatjuk.