Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média - 2. rész

Sorra vesszük a mindig független és mindig objektív Index és Telex közelmúltbeli helyreigazítási ügyeit.

  • A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.
  • Második részünkben folytatjuk az Index és a Telex hazudozásainak ismertetését. Utánanéztünk, hogy a magukat tévedhetetlennek és az újságírók krémjének tartó balliberális propagandisták, hogyan kényszerültek újabb és újabb helyreigazításra a hazudozásaik miatt.

kapcsolódó

Szabó Bálintot nem Makóra, nem is a pszichiátriai klinikára szállították (2021. március)

Forrás: Facebook/Szabó Bálint

Az eset kapcsán nyugodtan kijelenthetjük, hogy az új Index sem jobb semmivel sem a réginél. Kapva kaptak az alkalmon, hogy – vélhetően egy baleset kapcsán  lejárassák Botka László helyi ellenlábasát, Szabó Bálintot. Csak aztán csúnyán lebuktak azzal, hogy egy szó sem igaz a sztoriból. Helyreigazítás lett a vége.

„Az index.hu internetes oldalon 2021. 02. 16-án 17 óra 7 perckor megjelent, Matsinhe Dénes Joao által írt Pszichiátriára vitték az őszödi beszéd önjelölt koronatanúját című cikk címében és tartalmában valótlanul állítottuk, hogy

»pszichiátriára vitték az őszödi beszéd önjelölt koronatanúját«

»Szabó Bálintot Makóra, a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikájára szállították«.

Ezzel szemben  valóság az, hogy Szabó Bálintot, Szeged Megyei Jogú Város független önkormányzati képviselőjét nem vitték pszichiátriai klinikára, hanem neurológiai góctünet nélkül, tiszta tudatállapotban szállították a Csongrád–Csanád megyei Egészségügyi Ellátó Központ makói sürgősségi ellátó ambulanciájára égési sérülésekkel és kihűléssel.”

Mire ez kiderült, "szerencsére" már minden baloldali orgánum átvette a  Szabó Bálint pszichiátriai kezeléséről szóló hazugságot.

Kupper András, Ja csak nem az (2020. november)

A mindig hiteles és mindig megbízható indexesek —úgy tűnik — bedőltek az első gugli-keresésnek, és ráfutottak a kezdő újságírók hibájára, vagyis nem sikerült leellenőrizniük az információt.

Forrás: YouTube

Azt hitték, hogy a baloldal számára rendkívül kínos fővárosi parkolási botrányokat  sikerül egy volt fideszes képviselő nyakába akasztaniuk. De ez most nem jött be nekik,

hiszen ez a Kupper András nem a jobboldali exképviselő, hanem az MSZP-közeli, elítélt oligarcha. Így helyre kellett igazítani a hírt.

„Az Index.hu 2020. 10. 22. napján közzétett, »Parkolási anomáliákat tárna fel a fővárosi vizsgálóbizottság« című cikkünkben valótlanul közöltük, hogy az egykor fideszes képviselő, Kupper András akár ügyvezetője, akár tulajdonosa lett volna olyan gazdasági társaságnak, amely a cikkben említett parkolási rendszer működtetésében részt vett. Ezzel szemben a valóság az, hogy az egykor fideszes képviselő, Kupper András sem vezető tisztségviselője, sem tulajdonosa még közvetett módon sem volt olyan gazdasági társaságnak, amelynek parkolási rendszer üzemeltetésében bármilyen szerepe volt.”

Valótlanul állították, hogy Maróth Gáspár hazudott (2020. február)

Ez is csak a szokásos, kínkeserves bemocskolási kísérlet volt, és most sem jött össze. Ezúttal Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos  volt az áldozat, akit egy kartellezésben való részvétel vádjával támadt az ellenzéki sajtó.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Valótlanul állítottuk, hogy a GVH csak azt állapította meg, hogy Maróth nem volt a főszervezővel egy szinten, de az általa vezetett cég tudott a kartellről, egy nem megnevezett vezetőjük részt vett az igényfelmérésekben, valaki tőlük már a KEOP-program előkészítése alatt bizonyítottan szervezkedett az ügyben. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a GVH a legkevésbé sem tisztázta a személyét.

A valóság ezzel szemben az, hogy a GVH határozat szerint nem állapítható meg, hogy a VMD Zrt. és dr. Maróth Gáspár részt vett a kartellben.”

Szivek Norbertnek tulajdonítottak egy céget és egy ingatlanvásárlást – szintén valótlanul (2020. január 25.)

És még egy hasonló ügy: az Indexen igyekeztek egy jóízűt NER-lovagozni az Árpád-kilátó és Szivek Norbert volt MNV-vezér kapcsán. Megint nem sikerült.

„Ez a két pazar építkezés mindent elmond az elmúlt 15 évről címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az Árpád-kilátó alatt található ingatlant korábban tulajdonló V122 Kft. Szivek Norberthez köthető, továbbá, hogy az ingatlant egy Szivek-cég vette meg."

Hazudtak Illés Boglárka diplomájáról (2019. december)

De ez a túlzott buzgóság, amivel igyekeztek bemocskolni a kormánypártokhoz köthető embereket, sokszor „sajnos” túlkapásokhoz vezetett. Hiszen annyira szerették volna elhitetni a közvéleménnyel, hogy a NER-ben képzetlen vezetők vannak, hogy szem elől tévesztették a valóságot.

Forrás: MTI/Veres Nándor

„A Facebookon mutatta be Novák Katalin a 22 éves helyettes államtitkárt" című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Illés Boglárka előbb kapta megbízatását, mint a végül megszerzett jogi diplomáját. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Illés Boglárka 2014 februárjában vette át jogi diplomáját, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkárává pedig 2016. szeptember 23-ai hatállyal került kinevezésre.”

Daganatos betegek kezeléséről is hazudtak (2019. október)

Persze nem kell mindig tájékozódni, ha az ember kellő magabiztossággal tálalja az álhírt. De ez akkor sem jött be az indexes firkászoknak, amikor éppen az Országos Onkológiai Intézetet igyekeztek lejáratni. Megint helyreigazítás lett a vége.

Forrás:MTI/Szigetváry Zsolt

„Az Index.hu internetes portálon 2019. augusztus 1. napján 11 óra 30 perckor  »Azon a napon tesztelték az új rendszert az onkológián, amikor nincs is kezelés« címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az Országos Onkológiai Intézetben kéthetente vannak kezelések, illetve azon a csütörtökön, amikor a főigazgató ellenőrizte a várótermi állapotokat, nem is volt kezelés a daganatos betegeknek.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az Országos Onkológiai Intézet minden kemoterápiás osztályán minden munkanap történik kemoterápiás kezelés, sok esetben munkaszüneti napokon is, a főigazgató ellenőrzésének időpontjában is történt kemoterápiás kezelés.”

Közbeszerzésről is kamuztak (2019. július)

Ha nincs jó ötleted, akkor lehet  egy jóízűt tiborczozni vagy mészárosozni. Az mindig bejön. Ha olvasott hazugságot akarsz, akkor játszd el a szakértőt, és beszélj olyan lopásokról, amik nem is voltak. Persze azért van úgy, hogy mégsem jön össze a lejáratás.

„2018. május 2. napján  »Tiborcz partnerei Érden csinálták a legpofátlanabb húzásaikat« címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az Érdi Önkormányzat által kiírt közbeszerzésen nyertes pályázó a becsült összértéknél 100 millióval drágábban nyerte el a közbeszerzést, továbbá valótlanul híreszteltük, hogy az Elios-hoz képest 3-5-szörös áron szerelték fel az érdi önkormányzatnál ugyanazokat a lámpákat, mint az Elios Zrt. más településen. Valótlanul állítottuk, hogy az érdi önkormányzat 2017-ben uniós pénzből akart napelemes közvilágítást megvalósítani, a valóság ezzel szemben az, hogy Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017-ben nem kívánt igénybe venni Európai Uniós forrást a napelemes közvilágítás finanszírozására, Európai Uniós pályázaton nem indult.”

Illés Boglárkát és párját mószerolták (2019. június)

Illés Boglárka, akkori helyettes államtitkár kapcsán is igyekezett az Index egy szövevényes mesét kitalálni, de mindhiába. Újra helyre kellett igazítaniuk a hazugságaikat.

„A 2018. április 7. napján az index.hu internetes portálunkon közölt,  »480 milliós tanácsadás: az államtitkár barátjáéké a gigatender« című cikkünkben azt a valós tényt, hogy a Csendes Consulting Zrt. az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szakértői tanácsadás és szolgáltatás nyújtására kiírt közbeszerzési eljárást a nyertes konzorcium tagjaként megnyerte, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ez annak köszönhető, hogy a Csendes Consulting Zrt. tulajdonosa, Dr. Csendes Richárd és az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, Dr. Illés Boglárka között személyes kapcsolat áll fenn.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Csendes Consulting Zrt. tulajdonosa, Dr. Csendes Richárd és az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, Dr. Illés Boglárka között a tárgybeli uniós közbeszerzés időtartamát megelőzően és az alatt személyes jellegű kapcsolat nem állt fenn.”

Az MVMI Informatika Zrt. kapcsán is helyesbíteniük  kellett (2019. május)

A kreatív ballib alkotók néha tényleg nagyon jó sztorikat álmodnak meg, csak épp gyakorta nehéz betuszkolni azokat a valóságba. Az idő  makacs tényező, hiszen ha az nem stimmel, akkor lehetetlenné válik a mese igazolása. Így jártak szegény objektívfüggetlen kollégák az MVMI-sztorival is.

„A 2018. szeptember 27-én megjelent  »Döntő szerep jutott az MVM-botrányban egy vezetőnek, akit korábban nokiás dobozzal hoztak hírbe című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Lazarovits Márk felperes blokkolhatta volna a Központi Termelés Monitoring-projektre vonatkozó szerződés megkötését. A valóság ezzel szemben az, hogy Lazarovits Márk az informatikai fejlesztésről szóló döntés megszületése után létesített munkaviszonyt az MVMI Informatika Zrt.-nél, tehát hatáskör hiányában a döntés előkészítését vagy annak megszületését érdemben nem befolyásolhatta.”

Durva hazugság Kubatov Gáborról (2018. november)

Persze sikerült olyan cikket is összehozniuk Kubatov Gáborról, a Fradi elnökéről és a Fidesz pártigazgatójáról, amiben lényegében alig volt igaz mondat. Semmi baj, srácok, majd legközelebb!

Forrás: Facebook/Kubatov Gábor

„Valótlanul híreszteltük, hogy Kubatov Gábor szólt, hogy ki kellene vinni a tüntetőket a székházból és az sem felel meg a valóságnak, hogy Kubatov Gábor arra kért közvetlen köréből valakit, hogy azt közölje Szabó Ferencnek, menjen a csapatával a Fidesz székházhoz. Valótlanul híreszteltük, hogy Kubatov Gábor meg akarta fenyegettetni Kassai Viktort. A valóság ezzel szemben az, hogy Kubatov Gábor nem adott utasítást Kassai Viktor megfenyegetésére. Valótlanul híreszteltük hogy Kubatov Gábor nem látogatta meg Akeem Adamsot a kórházban.

A valóság ezzel szemben az, hogy Kubatov Gábor több alkalommal járt bent a kórházban és látogatta meg ott Akeem Adamsot. Valótlanul híreszteltük, hogy Kubatov Gábor utasítást adott Ricardo Moniz megverésére. A valóság ezzel szemben az, hogy Kubatov Gábor nem akarta megakadályozni Moniz megjelenését az Újpest-Fradi kupameccsen, ebből következően nem bízta meg Szabó Ferencet, hogy menjen Moniz lakásához és verjék össze.”

Lázár Jánosról hazudtak (2018. április)

Forrás: Facebook/Lázár János

Persze az Index csak addig védi  a romák és más kisebbségek jogait, amíg úgy áll érdekükben. Ha éppen attól remélnek hasznot, akkor nyugodtan lehet nagyokat "cigányozni", a romák szavazatának megvásárlásáról beszélni. Így is tett az Index és Hír TV az éppen zajló hódmezővásárhelyi polgármester-választás kampánya alatt

„A Hír tévé nyomán a 2018. február 23. napján »Célpont: Roma szavazatokért maffiával szövetkezett a csongrádi Fidesz« címmel megjelent cikkben megalapozatlanul híreszteltük, hogy Lázár János személyesen alkut kötött büntetőeljárás hatálya alatt álló romákkal a cigány szavazatok megszerzéséért. A valóság ezzel szemben az, hogy Lázár János semmiféle alkut nem kötött sem büntetőeljárás hatálya alatt álló, sem az alatt nem álló romákkal a cigány szavazatok megszerzéséért.”

Folytatjuk.