Így hálózta be Soros György az Európai Uniót - 2. rész

Mely szervezeteken és személyeken keresztül érvényesíti a spekuláns az érdekeit az Európai Unióban? Kiderül a cikkünkből.

 • A Kontra új sorozatában bemutatjuk azokat a Soros György megbízható szövetségeseinek számító európai uniós politikusokat, akik a 2019 és 2024 közötti ciklusban is aktívan segítik a spekulánst céljai megvalósításában.
 • Kiindulópontunkat a DC Leaks korábban kiszivárgott listáján szereplő fontosabb EP-képviselők jelentik. Sorozatunk első részében a közülük továbbra is az EP-ben tevékenykedő és Magyarországot élesen bíráló politikusokat ismerhették meg az olvasók.
 • A mostani részben pedig az Európai Bizottság (EB) kilenc vezetőjének és munkatársaiknak a Soros-szervezetek képviselőivel történő találkozóit mutatjuk be.     

Az alábbiakban bemutatjuk a 2019. december 1-én hivatalba lépett, Ursula von der Leyen által irányított Európai Bizottság vezetőinek, tehát a három ügyvezető alelnöknek és a maradék öt alelnöknek, illetve a munkatársaiknak azon találkozóit, amely témánk szempontjából érdekes lehet.

Általánosságban véve az állapítható meg, hogy nem a biztosok személyesen, hanem a beosztottjaik találkoztak a fontosabb Soros-szervezetek képviselőivel, általában közös konferenciákon.

Ursula von der Leyen munkatársainak találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Ursula von der Leyen német bizottsági elnök nem találkozott Soros-szervezetek képviselőivel, de a kabinetjének több tagja is igen.

 • 2020. január 30-án von der Leyen szociális ügyekért felelős tanácsadója, Maria Luisa Cabral Brüsszelben beszélgetett a választási kampányokba való beavatkozásokkal vádolt, amerikai székhelyű Avaaz Foundationnel. A nyilvánosan elérhető adatok szerint két téma volt a megbeszélések tárgya: egyrészt az Avaaz munkája és az Európai Bizottság szerepe a dezinformáció elleni küzdelem kapcsán.
 • 2020. február 19-én Per Haugaard, von der Leyen kereskedelemért felelős tanácsadója Brüsszelben beszélgetett a Human Rights Watch (HRW) képviselőivel. A beszélgetésnek két témája is volt, a kereskedelem, illetve a brazíliai erdőirtások. Ekkor volt épp Bolsanaro-elnök az EU-célkeresztjében.
 • 2020. július 23-án Charmaine Hili von der Leyen migrációs és uniós belügyekért felelős tanácsadója videókonferenciát tartott, Soros Alapítványa európai ágának, az Open Society European Policy Institute (OSEPI) képviselővel, amelynek témája a jogállamiság volt.
 • 2020. július 30-án von der Leyen több munkatársa találkozott két Soros-szervezet, az Open Society European Policy Institute (OSEPI), illetve a European Policy Centre (EPC) munkatársaival. A beszélgetés témáját elég semmitmondóan határozták meg: Ötletbörze: „Az EU helyzete 2020-ban: Társadalom és demokrácia". 
 • Maria Luisa Cabral 2021. március 30-án videókonferenciát tartott az OSEPI képviselőivel. A találkozó témája a tagállamok által az uniós helyreállítási alapból a roma közösségek számára javasolt források/projektek voltak.

Vera Jourová találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

A magyargyűlöletéről elhíresült Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke, aki az értékekért, átláthatóságért, és kisebb részben a jogállamiságért felelős biztos, nem meglepő módon több Soros-szervezet képviselőivel találkozott.

 • 2020. február 4-én, Brüsszelben az Open Government Partnership Secretariat (OGP) képviselőivel találkozott. A témák a következők voltak: az európai demokráciáról szóló cselekvési terv; átláthatóság; médiaszabadság és pluralizmus; az alapvető jogok.

Megjegyzés: A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership-OGP) az Egyesült Államok kormányának (Obama-adminisztráció) a kezdeményezésére jött létre 2011-ben. A célja hivatalosan az, hogy a olyan eredményeket érjen el a csatlakozott tagállamok kormányzatainak részéről, melyek elősegítik az átláthatóságot, segítik a polgárokat, felveszik a harcot a korrupcióval és új módszereket vezetnek be, amelyek erősítik a kormányzást. Magyarország a szervezethez 2012-ben csatlakozott és 2016 decemberében lépett ki onnan, főképp a Norvég Civil Alap körüli viták miatt. A szervezethez még 2015-ben fordult négy Soros-szervezet, a K-Monitor, a Sunlight Foundation, a TASZ és a Transprency International Magyarország. Az OGP pedig 2016 júniusában közzétett 100 oldalas jelentésében elmarasztalta az Orbán-kormányt, mert szerinte az szűkítette a civilek mozgásterét (elsősorban a Norvég Civil Alap kapcsán) és megtámadta a „független médiát” (itt az Origo-ügy szerepelt).

Az OGP-t 2015-től kezdte el támogatni a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF), de nem tudni, hogy mennyivel. 2019-ben 10 millió dollárt kapott az OGP és OSF-től, 2020-ban már „csak” 1 milliót, de ígéretet kapnak rá, hogy a következő három évben kaptak még 4 millió dollárt, ha az OGS más parterektől összegyűjt minimum 5 milliót. Az OGP részt vett 2020-ban a World Justice Project jogállamiság jelentésének az összeállításában, amelyben nyilván elítéltek minket.

2020. április 20-án Soros európai alapítványával az OSEPI-vel videókonferenciát tartott a romák integrációjáról, illetve a COVID-19 okozta válság romákra gyakorolt hatásairól.

 • 2020. június 29-én videókonferenciát tartott Open Society European Policy Institute (OSEPI) képviselőivel. A téma a COVID-19-cel kapcsolatos sürgősségi intézkedések voltak.
 • 2020. július 14-én videókonferenciát tartott a European Partnership for Democracy (EPD) Reset képviselőivel. A téma az európai demokráciáról szóló cselekvési terv volt. Az év október 26-án megismételték a videókonferenciát, szintén ugyanebben a témában.

Megjegyzés: A European Partnership for Democracy (EPD) csak megkötésekkel nevezhető Soros-szervezetnek, mivel a civil szervezetek egyfajta koordinációs platformjaként működik, ezen szervezetek között persze Soros-szervezetek is találhatóak, Magyarországról például az OSF által támogatott K-Monitor.

 • Jourová asszony 2021. február 24-én videókonferenciát tartott a CEU képviselőivel. A téma természetesen a jogállamiság volt.
 • 2021. március 11-én videókonferenciát tartott az Aspen Institute Central Europe (AICE) képviselőivel. A téma a következő volt: nyílt vita az európai demokráciáról szóló cselekvési tervről.

Megjegyzés: A The Aspen Institute Central Europe a The Aspen Institute és a The Aspen Institute Germany tagszervezete, amely szerepel a Nyílt Társadalom Alapítványok-OSF kifizetési listáján. A The Aspen Institute 2016 és 2018 között 590 ezer dollárt kapott, míg a német intézet 2017-ben több mint 347 ezer dollár támogatásban részesült. Tehát értelmezésem alapján a The Aspen Institute Central Europe szintén csak közvetetten minősíthető Soros-szervezetnek.

Vera Jourová munkatársainak találkozói Soros-szervezetek képviselőivel

 • 2020. február 3-án, Brüsszelben Monika Ladmanova, Jourová talán legfontosabb tanácsadója találkozott Soros alapítványának képviselőivel. A téma az európai demokráciáról szóló cselekvési terv volt. Ladmanova ezt követően még két alkalommal találkozott az OSEPI képviselővel, 2020. április 20-án amikor a romák integrációjáról, illetve a COVID-19 okozta válság romákra gyakorolt hatásairól beszéltek, valamint ez év június 29-én a járványra adott sürgősségi intézkedéseket tekintették át.
 • 2020. február 9-én, Brüsszelben két kabinettag, Kevin O'Connell és Simona Constantin találkoztak a Transparency International képviselőivel. A transzparencia és az etika kérdéseiről beszéltek.
 • 2020. február 27-én, Brüsszelben Monika Ladmanova, Renate Nikolay (kabinetfőnök) és Simona Constantin az Amnesty International European Association (AI EIO) képviselőivel találkoztak. A téma az emberi jogi kérdések, a jogállamiság és a diszkriminációmentesség voltak.
 • 2020. június 25-én a Jourova jobbkezének számító Monika Ladmanova és Simona Constantin szintén az Amnesty International European Association-al folytattak videókonferenciát a téma ezúttal a jogállamiság helyzete volt Magyarországon.

 • 2020. november 3-án Daniel Braun az Avaazzal folytatott videókonferenciát a dezinformációról.
 • 2020. november 17-én Álvaro De Elera (kabinettag) a Transparency International-al folytatott videókonferenciát egy átláthatósági nyilvántartásról.
 • 2020. november 25-én Wojtek Talko az Avaazzal videókonferencián beszélt a dezinformációról. Wojtek Talko és Daniel Braun 2021. február 16-án megismételték ezt a megbeszélést. 2021. március 25-én becsatlakozott hozzájuk az Avaaz dezinformációról szóló konferenciájára Marie Frenay (Jourová személyes asszisztense) is.
 • 2021. január 20-án Álvaro De Elera a CEU képviselőivel videókonferenciázott a jogállamiság kapcsán.

2021. március 4-én Marie Frenay telefonon beszélgetett a Riporterek Határok Nélkül szervezet képviselőivel a média helyzetéről Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában.

Frans Timmermans találkozói Soros-szervezetek képviselőivel

Frans Timmermans jelenleg az európai zöld megállapodásért felelős biztos. Korábban a Juncker-bizottságnak is tagja volt. Veterán baloldali politikus, korábban Hollandia külügyminisztere volt.

 • Timmermans személyesen mindössze egy Soros-szervezet képviselőjével videókonferenciázott, a European Policy Centerrel (EPC) 2020. június 14-én. A téma az európai Green Deal mint a „zöld” újjáépítés alapja volt.

Frans Timmermans munkatársainak a találkozói Soros-szervezetek képviselőivel

 • 2020. szeptember 19-én Brüsszelben Timmermans két kabinettagja: Stefanie Hiesinger és Damyana Stoynova videókonferencián beszélgetett az Avaazzal. A téma klímaváltozás elleni fellépés volt a Green Deal tükrében.
 • 2020. november 17-én Anthony Agotha diplomata videóhívást bonyolított le a Soros alapítványa európai lábának, azaz az Open Society European Policy Institute (OSEPI) képviselőivel. A téma a Green Deal hatása a kisebbségekre volt, de az nem derült ki, hogy egész pontosan milyen kisebbségekről volt szó.

Margrethe Vestager találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Margrethe Vestager dán liberális (Renew Europe) politikus, a digitális korra felkészült Európáért felelős biztos. Dániában sokszor volt már miniszter, továbbá a von der Leyen-bizottság egyik ügyvezető alelnöke.

2019. december 6-án, Koppenhágában találkozott a European Council on Foreign Relations (ECFR) igazgatójával. A találkozó témája nem ismert.

Megjegyzés: A European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű lobbiszervezet a Magyar Nemzet 2020 szeptemberi, tényfeltáró cikksorozatának a hatodik része alapján a találkozási pont, ahol a két Soros, György és Alexander, illetve Gerald Knaus, a fizetett lobbistájuk és egy sor magyar balliberális politikus útja keresztezi egymást. A magyar balliberális politikusok a következők: Bajnai Gordon, Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor, Korányi Dávid és Dessewffy Tibor. A Magyar Nemzet és az Origo szerint Soros és Knaus közösen vettek részt az ECFR megalapításában, amelyre Londonban került sor, 2007-ben. Az egyik alapító az Open Society Foundation volt. Az ECFR 2019-ben 4,5 millió dollárt kapott Soros alapítványától az Origo és a V4NA hírügynök cikke alapján. 2017-ben az OSF 2,34 millió fontot adott az ECFR-nek. Az OSF tekinthető az ECFR fő finanszírozójának.

A szervezet honlapja alapján kicsit más a magyar tagok névsora. Szigetvári és Ficsor nem tagok, de Dobrev Klára és Meszerics Tamás (LMP) igen. Persze Alexander Soros is tag.

 • 2020. április 29-n, Brüsszelben szintén a ECFR képviselőivel találkozott. A megbeszélés témája a digitális kor vívmányainak a kihasználása volt Európában.

2020. október 29-én, Brüsszelben két Soros- újságírószervezet, a Committee to Protect Journalists (CPJ) és az International Press Institute (IPI) képviselőivel találkozott. A téma pedig az állami támogatások rendszere volt Magyarországon.

Margrethe Vestager munkatársainak találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Megjegyzés: A The German Marshall Fund of the United States  csak közvetetten minősíthető Soros-szervezetnek, bár az alapítványt támogatók között ott van az OSF (is).

 • 2020. október 16-án, Brüsszelben Werner Stengg (kabinetszakértő) találkozott az Open Society European Policy Institute (OSEPI) képviselőivel. A találkozó témája a digitális szolgáltatásokkal kapcsolatos törvény (Digital Services Act) megvitatása volt.

Valdis Dombrovskis találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Valdis Dombrovskis volt lett jobbközép miniszterelnök, jelenleg az „emberarcú gazdaságért” felelős biztos. Emellett a Von der Leyen-bizottság egyik ügyvezető alelnöke.

 • Dombrovskis egy fontosabb Soros-szervezet, a milliárdos „üzenőfalaként” működő The Project Syndicate képviselőivel találkozott Brüsszelben, 2020. február 25-én. A témák a következők voltak: az európai közpolitikák prioritásai, a Project Syndicate lehetséges hozzájárulása ehhez, tőkepiaci unió, kockázati tőke, business angels, funding escalators.

Josep Borrell Fontelles találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Josep Borrell Fontelles az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a bizottság egyik alelnöke. Katalán származású veterán spanyol baloldali politikus, korábban külügyminiszter és EP-elnök is volt.

 • Borrel egy Soros-szervezet képviselőivel, a International Rescue Committee Inc (IRC) találkozott, Münchenben, 2020. február 15-én. A találkozó témája a humanitárius helyzet volt, Szíriában, Jemenben, a Száhel-övezetben és Venezuelában.

Josep Borrell Fontelles munkatársainak találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

 • 2020. február 5-én, Brüsszelben Maud Arnould (a kabinet szakértője) találkozott a fentebb már bemutatott European Council on Foreign Relations (ECFR) képviselőivel. A találkozó témája az EU és Afrika közötti kapcsolatok voltak.
 • 2020. február 20-án, Brüsszelben Nereo Penalver Garcia a kabinet szakértője találkozott a Human Rights Watch (HRW) képviselőivel. A téma az emberi jogok voltak az ázsiai országokban, de nem nevezték meg, hogy konkrétan mely országokról volt szó.
 • 2020. március 10-én, Brüsszelben Baiba Aleksejuka-Tavaresa (kabinettag) találkozott a Democratization Policy Council (DPC) képviselőivel. A téma EU és a Nyugat-Balkán kapcsolata volt.

Megjegyzés: A Democratization Policy Council (DPC) egyik partnere és finanszírozója az OSF Bosznia és Hercegovina. Egy másik partnerük a Szerb Helsinki Bizottság.

Maroš Šefčovič találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Maroš Šefčovič a bizottság egyik alelnöke és az intézményes kapcsolatokért felelős biztos. Szlovák baloldali politikus (SMER, Robert Fico pártja), egykori köztársaság elnök-jelölt. Már 2009 óta EU biztos.

 • 2020. június 26-án videókonferenciát tartott a European Policy Centre (EPC) képviselőivel.

Dubravka Šuica munkatársainak találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Dubravka Šuica horvát jobboldali (HDZ) politikus, a bizottság egyik alelnöke és demokráciáért, illetve demográfiáért felelős biztos. Šuica nem találkozott fontosabb Soros-szervezetek képviselőivel, de egy munkatársa igen.

 • 2020. február 21-én, Brüsszelben Mattia De Grassi (kabinettag) találkozott a Civil Society Europe (CSE) képviselőivel. A találkozó témája egy Európa jövőjéről szóló konferencia volt.

Megjegyzés: 2018 szeptemberében nemzetközi „civil szervezetek" az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására szólították fel az EP képviselőit. Ezek egyike volt a Civil Society Europe (CSE) amely Orbán Balázs államtitkár szerint „aktívan támogatja a bevándorlást és mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország változtasson szigorú migrációs politikáján”.

Margaritis Schinas találkozói a Soros-szervezetek képviselőivel

Margaritis Schinas az európai életmód előmozdításáért felelős görög jobbközép (EPP) biztos, a bizottság egyik alelnöke.

 • 2019. december 13-án, Brüsszelben találkozott az International Rescue Committee Inc (IRC) képviselőivel. A téma a migráció volt.
 • 2021. február 11-én videókonferenciázott az ASPEN INSTITUTE ITALIA (AII) képviselőivel. A témák az új EU-s migrációs és menekültügyi paktum és a járvány hatásai voltak.
 • 2021. március 10-én videokonferenciázott a European Policy Centre (EPC) képviselőivel. A téma az új EU-s migrációs és menekültügyi paktum volt.