Így győzte le az államot a Big Tech

Akinek Twitter kell, vegyen magának... aztán betiltjuk azt is.

Nos, ez egy magáncég, szóval ha nem tetszik, még mindig...

"csinálhatsz saját közösségi hálót"

"csinálhatsz saját alkalmazás-ökoszisztémát"

"csinálhatsz saját fizetési rendszert"

"csinálhatsz saját webhosting-szolgáltatást" "csinálhatsz saját energiaszolgáltatót" "csinálhatsz saját... országot." — Melissa Chen (@MsMelChen) January 10, 2021

Nehéz a témáról közhelyek és dühös, ökölrázó kisemberi puffogás nélkül írni, mégis megpróbáljuk. Mert hát igen: minek mentünk oda?

Hogy kontextusba helyezzük a fentieket: a hivatalban lévő amerikai elnök, Donald Trump fiókjait többszöri meghazudtolás ("helyesbítő", "tényellenőrzött" üzenetek), figyelmeztetés és felfüggesztés után, a Capitolium megtámadását követően

határozatlan ideig, illetve véglegesen letiltotta a Twitter és a facebook.

De ez nem minden: a tiltók közé egymást taposva érkezett még a Reddit, a Twitch, a Shopify, az Instagram, a Snapchat, a Google és a YouTube, a Discord és a Pinterest is. Nincs kegyelem, most már tényleg okkal végzik ki az elnököt, nehogy kimaradjunk a megkövezésből!

Nem akarták, de sajnos muszáj volt: a Capitolium volt a casus belli.

A nép hangosabbik része persze továbbra is ujjong és ünnepel - sőt, még súlyosabb büntetést követel -, a nemzetközi balliberális publicisták közül pedig alig páran merik fenntartással kommentálni a hírt. Gyorsfelmérésünk szerint itthon ellenzéki oldalról egyedüliként Szűcs Donát írt az Azonnalira kétkedő, meglehetősen korrekt hangvételű cikket a témában, máshol a legkirívóbb esetben is a cinkos hallgatás, tárgyilagos, érzelemmentes tényközlés, de leginkább a nyílt káröröm jellemző. Fürkésztem-kutattam a Telex, a 24.hu, a 444 és az Index címlapjait, de nem sikerült másik olyan írást felfedeznem, ami kicsit is kiszólna a kánonból (vagy a QAnonból, bocs).

  • Pofám leszakad-rovat: zsidólistázós Gyöngyösi Márton véleménycikke az Alfahíren lett viszont az abszolút katagóriagyőztes: "a Donald Trump által felheccelt tömeg (...) ijesztő (...) nagyhangú és nárcisztikus népvezérek (...) a világ populista vezetőinek példaképe (...) a finom fékeken és ellensúlyokon alapuló rendszert, ami az Egyesült Államok lényegét adja..."

kapcsolódó

Ha esetleg bárkiben csak tényleg egy kicsit is felmerülne a sajtó- és szólásszabadság erkölcsi kérdése, arra már évek óta megvan a konzerv-önfelmentés:

A szólásszabadság joga nem azt jelenti, hogy bárkinek hallgatnia és tűrnie kell a faszságaidat - ha rádüvöltenek, bojkottálnak, lemondják az előadásodat vagy letiltanak, attól még senki nem sértette meg a szólásszabadsághoz való jogodat. Egyszerűen csak annyi történt, hogy az emberek szerint egy fasz vagy, és ajtót mutattak neked. /Ismeretlen eredetű liberális mém/

Így már nyugodtan mehet tovább a tiltás, megnyugodtunk.

A helyzet valóban ijesztő, mert az alcímben is említett cinikus, 19 éves Medgyessy-idézet ("aki saját tévét akar, vegyen magának") ennyi idő távlatából meglehetősen toleráns, hiszen akartunk saját tévét, és vettünk is magunknak. Sőt, Magyarország 2021-ben is türelmes helynek tűnik: bár az ellenzék uralja az online felületeket és a sugárzott médiában is szintén vezet nézettségben, azért (egyelőre) a kormánypárti médiumokat sem kapcsolták le,

Bár tavaly szeptemberben egyszer már a magyar kormány fiókját is felfüggesztette a Twitter.

Tévedésből.

(...mint mindig, természetesen... ez a sorozatos balszerencse...)

Na de mi történik Amerikában, ha a jobboldal is szeretne saját közösségi hálót?

Megcsinálja a Parlert, mert az legalább az övé. Akkor ott legalább egymás között lehetünk, nem zavarunk senkit, saját magunkat csak nem tiltjuk ki...

Wrong!

Na, itt is tévedett, ugyanis oda is elér a kaliforniai Big (és Small) Tech mocskos, bütykös, szőrös keze:

  • A Google és az Apple akkor az appot fogja törölni a telefonodról
  • És ha ez sem elég, az Amazon (webszolgáltatóként) törli majd magát a Parlert is.

Persze a hazai internetes sajtó máris címkéz: konteóhívők, szélsőjobboldal - nehogy bárki csak egy pillanatig is szánalmat érezzen. Ilyen esetekben sajnos bárminemű eszköz megengedett, sőt: elvárt!

A Gab-bel még körültekintőbbek voltak, ott már a Visa is közbelépett, hogy ne tudd őket a pénzedből támogatni. Majd mi eldöntjük, kinek adhatod, jobb kezekben van az nálunk!

És hogy mi következik?

kapcsolódó

De hát úgy kell neked, minek mentél oda... miért almás vagy androidos telefont vásárolsz, miért netezel, ha nem tetszik? Miért nem költözöl az Antarktiszra?

Niggereket fasisztákat itt nem szolgálunk ki! Majd szépen átmész egy másik benzinkúthoz/áramszolgáltatóhoz/telefon-és netszolgáltatóhoz. Nincs másik? Így jártál, nem kötelező niggernek fasisztának lenni! 

És máris bezárul a kör a poszt legelején idézett Chen-bölcsességgel: ha nem tetszik, csinálj saját szervert, saját felhős tárhelyszolgáltatót, saját energiaszolgáltatót...

Ez egy végtelen spirál, minimális menekülési útvonallal.

Emlékszünk még a tavaly nyári műbalhéra, amikor világcégek (Coca Cola, Ben & Jerry's, Starbucks, Honda, Unilever...) kezdték el bojkottálni a Facebookot arra hivatkozva, hogy nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd visszaszorításáért?

Ebből a rendszerből még kilépni se lehet. Ahogy a régi lánclevelekben olvashattuk: ha megszakítod a láncot, meghalsz.

kapcsolódó

Talán a Fidesz-KDNP mégse volt olyan hülye, amikor ekkora bizalmat szavazott a nyomtatott és sugárzott médiának? Ha így megy tovább, még nagyobb szükség lehet rá.

In Ungarn wurde die Pressefreiheit aufgehoben. (2011)

Ja, és orosz hekkerek..!

Persze a még mindig regnáló amerikai elnök teljes letiltását (!!!) nem kísérte hisztériaroham, meg sötét képernyős telefonok mutogatása a haladók szent helyein (Európai Parlement, borítóképek a Facebookon, mainstream média). 

Amerikában legkésőbb néhány nappal ezelőtt hivatalosan is vége a szólásszabadságnak, persze már sokkal korábban vége volt.

Talán akkor kellett volna szembeszállni a gátlástalan megfigyelő-cenzúrázó tech-zsarnokokkal, amikor a virtuális tér színéről is eltüntették egy koordinált akció keretében Milo Yiannopoulost, Laura Loomert, Paul Joseph Watsont, Alex Jonest és másokat.

(Így visszatekintve nem is volt olyan bolond Jones, nemde? A tech-mocskok haditervével kapcsolatban miben is nem lett igaza?)

A mentőszöveg ugyanis mindig az volt, hogy ja, de hát ezek "radikálisok", Normális Embereket (normies) nem tiltunk le! 

Ma már a regnáló elnök is radikális, a mérsékelt republikánusok is radikálisok, te is radikális vagy. A középutas liberális is túl radikális, meg az a balközép emberke is, aki nem akar azonnal kivégezni minden jobboldalit.

Csak az online és offline BLM/Antifa-csőcselék nem radikális, de végül addig szorítottak minket a falhoz, amíg mégiscsak ők döntik el, ki szólalhat meg és ki nem. 

Most már késő. Szokj hozzá szépen a papírlaphoz és a tintához.