Igazságot Budaházy Györgynek? - Mintha nem teljesen ez lett volna a bíróság célja

Megfejtésünk a nagy vitát kiváltó ügyről.

Budaházy György kivételével a Hunnia-per több vádlottjának fellebbezését jóvá hagyva, enyhítette korábbi ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla. Ezzel a II., VIII., IX. rendű, valamint a XI. rendű vádlottak szabadlábra kerülhettek. Budaházy György esetében azonban az Ítélőtábla továbbra is indokoltnak látja a fogvatartást és a büntetés teljes kitöltését.

Mint ismert, március 16-án Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte a bíróság, feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az előzetesben töltött időt beszámították, a férfinak azonban így is legalább 13 évet kellene eltöltenie a börtönben.

Politikai oldaltól függetlenül, aki egy kevés igazságérzettel rendelkezik, az túlzónak érzi Budaházyék büntetését. Egyszerűen nem tűnik arányosnak azzal, amit a csapat tagjai elkövettek.

Ha valóra váltották volna a lázálomba illő terveiket, akkor még többet is megérdemelnének, a komolyan vehetetlen tervezgetésen kívül azonban nem tettek semmi olyat, ami miatt 17 évet kellene ülnie bármelyik vádlottnak.

17 év nagyon hosszú idő. Börtönben töltve pedig még többnek tűnik. Amennyiben az ítélet így marad, Budaházy élete derékba törik, aktív évei nagyobb részét a rács mögött tölti.

A terrorizmus előkészülete és a többi vádpont, amelyeket Budaházy és barátai terhére felróttak, valóban súlyos vádak, ez tény. Normál esetben azt mondanánk, hogy egyék meg, amit főztek.

Magyarországon a különböző politikai mozgalmak szabadon működhetnek. Jobboldaliak és baloldaliak, szélsőjobboldaliak és szélsőbaloldaliak egyaránt. A működés egyetlen feltétele, hogy a hatályos törvényeket be kell tartaniuk.

Pénzügyeikben éppúgy követniük kell a szabályokat, mint a tényleges működés tekintetében. Az alkotmány szent és sérthetetlen. Aki pedig erőszakra készül, annak számolnia kell azzal, hogy hosszú időre biztosítják számára a lehetőséget, hogy a terveit őszintén átgondolhassa.

Budaházyék azonban egyszerű szájhősök, senki nem gondolhatja komolyan, hogy amit borgőzös fejjel összebeszéltek „bajtársaikkal”, azt valóban komolyan is gondolták.

Budaházy és csapata simán tök hülye, de nem terroristák. Nem érdemlik meg, hogy végleg tönkretegyék az életüket a büntetéssel.

Az ostobaságukért már megfizették az árat. Jó esély van arra, hogy az elmúlt években úgy megbántak mindent, mint a macska, amelyik kilencet fialt.

És tegyük hozzá, hogy számtalan kényszerítőeszköz létezik, amelyekkel garantálni lehet azt, hogy a társadalomra ártalmatlanok maradjanak a Hunnia csapat tagjai.

A házi őrizet az egyik olyan megoldás, amely sokkal emberségesebb büntetés lenne, mint a letöltendő börtön.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy súlyos bűncselekmények elkövetése után is sokkal korábban szabadulnak bűnözők Magyarországon.

A Cozma-gyilkosság elkövetői például már régen szabadlábon vannak. Kivéve azokat, akik újabb bűncselekmények elkövetése miatt visszatértek a büntetés-végrehajtás kebelére. Pedofilok, gyilkosok, kábítószer-kereskedők is sokkal előbb jutnak ki, mint a Hunnia-ügy vádlottjai. 

Persze Budaházyék ügyét teljesen áthatja a politika. Egy jóindulatú döntés árát a bíróság tagjai, politikai szereplők egyaránt súlyosan megfizethetik.

Jó esély van arra, hogy a bírói kar a többsége balra húz. A szigorú ítélettel a kormányt és a köztársasáig elnököt is becsapdázták.

Egy elnöki kegyelem odaítélése után Brüsszel, Washington és csatolt részeik attól zengenének, hogy Magyarországon szélsőjobboldali bűnözőket engednek szabadon. „A magyar kormány gesztusokat tesz a szélsőjobboldalnak.”

Gyakorlatilag garantálni lehet, hogy hasonló szalagcímek futnának a nagy nyugati médiumokban Amerikától Bukarestig.

Emlékezzünk csak arra, hogy a Hóman- szobor ügyében maga Obama elnök is megszólalt, miközben biztosra vehetjük, hogy segítséggel sem találta volna meg Budapestet, Vácot vagy egyáltalán Magyarországot a térképen.

A magyarországi hálózat ugyanis minden esetben gondoskodik arról, hogy az amerikai vezetés időben felháborodjon, amikor szükség van a tengerentúli segítségre.

Mindeközben Romániában a mai napig háborús bűnösökről, hírhedt antiszemiták neveit viselik utcák és terek. Ezzel kapcsolatban azonban egyetlen rosszalló szót sem hallani a nyugati országok kormányaitól.

A csapda tehát élesítve van, valahogy azonban megoldást kell találni arra, hogy a törvényességbe vetett hitünk megmaradjon.

Az a tudat ugyanis egyáltalán nem „komfortos”, hogy valakiket politikai meggyőződésük miatt hosszú évekre el lehet zárni. Miközben köztörvényes bűnözők meglepően enyhe büntetésekkel is megúszhatják.

Kemény ügy, amibe Budaházyék saját ostobaságukkal lavírozták bele magukat. Erkölcsi okokból azonban muszáj melléjük állni, még akkor is, ha politikailag semmilyen tekintetben nem találkozik az ízlésünk.

Engedjék ki a hülyéket a börtönből!