Hivatásos vadász vs orvvadász, avagy Puzsér megint marhaságokat beszél

Egy kutyát sétáltató ember videója kering a világhálón, amelyen az látszik, hogy megtámadja őt egy fegyveres férfi, üvölt vele, a levegőbe lő, durván fenyegeti és orvvadászattal vádolja.

A média és a rendőrség azonnal foglalkozni kezdett az üggyel, hamarosan kiderült, hogy a fegyveres férfi hivatásos vadász, a kutyás ’operatőrről’ pedig azt híresztelik, hogy orvvadász.

  • A rendőrség eljárást indított a puskájával fenyegető vadász ellen és bevonta a fegyvertartási engedélyét.
  • Kivételesen a média is tette a dolgát, azaz most nem a ’vérszomjas’ vadászokon rugózott hosszasan, akik vegzálják a békés kutyasétáltatókat, hanem igyekeztek kideríteni, hogy mi lehetett a konfliktus oka, mitől veszítette el a józan eszét a hatósági jogkörökkel rendelkező vadőr. Hamarosan megírták, hogy az áldozatról sokan vélekednek úgy a környezetében, hogy illegális módon vadászik, így ez állhatott a konfliktus hátterében.

Jómagam több, vadászoknak létrehozott internetes közösségi csoportnak vagyok a tagja. A néhány ezertől a több tízezres tagsággal rendelkező csoportokban összességében a hazai vadásztársadalom jelentős része jelen van. Az ügy előbb keltett feltűnést ezekben a zárt csoportokban, mint a nyilvánosságban és azóta is élénk diskurzus folyik róla.

A vadászok megint jól vizsgáztak, mert a témáról szóló posztok és hozzászólások tömegeiből egyetlen egy sem volt olyan, amelyik eltért volna a jogszabályi és etikai normáktól, a fegyverrel való felelős magatartás követelményeitől.

Eszerint egyöntetű véleménye a vadásztársadalomnak, hogy a vadőr helytelenül járt el, bármi is történt a nyilvánosságra került felvételt megelőzően. Ha a kutyás ember valóban ismert orvvadász, aki nem sétáltatni, hanem vadászni vitte ki a kutyát, akkor sem ez a magatartás a helyes és törvényes, még a hatósági személy részéről sem.

Képünk csak illuszráció
Képünk csak illuszráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Tehát, a vadászok értik és kifejezik a tevékenységükkel és a fegyverrel járó felelősséget, tömeges reakciójuk az ügyre jól demonstrálja, hogy mennyire alaptalanok a velük szemben időnként megjelenő vádak. Kár, hogy a hangjuk kevésbé ér el a tömegekhez, mint pl. Puzsér Róbert hivatásos demagóg hablatyolása, aki a legutóbbi ATV Öt című műsorban gyakorlatilag lezongorázta az összes hazug sztereotípiát a vadászokkal kapcsolatban, amiket szokás hangoztatni:

  • A vadászat nem más, mint gyilkolászás
  • Csak az elit vadászik
  • A vadászok piálnak, zabálnak és kurvákkal henteregnek, miután lemészároltak mindent, ami mozgott az erdőben

Puzsér még bónuszt is ad a megszokott baromságokhoz, mert egy nagyon jólelkű ember:

  • Szerinte a mindenkori elit átörökíti a szokásait, az új belépők megörökölik az előzők puskáit, vadászházait és a lányaikat(!!!).

Nehéz erre mit mondani úgy, hogy az ember vigyázzon arra, amire Puzsér nem szokott: hogy a szavaiért felelősséget tudjon vállalni. Talán azt nem túlzás megfogalmazni, hogy az ATV-n elhangzott vélemény beteges, aminek a propagálása rendkívül felelőtlen dolog.

Mondjuk el mindig, amikor a témáról beszélünk, hogy a vadászat elleni demagóg uszítás a természetvédelem elleni uszítás is egyben, mert ez a tevékenység az egyik közvetlen és kihagyhatatlan része hazánk természetes élőhelyei megőrzésének, fejlesztésének.

Ha sikerül a tömegeket a vadászat elleni gyűlöletre uszítani, akkor úgy járhatunk, mint számos ország Európában vagy más kontinenseken: a vadászattal együtt eltűnik a vadon élő állatok többsége, azokkal pedig az természetes élőhelyeik.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Végezetül, még egy fontos szempontot érdemes megemlíteni, ami a fent említett, a fegyverével fenyegetődző hivatásos vadász vs. orvvadász ügyéhez kapcsolódik. A Puzsér-féle uszítás azért is rendkívül káros, mert az ilyen jellegű ügyekben nem segíti a megértést, hanem lehetetlenné teszi. Márpedig azt látnia kell mindenkinek, aki az ügyről véleményt alkot, hogy nem volt oktalan a vadász videón látható viselkedése. Számos, a médiában is megjelent hír szól arról, hogy a vadállományt és az élőhelyeit védő hivatásos vadász konfliktusba kerül orvvadászokkal, és vannak esetek, amik nem kerülnek a széles nyilvánosság elé. Ha belegondolunk, ez egy rendkívül veszélyes terep, hiszen az erdőben és mezőkön a törvényességet képviselő személy, azaz a vadász gyakran fegyveres elkövetőkel áll szemben. 2012-ben emberölés lett a vége a rapsic és a hivatásos vadász találkozásának, pedig ott az áldozat megfontoltan járt el, nem kezdett fegyveres konfliktusba, hanem miután felfedezte, hogy orvvadásszal van dolga, megpróbálta elhagyni a terepet, hogy értesítse a rendőrséget. A vadorzó utánament és megölte, társát pedig súlyosan megsebesítette. A skálás gyilkosokként elhíresült bűnözők is megöltek vadászokat, akik a lövések hangjára megjelentek, amikor a bűnözők az erdőben gyakoroltak a fegyvereikkel. A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságban is szerepet játszott, hogy egy hivatásos vadászhoz törtek be és rabolták el a fegyvereit az elkövetők.

Magyarán, nem veszélytelen a hivatásos vadászok munkája, a vadorzás nem ritka jelenség és a fegyverekre vágyó bűnözők számára is célponttá válhatnak. Ezért ha egy vadász pánikba esik, és helytelen, törvénytelen módon jár el, akkor érdemes ennek megítélését a hatóságokra bízni, a felszínes ítélkezést és a vadászat elleni uszítást kihagyni, mert a természetvédelmi szempontokon túl emberéletek is múlhatnak a téma higgadt és tárgyilagos megközelítésén.