Hiába a baloldali fordulat, ugyanazok intézik a Jobbik pénzügyeit, mint a szélsőjobbos időkben

Forrai Richárd és Tömört-Tones Zsolt is már több mint egy évtizede a Jobbik gazdasági hátországához tartozik. Azaz a baloldalnak történő teljes behódolást megelőzően is a párt körül mozogtak. Abban az időben, amikor a jobbikosok még bőven EU-s zászlókat égettek, "cigánybűnözésről" beszéltek, vagy épp "zsidókat" listáztak volna a Parlamentben.

  • A Jakab Péter-féle Jobbik zászlajára tűzte, hogy végez a párt maradék szélsőséges elemeivel is, és az új pártelnök el is mondta, hogy csak az maradhat bent a pártban, aki elfogadja a baloldal irányába bemutatott elvtelen behódolásukat.
  • És bár a felszínen úgy tűnhetett, hogy Jakabnak sikerült teljesen kilúgoznia a régi, szélsőjobbos irányzatot a pártból, mégis lépten-nyomon derülnek ki az ózdi alpolgármester ügyéhez hasonló, teljesen vállalhatatlan szélsőséges megnyilvánulások jobbikosoktól.

 

  • Ami érdekes, hogy a Jobbik gazdasági hátországa szinte teljesen változatlan az elmúlt tizenöt évben: ugyanazok az emberek állnak a baloldalivá váló, és legújabban Dobrev Klára védelmére kelt párt mögött, mint, akik a szélsőjobbos időben intézték a párt pénzügyeit.

Forrai Richárd tíz éve az Iránytű Intézet élén áll

Ha megnézzük a Jobbik egyik legfontosabb háttérintézményét, az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézetet, akkor azt látjuk, hogy 2011 óta ugyanaz vezető tisztségviselője és a tulajdonosa a Forrai Richárd személyében.

Azaz Forrai a Jobbik gazdasági és szellemi hátországát képező intézettel már akkor is ott állt a párt mögött, amikor még bőven EU-s zászlókat égettek, "cigánybűnözésről" beszéltek, vagy épp "zsidókat" listáztak volna a Parlamentben.

 

Forrai régóta a Jobbik gazdasági holdudvarának egyik legbefolyásosabb szereplője, még Simicskának sem sikerült kiszorítania, hiszen egy 2016-os cikkben arról ír az Origo, hogy hat év alatt a Jobbik frakció és pártalapítvány összes, 2 millárdos kiadásának 30 százaléka,

több mint 520 millió forint olyan cégekhez került, amelyeknek már akkor tulajdonosa volt Forrai, vagy később az lett.

Az Iránytű Intézet honlapján csak annyit lehet olvasni Forrai életútjáról, hogy "Budapesten születtem 1978-ban. 2002-ben diplomáztam a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, és lettem pénzügy szakos okleveles közgazdász. Ezt követően a versenyszektorban helyezkedtem el, ahol közel 9 éven keresztül back-office területeken dolgoztam, majd egy rövid közigazgatási kitérőt követően megalapítottam az Iránytű Intézetet."

A Forrai-féle Iránytű Intézet több mint 10 éve - jelentős részben közpénzből - él és virul. És ez a folyamat olyannyira a mai napig tart, hogy az Intézet tavaly zárhatta pályafutása legsikeresebb évét a közel 300 millió forintos éves árbevétellel.

A nyilvánosan elérhető szerződésekből kiderült az is, hogy az Iránytű Intézet nem meglepő módon tavaly a Jobbik frakciótól két borsos megbízást is kapott:

  • Egyrészt 16.002.000,-Ft értékben bízták meg az intézetet, egy 3000 Fős mintán keresztül történő kutatásra a koronavírus társadalmi hatásaira vonatkozóan.
  • Másrészt 31.750.000,-Ft értékben kapott felkérést Forrai 10 DB országgyűlési választókerület, kerületenként 1000 fős mintán keresztül történő kutatása, illetve ezen kutatáson alapuló írásos elemzések készítésére.

Tömör-Tones Zsolt a Sportkabinet vezetőjéből a pártpénzek őre lett

De Forrain kívül egy másik régi jobbikos, Tömör-Tones Zsolt áll a párthoz köthető pénzcsapok felett.

 

Tömör-Tones szintén a régi csapatból néppártosodott, hiszen 2009-től már a Jobbik Sportkabinetjének a vezetője volt.  2014-ben pedig szerepelt a Jobbik országos listáján is.

Tömör-Tones azzal került a sajtó látókörébe, hogy a Direkt36 évekkel ezelőtt összefüggésbe hozta egy máltai offshore céggel. A portál akkor azt írta, Tömör-Tones egy másik Jobbik-közeli vállalkozóval, Nagy-Pál Leventével alapított céget a rendkívül kedvező adózási feltételeket biztosító Máltán még 2015-ben GC Academy néven.

De Tömör-Tones nem csak a pártpénzek felett diszponál, hanem tavaly arról lehetett olvasni, hogy tavaly komoly pozíciókat szerzett a Mirkóczki Ádám által vezetett Egerben is.

Ugyanis Tömör-Tones Zsolt lett az Egri Városfejlesztési Kft. vezetője, és Mirkóczkiék javaslatára 2020. augusztus 1-től az „Egri Tehetségek az Olimpiára” Közalapítvány kuratóriumának tagjává is kinevezték.

Vagyis a Jobbik pártpénzei felett egy olyan ember diszponál, aki már a gárdista vonulások és a "cigánybűnözőzések" idején is pozíciókat töltött be a pártban.

Tömör-Tones Zsolt
Tömör-Tones Zsolt

Tömör-Tones pedig nem kevés pénz sorsáról dönthet a Jobbikot illetően, hiszen a tavalyi évben 702 millió forint központi költségvetési támogatást kapott a Jobbik pártalapítványa.