Hétfő hajnalban pártállástól függetlenül megvadult az ország, mindenki korán kelt ki az ágyából

A hétindító napon nemzeti egység alakult ki egy nagyon fontos kérdésben: nem szabad annyit aludni! Sokak legnagyobb megrökönyödésére Lázár János, Karácsony Gergely és Hollik István is döbbenetesen korán ébredt fel. Mi történik már megint? Felállhat-e az álmos nagykoalíció?

Korán kelni nem jó, sőt, egészen botrányos dolog. Számtalan nagyformátumú ember gondolja ezt így, elég csak Fekete-Győr Andrásra vagy éppen Karácsony Gergelyre gondolni, akiknek közismerten kiváló az alvókájuk.

És amúgy mennyire igazuk van! Sokkal jobb érzés reggel 10 órakor átfordulni a másik oldalunkra, mint a hajnali sötétben hullafáradtan kibandukolni a klozettra, és aztán bedobni az ébresztő kávét.

A korán kelés a fontoskodó emberek sajátja, azoké, akik szeretik szűkebb és tágabb környezetüknek megmutatni, hogy a társadalom hasznos tagjai. Mert ugye, aki későn kel ki az ágyból, az lusta, semmirekellő, link alak. Bezzeg, aki idejekorán talpig öltönyben villog a családja vagy a munkatársai előtt, az megbecsülésre méltó családapa, családanya, barát, kolléga, vezető.

A magyar politikai elitet mindezidáig nem lehetett korán keléssel megvádolni, annak tagjai szépen igazodtak a magyar társadalom többségi álláspontjához, miszerint jó sokáig ágyban maradni. Hétfő hajnalban azonban történt valami, és

megszületett a látványosan korán kelő magyar politikus prototípusa.

A nevesebbnél nevesebb közéleti szereplők ugyanis vállalhatatlan időben bukkantak fel az ország egy-egy stratégiai pontján, hogy vonatot adjanák át, szerződésről tárgyaljanak, vagy éppen a koronavírusról nyilatkozzanak.Hosszú szünet után tehát nemzeti egység alakult ki valamiben: a politikusok pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy hétfő hajnalban nem szabad annyit aludni.

A Korán Kelők Viadalát minden bizonnyal Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nyerte meg, aki hajnali 3 óra 21 perckor már egészen biztosan ébren volt.

Ugyanakkor feltételezhető, hogy ennél jóval korábban állt lábra, hiszen Budapestről Hódmezővásárhelyre utazott le egy átadó miatt. Ha az autóutat is beleszámoljuk, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy Palkovics miniszter le sem feküdt, úgy ment az ünnepségre.

Azt nem lehet tudni, hogy mi játszódott le Lázár János, vidékre visszavonuló, egykori kancelláriaminiszter fejében, mindenesetre hajnali háromra lerendelte „a teljes magyar közlekedési kormányzatot” szeretett kisvárosába. A tram-train átadóján Palkovics miniszter mellett Homolya Róbert MÁV-elnök is lassú pislogásokkal, álmosan konstatálta a történteket, és a (közép-európai értelemben vett) nehezen értelmezhető kezdést.

Karácsony Gergelynek sem a hétfő volt élete napja, hiszen éppen a hódmezővásárhelyi átadóval megszívatott Palkovics László hívta be tárgyalni reggel 8-ra a minisztériumába. A hírhedten későn kelő politikust elsőre valósággal sokkolta a döntés, és egy felháborodott hangvételű posztban kérte ki magának a korai kezdést.

Vasárnap délután másnap reggelre tárgyalni hívni valakit finoman szólva nem elegáns

– háborgott a főpolgármester, akinek esküdt ellensége a hétfői nap, elég csak a nagy karriert befutott, csíkszemes videójára gondolni.

A városvezető végül beadta a derekát, és borzasztó korán, hajnali 7 óra 51 perckor kócos hajjal jelent meg az M3-as metró Kossuth téri megállójánál.

Szintén nem maradt sokáig ágyban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki reggel 7 órakor kezdett a Spirit Fm Aktuál című műsorában, amivel jó eséllyel pályázik dobogós helyre. Az adásban fáradt hangon jelentette be, hogy „a negyedik hullámot, sőt az ötödik hullámot is úgy tudjuk legyőzni, ha a két oltást követően adunk egy ismétlő oltást.”
Vélhetően Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára sem aludta ki rendesen magát, hiszen valamikor 6 óra 35 perc és 8 óra között a Mokka stúdiójában bukkant fel. Vetélytársaihoz képest fitten elmondta, hogy „újabb fejlemények láttak napvilágot a bevándorlási válságot illetően”.
Márki-Zay Péter (vagy inkább az asszisztense) sem volt rest, és szörnyeteg időben, 7:16-kor posztolt egyet szombati, szolnoki fórumáról. 

A legújabb baloldali szupersztár hiába lett miniszterelnök-jelölt, közel sem bizonyult olyan lelkesnek, mint kollégái. Hódmezővásárhely polgármestereként nemhogy nem ment ki a hajnali háromkor kezdődő tram train-nézegetőre, hanem pofátlan módon hat és fél órával később, 9:29-kor élőzött a témában. Mivel nagyon pártonkívüli, ezért talán neki megengedhető a kilengés. De az is lehet, hogy

Márki-Zay személyében egy új Karácsony Gergelyt, vagyis egy újabb nagy magyar alvót tisztelhetünk! 

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy akár még egy nemzeti álmos nagykoalíció is felállhat, nem sokkal később jött

a Parlament plenáris ülése, és

Arató Gergely.