Hatalmasat beszélgettünk a Blaha népével, megingott Orbán teljhatalma

A Kontra Kukafórumán három embert is sikerült elcsípnünk, aki kegybehangzóan állították: megbukott a kormány. Helyszíni riportunk Budapest legszebb közterületéről.

Olvasóink bizonyára emlékeznek a Kontra szervezésében szeptember 11-én lezajlott, történelmi léptekben mérve is meghatározó kormányváltó tüntetésünkre.

Az elmúlt 12 évben még egy rendezvény sem jutott ilyen közel a rezsim megdöntéséhez.

Nem volt véletlen, hogy a kormány mindent megtett a tömegtüntetés ellehetetlenítésére, mely végül családias, sétálós, de a körülményekhez képest figyelemre méltó embertömeget megmozgató, rendszer, -és korszakváltó eseményként kerül majd a történelemkönyvek lapjaira.

Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy annyit mentünk előre a rezsim eltávolítása felé vezető, rögös úton, hogy innen már nincs hová hátrálni: ki kell kérni az ENBEREK véleményét. Ezúttal azonban nem vidékre, hanem egy budapesti aluljáróba mentünk le, ahol megtartottuk az első Kontra Kormányváltó Kukafórumot (KKK).

Hisszük ugyanis, hogy politizálni nem lehet a választók bevonása nélkül. Nem mindegy, hogyan bukik a kormány, azonkívül egyelőre az ellenzék többségével együtt kissé tanácstalanok is vagyunk.

A Facebookon meghirdetett esemény szokás szerint sok tízezer embert is megmozgathatott volna, azonban a Kossuth téri tüntetéstől megrettenve a rezsim vélhetően már a közösségi médiában is ráijesztett az ellenzéki érzelmű érdeklődőkre. Úgy érezzük, hogy ha Orbán csatlósai nem lépnek közbe, akár telt házasnak is tekinthettük volna az eseményt.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Hagyományos utcafórumokat a pártok jellemzően költséges és harsány, saját színeikkel dekorált pultok mögött, vagy sátrak alatt szoktak tartani. Mi úgy gondoltuk – és rendezvényünk szimbólumává is tettük ezt – hogy a Blaha Lujza téri aluljáróban egy kukára támaszkodva, egy pohár szíverősítővel is meg lehet beszélni az ország dolgait. A helyszínválasztás sem véletlen: úgy gondoltuk, hogy a Fidesz önkényuralmával szembeni ellenállás egyik utolsó bástyája, Budapest egyik leggyönyörűbb, folyamatosan megújuló közterületén várhatóan az ott élő szabad emberek szabadan merik majd kifejezni véleményüket. Nem kellett csalódnunk!

A csodálatosan megújult, XXI. századi közösségi térré varázsolt aluljáró a várost megtestesítő progresszív hangulat egyik legszebb példája. Ideális helyszín volt egy ilyen korszakalkotó rendezvényhez, melyre ismét rengeteg ember volt kíváncsi.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Mindig öröm, amikor az ember rádöbben, milyen sok főállású demokrata, professzionális forradalmár él ebben a gyönyörű, csodálatosan zöld, modern, európai nagyvárosban. Voltak, akik munkájukat félbehagyva elegyedtek velünk beszélgetésbe, mások kifejezetten ezért érkeztek, nem ritkán a világ egy távoli pontjáról. Ez is jelzi, milyen nagy bajban van ez az ország.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Abban azonban egység volt, hogy a hozzánk lépő választópolgárok mind mélységes elégedetlenségüknek adtak hangot.

Lajos (32) például elmesélte nekünk, hogy számára a rezsicsökkentés soha, semmilyen megtakarítást nem jelentett. Úgy érzi, átverték és az ő adóforintjaiból finanszírozzák mások áram és gázszámlájának oroszlánrészét. Nem tudtunk vele érdemben vitatkozni.

 

József (29) elmondta, hogy visszataszító önkényuralmi lépés volt a dohánytermékek jövedéki adóját az egekbe emelni. Az utóbbi években egyre gyakrabban kell választania, hogy a napi betevőből melyiket engedheti meg magának: két palack Koccintós Cserszegi Fűszeres, vagy a másfél doboz barna Sopiane cigaretta. Mindezt persze azért, mert Orbán stadionokra pazarolja azt a pénzt, amit oktatásra és egészségügyre kellene költenie. Hány meg hány ilyen szörnyű egzisztenciális dilemma elé kényszeríti a rendszer az ártatlan polgárokat!

 

Kálmán bá (???) viszont elmondta, hogy nagyon örülnek Karácsony Gergely főpolgármester úr engedékenységének, hiszen ismét lehet szabad embereknek szabadon szundikálni a széltől, esőtől jól védett aluljárókban anélkül, hogy Tarlós vérebei zargatnák őket. Nemrég egy aktivistától azt is hallották, hogy a város mindenkié!

 

Kijelenthetjük, hogy a magyar társadalom szinte minden szegmense kellő arányban reprezentálta saját álláspontját a Kontra Kukafórumon.

Elhangzottak ötletek, szomorú és vidám történetek, de egy valamiben mindenki egyetért: ez a kormány erkölcsileg, politikailag már rég megbukott és nemsokára a Nép is felébred. Az aluljárók népétől azonban azt is megtanultuk, hogy fröccsöt csak amatőrök isznak, a Koccintós csak tisztán jó, valamint az automata nem hajalndó bevenni a százast, csak ha előtte megütögeted.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Voltak, akik csak jelenlétükkel fejezték ki a kormányváltás ügye iránti elkötelezettségüket, mások áthaladás közben félreérthetetlen jelzésekkel - például egy óvatos biccentéssel -  tudatták: noha félnek a rendszertől, mégis úgy gondolják, itt az ideje a változásnak.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Úgy gondoljuk, lélekben még ez a repülő patkány galamb is hozzánk jött látogatóba, felidézve az egykori SZDSZ szellemiségét.

Forrás: Kozma Zsuzsi/Kontra

Szívet melengető élmény volt, amelyből sokkal többre lenne szükség!

Értékes tapasztalatokkal gazdagodva távoztunk, folytatjuk!