"Hamarosan nem lesz semmink, és boldogok leszünk" - mikor jöhet el a gazdasági világvége?

A világban zajló gazdasági folyamatok láttán egyre kevésbé tűnik elképzelhetetlennek, hogy az európai gazdaság nemsokára olyan mélyre birkózza le magát, hogy a világnak ezen a felén valóban semmijük sem marad az embereknek. De mi a helyzet az Egyesült Államokban? Utánaeredtünk a dolgoknak!

Széles körben terjed az a konspirációs teória, miszerint a „világelit” az emberek élete feletti totális kontrollra törekszik. Ennek az elméletnek a része többek között az is, hogy Klaus Schwab szerint

2050-re nem lesz semmink, és boldogok leszünk

Forrás: AFP

Alapvetően nem hiszünk az összeesküvés-elméletekben, a közelmúlt tanulsága azonban az, hogy az összeesküvés-elméletek és a valóság között mindössze három hónap a különbség.

Persze még az egyre bizarrabb világpolitikai fordulatok ellenére is nehezen tudjuk elképzelni, hogy az emberek torkán le lehetne nyomni, hogy elvonják tőlük a magántulajdonhoz való jogukat.

Amerikában például az állig fegyverben járó farmerek hamar véget vetnének egy magántulajdon-ellenes utópia szárba szökkenésének, ahogy Magyarországon is sokan lennének – köztük ezen sorok írója is –, akik a kommunizmus viszontagságai után azonnal kaszát-kapát ragadnának, ha az állam újra szemet vetne a házukra vagy a földjeikre.

A világban zajló gazdasági folyamatok láttán azonban egyre kevésbé tűnik elképzelhetetlennek, hogy végül olyan mélyre birkózza le magát az európai gazdaság, hogy a világnak ezen a felén valóban semmijük sem marad az embereknek.

Az Unió jelenlegi politikája mellett könnyen eljuthatunk oda, hogy a városiak – erős túlzással – egy májkrémes kenyéréért is kénytelenek lesznek odaadni értékes ingó és ingatlan vagyonukat.

Igen, élelmezési, energiaellátási, politikai, gazdasági válság felé robog kontinensünk.

Forrás: AFP

Jó eséllyel úgy állunk bele a földbe – amennyiben folytatódik a szankciós őrjöngés –, hogy az európai gazdaság maradékát kiskanállal sem kaparják össze évtizedekig. Az pedig már senkit nem fog vigasztani, ha Európa sírkövére nagybetűkkel felvésik majd:

ORBÁNNAK VOLT IGAZA!

A gazdasági kilátások pokolszerű vázlatát a Portfólió prezentálta, amikor egy nemrég megjelent cikkükben Nouriel Roubinit, a Doktor Végzet becenevű közgazdászt idézték. A szakértő szerint

a jegybankok el fogják bukni az infláció elleni harcot, a világban ugyanis súlyos globális gazdasági és pénzügyi válság alakul ki.

A válságok hírnökeként ismert közgazdász szerint a most kibontakozó krízis súlyosabb lesz, mint az 1970-es és a 2008-as, pontosabban azok legrosszabb elemeit ötvözi majd.

A magas eladósodottsága miatt egyes országok bedőlhetnek, miközben az áremelkedés folytatódik. A folyamatok aztán a politikai rendszerek összeomlásához vezetnek, „és a globális gazdasági válságot egy globális geopolitikai válság követi majd” – szól a dermesztő előrejelzés.

Jóslatok, amelyek bejöttek. Nouriel Roubini meglátásaival viszont az a legnagyobb probléma, hogy azok gyakran be is igazolódnak. A Bloomberg nyomán megírt cikk emlékezteti az olvasókat, hogy 2020 májusában előre jelezte, hogy a kínálati sokk és az agresszív lazítás kombinációja miatt minden gazdasági fellendülést magas inflációs időszak követ majd. A krízisjós közgazdász szerint jó esély van arra, hogy egy nagy nemzetközi bank vagy több nagyvállalat is csődöt mond, ez pedig a 2008-ban látott Lehman-szerű hatást von maga után. Roubin szerint a fősodratú politikai rendszer összeomlásának vagyunk tanúi, a pénzügyi válság és a globális geopolitikai válság egymást fogják súlyosbítani.

Mit tesz a világ első számú gazdasági és katonai ereje annak érdekében, hogy megússza a gazdasági összeomlást? Fontos kérdés. Ugyanis Amerika viselkedése, ereje, általános gazdasági állapota Európára, Ázsiára és úgy általában az egész világra kihat. Kínának és Európának egyaránt jó oka van arra, hogy szurkoljon azért, hogy Amerika talpon maradjon.

Forrás: AFP

Vajon akkor is így viszonyulnánk az amerikai helyzethez, ha tudnánk, hogy az Egyesült Államok közben olyan játékba kezdett, amelynek Európa csak és kizárólag a vesztese lehet?

Nemrégiben egy megdöbbentő tartalmú írás jelent meg a Demokrata oldalán. Stier Gábor cikke arról tudósít, hogy  a svéd Nya Dagbladet néhány hónapja egy titkos memorandumot tett közzé. A Pentagonhoz és az amerikai hadiipari komplexumhoz szorosan kötődő RAND Corporation nevű nonprofit globális politikai agytröszt háromoldalas belső tanulmányának tanúsága szerint az Egyesült Államok tudatosan készült a háborúra, amely Washington Európával kapcsolatos terveinek részét képezte.

A dokumentum megerősíti azt, hogy az Egyesült Államok stratégiai célja az eurázsiai geopolitikai térség két pólusának, Oroszországnak és a Németország vezette Európának a gyengítése.

Ez pedig korántsem orosz propaganda – azonnal billog kerül mindenre, ami a hivatalos atlantista narratívával szembemegy –, ugyanis ezt több amerikai stratégiai dokumentum és elemző, többek között George Friedman is egyértelműen megfogalmazta.

A 2022 januárjában készült memorandum szerint Európa közelgő gazdasági összeomlását az Ukrajna elleni orosz támadás váltja ki. Ez pedig tökéletesen illeszkedik az USA Európa-tervébe.

Forrás: AFP

A dokumentum szerint az Egyesült Államok külső támogatás nélkül nem lenne képes kikeveredni a gazdasági válságból. A 2020 óta tartó ellenőrizetlen pénznyomtatás az államadósság jelentős növekedéséhez és a gazdaság készpénzbőségéhez vezetett. „Az amerikai gazdaság egyetlen elérhető forrása a NATO- és EU-kötődések miatt az európai országok gazdasága” – mondja a jelentés.

Az amerikaiak állítólag arra spekulálnak, hogy egy német gazdasági válság esetén az európai gazdaságból az amerikai gazdaságba áramlanának a források.

„Az európai gazdasági fejlődés üteme teljes mértékben Németországtól függ, a német gazdaság két pilléren nyugszik. Az oroszországi korlátlanul elérhető olcsó ásványi anyagokon, valamint az olcsó, Franciaországból származó elektromos áramon. Az első tényező jelentősége sokkal nagyobb. Az orosz szállítások felfüggesztése a német gazdaság és ennek következtében az EU gazdaságának összeomlásához vezet.”

A részleteket illetően a cikk írója kifejti, hogy az orosz szállítás leállítása a német gazdaság és a kulcsfontosságú ágazatok – petrolkémia, kohászat, gépipar – összeomlását vonja maga után. Az Európát ért anyagi veszteség elérheti a 200-300 milliárd eurót. Ez az európai ipar összeomlásához vezet majd, a növekvő munkanélküliség következtében pedig a képzett európaiak Amerikába vándorolnak. Számszerűsítve:

Ez középtávon hét-kilenc billió USA-dollár többletbevételhez segít majd az amerikai gazdaságot.

Így már nem annyira elképzelhetetlen, hogy 2050-re milliók válnak teljesen nincstelenné a  nyugati világban. Az azonban erősen kétséges, hogy ettől boldogok leszünk-e. Bár lehet, hogy ettől csak Klaus Schwab úr kell hogy boldog legyen, esetleg kísérletet tesznek a megvilágosodott társadalommérnökök arra, hogy egy „szabad és egyenlő” társadalmat hozzanak létre a nélkülöző százmillióknak.

Ott majd csak közösségi tulajdon lesz. Éppen úgy, mint egy korábbi nagyszerű kísérlet elméleti háttere szerint. Nagyszerű lesz újra kommunizmusban élni!