"Ha a madárkák repülni akarnak, hadd repüljenek!" - a Liu testvérek így is történelmet írtak, ráadásul nekünk

Kiegyeznék-e azzal, ha mondjuk a magyar fociválogatott úgy nyerne vébét Rossival, hogy a kapitány utána az olaszokhoz igazol? Na, ugye. A kínaiak pedig addig is nyugodtan vezessék egy külön Excelben ezeket a fél érmeket.

Fáj, hogyne fájna – de ahogy bekúsztak a hírek arról, hogy a Liu testvérek hivatalosan is kezdeményezik a Korcsolyázó Szövetségnél az országváltást, szinte mindannyian ugyanazt gondoltuk:

  • szomorú, de hadd menjenek, további sok sikert nekik; 
  • köszönjük a sporttörténelmet, az aranyakat.

És számtalan idézet, kezdve a Legyetek jók, ha tudtoktól:

Ha a madárkák repülni akarnak, hadd repüljenek! /Loyolai Szent Ignác/

A Tanúig:

Csapásokat adunk, és csapásokat kapunk. /Virág elvtárs/

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mert ez nem ugyanaz a helyzet, mint amikor a fullmagyar sakkozónk, Rapport Richárd egyszerűen átállt románnak.

  • Liu Shaoang kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, egyben Magyarország első egyéni olimpiai aranyérmese a téli olimpiai játékok történetében, emellett két olimpiai bronzzal is büszkélkedhet.
  • Liu Shaolin Sándor magyar olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. Nem mellesleg idén elvettek tőle egy olimpiai aranyat Pekingben (nahát), a vegyes váltóval azonban behúzott egy bronzot.
A Liuk édesapja kínai, édesanyjuk magyar. A fiúk már Magyarországon születtek, de a magyar mellett folyékonyan beszélnek kínaiul is. Szüleik azóta elváltak, és a hagyományokhoz hűen ma már csak a legnagyobb kínai ünnepet, a holdújévet ünneplik a családdal közösen. A sportot Magyarországon kezdték, de 2006-ban a kínaiak hívására mentek ki „gyorskorcsolya-továbbképzés”-re a távoli országba. Edzőjük, Csang Csing Lina is kínai.
A Liu testvérek elmondásuk szerint a Kínából hozott alapoknak és a mai napig használt tudásnak köszönhetően hazatérésük után mindenkit megvertek. „Teljesen egyértelmű volt, hogy visszajövünk” – mondja Ádó. A fiúk nem igazolnának át sehova, még akkor sem, ha nagyon hívnák őket. Hiába tekintenek úgy rájuk Európában, mint ázsiaira, és Ázsiában, mint európaira: „nekünk itt van a hazánk, itt születtünk, ide jártunk iskolába, itt él a családunk, és itt élnek a barátaink” – fűzi tovább a gondolatot Ádó.

A HVG 2016-os riportja óta persze történt ez-az (például két olimpia, bajnoki címekkel), de ezt azért rögzítsük.

Forrás: MTI

A testvérek mindössze 24, illetve 26 évesek, és már mindent megnyertek maguknak és nekünk, magyaroknak, amit meg lehetett. Megszerezték Magyarországnak az első – történelmi jelentőségű – téli olimpiai aranyérmet 2018-ban Phjongcshangban, és hogy ne tűnjön „egyslágeres csodá”-nak, a következő, pekingi játékokon még egyet behúztak a bronzok mellé.

Aztán jött 2022 októbere:

A sportág hazai rajongóinak legnagyobb félelme, hogy Liuék nem magyar színekben folytatják pályafutásukat. Aki pedig hajlamos erre, találhat még aggasztó jeleket a közelmúltból: Liu Shaoang a pekingi váltóverseny után az edzői stábot, hazatérése után pedig a Magyar Olimpiai Bizottságot bírálta kemény szavakkal, míg Liu Shaolin Sándor a pekingi olimpia előtt úgy fogalmazott, hogy ha érmet nyer, annak a fele Kínáé.

Szóval annyira nem lepődtünk meg. De kívánhatunk-e többet? Sokunknak az a folyamatosan visszatérő emléke, hogy szüleink 1980 óta csak azt hajtogatják, hogy a Regőczy–Sallay-jégtánckettős aranyérmét is elcsalták Lake Placidban. Az első aranyat, amit valaha megnyerhettünk volna, és utána megint csak a semmi. Hát tessék, a mi generációnknak pedig rögtön kettő is jutott. Ha egyet elcsalnak, nyerünk még egyet!

Persze igen, szomorúak vagyunk, és sajnáljuk. De a fiúk tényleg félig kínaiak, a stáb és a sikerek is jórészt a kínai szakértelmet dicsérik, ez van. Nem beszélhetünk arról, hogy csak simán, „kilóra” megvették volna őket.

Kiegyeznénk-e azzal, ha mondjuk a magyar fociválogatott úgy nyerne vébét Rossival, hogy a kapitány utána az olaszokhoz igazol?

Na, ugye.

És köszönjük a halakat. A kínaiak pedig nyugodtan vezessék egy külön Excelben ezeket a fél érmeket... Azért idéznénk még egyet a végére, csakis egy másik olimpiai bajnokunktól, természetesen mi nem gondoljuk így:

F*ckin China.