Gyurcsányné melyik adót nézi?

Valóságértelmezési nehézségek a DK nagyasszonyánál

Vannak azok az elkötelezett sportrajongók - főleg ökölvívásban - akik egy-egy szoros, pontozással eldőlt mérkőzést követően még hetekkel később is képesek hajtogatni, miért volt minden mégis másképp, mint azt mindenki más látta. Hogy nem kiütéssel, csak pontok többségével ért véget a találkozó, ezt ő képes saját, belső álomvilágában újraszámolni és a vesztest győztesként kihirdetni.

Hasonló cipőben jár a magyar ellenzéki asszonykórus a brüsszeli megállapodás ügyében.

A momentum EP képviselőnői után most Gyurcsányné Apró Dobrev Klára is megturnéztatja a fejében (vagy pártjában) pörgő fantáziavilágot, ahol Orbán ismét megbukott.

Elsőként pénteken foglalta össze a Facebook üzenőfalán közzétett videóban, miért is jelent a megegyezés a magyarok számára totális vereséget (hogy tudnak ezek ennek örülni...?), majd Krug Emília az ATV Egyenes Beszéd című műsorában teszi fel neki a kérdést: hogy mondtuk ezt?

Forrás: Facebook/Dobrev Klára

Dobrev Klára azzal érvel, hogy a jogszabály számottevő változás nélkül került elfogadásra úgy, hogy Orbán kategorikusan elutasította, hogy ezt el tudná fogadni. Abban reménykedik, hogy év elejétől elkezdődnek olyan eljárások, melyeket majd saját belpolitikai hasznára tud fordítani annak érdekében, hogy pozíciót szerezzen a 2022-es választásokra.

Kifejezi, hogy szégyenkezik Magyarország miatt és az Unió érdekeinek védelméről beszél magyar érdekekkel szemben.

Forrás: AFP

Elvárná, hogy az EU-s pénzeket közvetlenül az önkormányzatokhoz csatornázzák (persze, hisz mindenhol így van, vagy legalábbis így kéne, addig biztos, míg jobboldali kormány van hatalmon) és jogot formálna arra is, hogy a hazai ügyészség személyi összetételét külföldi befolyással tudhassák ellenőrizni. Nagyon rokonszenves álláspont egy, elvileg hazánkat képviselő politikustól.

A legvidámabb ellenzéki vezér felesége pár dolgot azért elfelejtett (vagy csak nem akarja tudomásul venni):

  • A jogszabály alkalmazása, időzítése éppen annyira lényeges, mint annak betűje. Magyarországnak volt és van vitája ezzel a döntéssel, mi nem elfogadjuk, csak az eredeti állásponthoz híven nem tartjuk időszerűnek a koronavírus-járvány és gazdasági válság kellős közepén ideológiai háborút folytatni a bevándorláspárti libernyákokkal. Úgy sikerült ezt a vitát elnapolni, hogy közben garanciát kaptunk a tűzszünet betartására.
  • Aki időt nyer, életet nyer. A nemzetközi politika különösen változékony közeg, ahol egy ilyen példa nélküli helyzetben gyorsan változhatnak az érdekek. Szövetségesek jönnek-mennek, gazdaságok gyengülnek vagy erősödnek. Nekünk most az a célunk, hogy a vírushelyzet végéig - amely belátható távolságban van - és az azt követő gazdasági stabilizálásig ne legyen tere külső érdekeknek megingatni az ezen dolgozó kormányt. Ezt a célt sikerült elérni. Megtámadtuk az Európai Bíróságon a döntés jogszerűségét, meglátjuk, a felülvizsgálat milyen eredményt hoz. Addig legalább lehet valódi munkát folytatni, amit Orbán Viktor a kezdetek óta szorgalmaz.
  • Egy politikai érdekérvényesítés erős szavakból kiinduló pozíciók harcáról szól. Ebből optimális esetben közel egyenlő súlyú ellenlábasok között várható valami kompromisszumos megoldás. Magyarországnak még a lengyelekkel együtt is Dávid szerep jutott a Soros-féle Góliáttal szemben, ehhez képest érdemes a korábbi szavakat, az elért eredményt, és az új státus quo-t vizsgálni.
  • Érdekekről és nem elvekről születnek a döntések. Kényelmes dolog ellenzéki pozícióból számon kérni az ideológiai következetességet, azonban fontos látni, hogy Magyarország megőrizte mozgásterét a legfontosabb kérdésekben. A jogállamisági mechanizmust bevándorlás vagy családvédelmi ügyekben használni nem lehet, kizárólag pénzügyi érdeksérelem kezelésére lehet majd alkalmazni. Nekünk ez utóbbival elvi vitánk nem volt.
  • Ne feledjük azt a tényt, hogy ilyen offenzíva a közép-kelet-európai uniós államok szövetségének megosztására nem mindennap történik. A magyar miniszterelnöknek nem csak sikerült Soros Györgyöt előcsalogatnia a függöny mögül, a bábjátékos lelepleződése mellett ügyes manőverezéssel magunk mellett tudtuk tartani legerősebb fegyvertársunkat, akiknek - lássuk be - kevésbé stabil hazai kormányzati pozíciójuk okán is voltak megingásaik.

Abszolút értékben ilyen ügyekben győzelemről, vagy veszteségről beszélni nem lehet.

Hogy kihoztuk-e a remélt maximumot egy ilyen nehéz, és összetett helyzetből? Valószínűleg ezt az eredményt még a miniszterelnök is inkább remélte, mint tervezte. Mindenesetre mi hálásak vagyunk neki.

Forrás: miniszterelnok.hu

A Facebook-oldalán és az ATV-nek adott interjúban is Gyurcsányné kifejezetten fegyelmezetten darálja a számára megírt panelek talking pointjait, ezeket a videókat nézve felmerült a kérdés, vajon mi lehet a célja vele?

Elhiszi-e neki bárki, hogy érti, mi történik a munkahelyén?

A DK ezzel vajon tud-e belpolitikai tőkét kovácsolni egy olyan helyzetben, mikor a hazai sajtó tetemes része, sőt, maga Soros György is keserűen veszi tudomásul, hogy Orbán már megint túlerővel szemben érvényesítette a magyar érdekeket?

Forrás: AFP

Képes-e az alternatív valóság saját, elvakult szavazóbázisán túl újabb bizonytalanokat megszólítani? Képes-e a Momentumról fiatalokat leszakítani - miközben ők ugyanezt a szamárságot hajtogatják?

És végezetül: vajon Ferenc nyitott-e egy palack Szürke Ludat, miután megnézte neje interjúját?

Megannyi megválaszolatlan kérdés!