Gyöngyösi Márton helyett Potocskáné Kőrösi Anita lehet Jakab új helyettese

Jakab Péter a körzetében csúnyát zakózott Potocskáné Kőrösi Anitával szövetségben fut neki a Jobbik tisztújításának. A pártelnök alkupozícióját vélhetően eddig sem könnyítő Gyöngyösi Márton a Kontra információi szerint nem lesz újra elnökhelyettes a Jobbikban.

Jobbikos berkekben köztudott tény, hogy Jakab Péter és a siófoki Potocskáné Kőrösi Anita szoros szövetséget alkotnak, közös irányvonalat képviselnek a párton belül. Nem véletlen, hogy Jakab „padtársaként” és elnökségi tagként egyaránt számított rá mostanáig is.

A Kontra információi szerint azonban Jakab tovább emelné Potocskánét a ranglétrán, mivel őt fogja jelölni elnökhelyettesének a május 7-én tartandó tisztújításon.

 

A pártelnök töretlen bizalma azért is meglepő, mivel Potocskáné csúnyán leszerepelt az április 3-i országgyűlési választáson: amíg a fideszes ellenfele Witzmann Mihály majdnem 60 százalékos eredményt ért el, addig Potocskáné csak 35 százalékot kapott az otthonaként szolgáló siófoki választókerületben.

Ez volt az egyik legnagyobb vereség április 3-án.

És bár az ellenzék végleges parlamenti listája még nem ismert – hiszen vannak olyanok, akik bejutó helyen szerepeltek, azonban végül nem ülnek be a Parlamentbe –, de nem valószínű, hogy Potocskáné Kőrösi Anita a 272. listás helyezésével képviselői mandátumot kaphat a mostani ciklusban.

A zsidózó Gyöngyösi kikerülhet az elnökségből

Ami azonban még érdekesebb, hogy a Jobbik elnöke nem jelöli újra elnökhelyettesnek Gyöngyösi Márton EP-képviselőt, és – mostanáig – ő maga sem jelentkezett be a pozícióra. Ez azért is furcsa, hiszen Jakab Péter annak ellenére tartott ki mostanáig Gyöngyösi mellett, hogy az EP-képviselő szélsőjobboldaliként kezdte a pályafutását, és számtalan botrány köthető a nevéhez. Amivel igencsak ronthatta a Gyurcsány Ferencnél bevágódni igyekező Jakab alkupozícióját az összefogáson belül.

 

Emlékezetes, hogy Gyöngyösi korábban még a zsidó országgyűlési képviselőket akarta listázni, de többször foglalt állást Izraellel szemben is, például palesztinpárti tüntetéseken szólalt fel.

De az is említésre méltó, hogy Putyin agresszióját manapság mélyen elítélő és gyomorforgató módon „Orbán évtizedes oroszokhoz való közeledéséről” és a magyar miniszterelnökről mint  „Putyin csicskájáról” beszélő politikus 2014-ben még választási megfigyelőként vett részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságokban.

Gyöngyösi persze azóta már megváltozott. Tudjuk. Mára ugyanis teljességgel egy követ fúj a szocialista-liberális képviselőkkel.

Az átlátszó irányváltás ellenére Jakab mind ez idáig kitartott a korábban antiszemita és rasszista elhajlásokat mutató Gyöngyösi mellett, így egészen mostanáig Gyöngyösi töltötte be a Jobbikban komoly jelentőséggel bíró elnökhelyettesi pozíciót.

Úgy látszik azonban, hogy a párt új, balliberális szövetségesei által eddig is rossz szemmel nézett Gyöngyösi az április 3-i brutális választási vereségüket követőn már olyan nehéz örökséggé válhatott Jakab számára, hogy úgy döntött a pártelnök, inkább nélküle fut neki az újabb tisztújításnak.