Gyakorlatilag kínpadra ültették Dobrev Klárát a független sajtó képviselői

Dobrev Klára nem kerülhette el a kíméletlen kérdéseket, igazi vérfürdő zajlott. A cikket 18-as jelzéssel kellene ellátni!

Emlékeim szerint Dull Szabolcs indexes cirkusza körül felmerült a gyanú, hogy Dull rendszeresen egyeztetett Dobrev Klárával. Egyesek tudni vélték azt is, hogy a vérvörös pedigrével büszkélkedő, a határon túli magyarokat gyűlölő, a bolgár kommunistákat ellenben meleg szeretettel kezelő Téglaképű Klára nem megengedett befolyásra törekedett a legolvasottabb hazai hírportál fölött. Dull persze mindent tagadott.

Én bevallom, hittem Dull Szabolcsnak, amikor ez a mendemonda felmerült az Index akkori főszerkesztőjével kapcsolatban, kételkedtem a vád valódisága kapcsán. Dullban ránézésre volt valami feminin finomság, ami számomra azt sugallta, hogy az Apró-klán és a részeges szemkilövető talán neki is sok, nem az ő ízlése szerinti csapatról van szó.

Aztán az „elüldözött” főszerkesztő nemrég visszatért az indexből lett telex élére, ma pedig egy olyan interjú jelent meg a telex oldalán, amely a nyugatifeny.hu-tól (DK-s pártlap - a szerk.) is meredek lett volna.

Nem állítom, hogy a Dull visszatérése és Klára kényeztetése között szoros összefüggés lenne, mindössze eszembe jutott az említett interjú olvasása közben. Az, hogy egy baloldali lap kedvez a baloldali politikusoknak, az nem számít szenzációnak, a megütközést az váltotta ki, ami az interjú végén olvasható:

Forrás: Telex

„Az interjú korlátozott ideig tartott, és bár terveztük, nem maradt idő Altus-ügyben is kérdezni a DK miniszterelnök-jelöltjét, emiatt utólag, írásban küldtünk kérdést Dobrev Klárának.” – zárult a független újságírás csúcstermékeként számon tartott interjú.

A fene egye meg ezt a nagy rohanást, szegény Klára annyira, de annyira szeretett volna válaszolni, de a szűkre szabott időkeret nem tette lehetővé.

Még szerencse, hogy volt idő feltenni olyan fajsúlyos kérdéseket mint:

” Mikor döntötte el, hogy indul a választásokon?”

„Látja magát, mint Magyarország első női miniszterelnöke?”

"Ön lesz az?"

„De akkor a nők érvényesülését, mondjuk vezető beosztásba kerülését érintő magyarországi, nehezítő tényezők nem a társadalomból fakadnak?” (fuhhuuuu)

A bátor újságírók keményen beleálltak Klárába, ezek a bekérdezős interjúk hiányoznak a jobboldali sajtóból!

LÁTOD MAGAD, MINT MINISZTERELNÖKNŐ? MITŐL VAGY ENNYIRE SZABAD ÉS EURÓPAI? MIKOR VÁLTJÁTOK LE A ORBÁNT? TE UGYE EGY ERŐS ÉS AUTONÓM SZEMÉLYISÉG VAGY? MOST MINDEN ROSSZ, HA TI KERÜLTÖK KORMÁNYRA, AKKOR MINDEN JÓ LESZ, IGAZ? DE, TÉNYLEG?

A jéghideg veríték futott végig a hátamon olvasás közben. Csak úgy zúgtak a keményebbnél keményebb kérdések, igazi gyomrozás zajlott, az olvasó szinte a kínpadon érzi magát olvasás közben. Ez a nagybetűs újságírás, nem féltek feltenni a kellemetlen kérdéseket. D. Klára azonban rutinos politikai szereplőként nem tört meg a kérdések súlya alatt, kivágta magát.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Igazából egy tisztességes politikusnak nincs oka félni, ha a független sajtó faggatja. Még akkor sem, ha olyan könyörtelenül teszik, mint a telex munkatársai.

Most őszintén, bárkiben felmerülnek érdekesebb kérdés, mint amelyek elhangzottak? Nem, minden úgy kerek, ahogy van.

A telex munkatársai nem engedtek akkor sem a kísértésnek, hogy olcsó populizmusból visszakérdezzenek, amikor Klára arról értekezett, hogy a közbeszéd mennyivel kulturáltabb és szabadabb volt Gyurcsány alatt. Illetve, hogy a Fidesz világképével nem fér össze a nők karrierépítése. Mennyire olcsó megoldás lett volna, ha szembesítik a tényekkel.

Amennyiben nem akarjuk elviccelni a kérdést, és figyelmesen olvassuk a cikket, akkor végül felfedezhetünk egy őszinte mondatot az interjúban. Ebből pedig az a tanulság, hogy még egy ilyen médiatartalom is jó lehet valamire:

Gyurcsány és a DK a Fidesz legádázabb ellenfele már több mint egy évtizede

Ez tökéletesen igaz, a DK a Fidesz antitézise. A politikai harc tétje pedig már hosszú ideje ugyanaz:

Orbán vagy Gyurcsány?