Gulyás Márton levele a kétkedő forradalmárnak

Gulyás Márton válaszolt az AirMax Gate-re a Szélsőközépnek, de a Kontra megszerezte az exkluzív, privát levelezést is, amit teljes egészében közlünk. (*A levél teljes fikció temrészetesen! A valósággal való bármiféle egyezés pusztán a véletlen műve!)

Szervusz András!

Bár nem ismerjük egymást személyesen, de nagyon fontos kérdéseket vetsz fel, ezért kényszert éreztem, hogy válaszoljak rájuk.

Mielőtt belekezdenék, kérlek iratkozz fel a csatornánkra, és szállj be támogatóink közé a Patreonon. Köszi!

Egyetértek veled abban, hogy a kapitalizmus egy elviselhetetlen valóság. Én is nap mint nap ettől szenvedek, ez tesz tönkre idegileg és lelkileg, ettől nem tudok rendesen aludni. Remélem, érzed. Remélem, ájön a gyűlölet. Én tényleg gyűlölöm ezt a rendszert!

Már csak azért is utálatos ez az egész, mert feloldhatatlan dilemma elé állít minket: gondolj bele, a gép, amin te is, én is pötyögünk, ennek a kapitalizmusnak a terméke. Tudunk alternatívát? Mi a jobb, ha almáson pötyögünk, vagy ha pécén? Ugye, hogy egyik sem jó. Nem tudjuk kivonni magunkat ebből az egészből - ezért is gyűlöletes. 

Ugyanez a helyzet a Nike AirMax-szel. A cipővásárlásban ugyanúgy nem tudod kivonni magad ebből, mint a számítógépek esetében. Ezért veszek AirMaxet meg Hugo Boss bőrjakót félmilkáért. Ezért is undorító a globális kapitalizmus: végső soron ezek nem az én döntéseim, miközben a rendszer fenntartja a döntés illúzióját. Az illúzió az, hogy lényegét tekintve vehetek mást is, mint AirMaxet vagy Hugo Bosst. 

Mert mondhatod persze, hogy kereshetnék cipészt meg szabót. Ha tőlük venném, amit hordok, az lehet, hogy tényleg full fair trade meg alter-globkrit lenne… talán.  És talán akkor nem olyan ruhákat hordanék, amiért valahol egy szegény, elnyomott, megnyomorított barna vagy sárga gyerek egy fél marék rizsát kapott - akikért megszakad a szívem. Meg járhatnék termelői piacokra is, de ott kurva sok a fideszes. Hadd ne szívjak már egy levegőt velük! (És tény, hogy ez az AirMax kurva jól néz ki, na.*) 

Meg érted, András, nincs énnekem pénzem meg időm erre. Na jó, végül is van rá pénzem, sosem mondtam, hogy nyomorgok. Meg talán időm is lenne, de akkor hogyan fog pörögni a YouTube-csatink? Valakinek ezt a munkát is el kell végeznie. 

Nem a fogyasztó a hibás, hanem a rendszer! Ezért kell az egészet elsöpörni, és nem rajtam számon kérni a milkás öltözékemet. Az a fontos, hogy vegyél részt olyan politikai kezdeményezésekben, amelyek az egész rendszer ellen jönnek létre - például szállj be a patronálóink közé -, és nem az, hogy kidobd a Nike-dat, Hugo Bossodat, Louis Vuittonodat.

Sajnos a rendszer aljasságból fakadóan te is a globális kapitalizmus résztvevője, haszonélvezője vagy, ha akarod, ha nem, de ezért nem vagy felelősségre vonható. Mindannyian részei vagyunk, de közösen az egész ellen tehetünk! Például beszállhatsz a patronálóink közé. Tudod, nem egyes konkrét dolgok problémásak, például az AirMax, hanem úgy az egész, összességében! Olyan ez, mint a jogállamiság kérdése: the overall picture; általánosságban van problémánk a rendszerrel, nem az egyes elemeivel! 

(Ja, és csak a pontosság kedvéért: nem 80 ropi volt az AirMax. 30% kedvezménnyel rendeltem az Amazonról, amelyik híresen emberközeli, woke és zöld vállalkozás, így 30%-kal olcsóbban, kurva nagy teherhajón hozták el nekem ide. For the record.) 

Azt azért illik megjegyezni, hogy sosem mondtam, hogy csóró lennék. Én a felső-középosztályhoz tartozom, sok mindent megengedhetek magamnak, amit mások nem. És lássuk be, ez egy régi modell a baloldal történetében:

mindig is a felső-középosztálybeliek találták ki a forradalmakat, mert kurvára ráértek.

A melósok nem érnek rá, hiszen melóznak. Akkor ki fogja kitalálni? Látod, a hozzám hasonlókra elengedhetetlenül nagy szükség van. Marx meg tudta volna írni Szent Bibliánkat, a Tőkét, ha nem csak szabadideje lett volna, és egy gazdag gyáros nem pénzeli? Uljanov apánk meg tudta volna csinálni a nagyszerű forradalmat, ha a német titkosszolgálat nem ad neki hozzá mogyit? Pedig jól elvolt a kor SZFE-seként dadaista versekkel, és tudod, én is színésznek készültem - de mindkettőnket szólított a Forradalom! Lukács György sem nyomorgott, még cselédet is tartott, de az a cseléd nem magán-, hanem személyes tulajdon volt! Látod, ezért is fontos a forradalmi elmélet, mert ezeket a fontos distinkciókat valakinek fel kell vázolnia. Hiába volt burzsoá hátterű Lukács, mégis tudott tizedelni Poroszlónál. Na, szóval érted, ez nem az AirMaxen fog múlni. 

A forradalom valahol mindig művészet, így a megalkotásához szükség van a jómódú, kreatív felső-középosztálybeliekre. Mert mégis ki a f*szom fogja megváltani a csóró, tudatlan, vallásos babonákkal és nacionalista beidegződésekkel megvert prolikat, ha nem mi, tehetős kreatívok? Egészen a nagyszerű alapító atyáinktól az egyetemi professzorokon át Hollywoodig és a Szilícium-völgyig a forradalom mindig is úri huncutság, a felső-középosztály teremtménye volt. Mi frankó ruhákban, pezsgőzve döntjük meg a rendszert. Azért a forradalomnak legyen stílusa! 

És sose feledjük, mit mondott alapítónk, legnagyobb koponyánk, prófétánk, Marx: a kapitalizmus destruktív erő, rombolja a létező világot. Persze, én is gyűlölöm ezt a rendszert, akárcsak te, de tegyük a szívünkre a kezünket: a globális kapitalizmus - amit tényleg, nagyon, NAGYON gyűlölünk! - ténylegesen közel hozta azt a világot, amit mindannyian álmodunk magunknak. A legnagyobb globális cégek képviselik a woke ideológiát, rombolják a családot (alapítóinktól tudjuk, hogy az egyik leggyűlöletesebb intézmény!), a vallást, a hagyományt. És ne feledjük:

nemzetközivé lett általuk a világ!

És nem is akárhogy: a radikális baloldal által vallott elveket mindenütt kikényszeríti ez a nemzetköziség. Oké, mindezt a globális kapitalizmus hozta létre, valami véletlen folytán, de élvezzük az előnyeit. Azért van ebben valami üdvözlendő, nem? Miért baj az, ha én ebből némi hasznot hajtok és drága cuccokat tudok venni? A legnagyobb jóért, a Forradalomért teszem mindezt - értetek! Ezért aztán igazán beszállhatnál te is patronálóink közé.

És azt se feledjük, hogy ott vannak a tényleges ellenségek, néhány kelet-közép-európai populista kormány, azok sokkal veszélyesebbek, mint a világot behálózó globális vállalatok, amelyeket persze gyűlölök, de mégiscsak ezek segítik, hogy radikális ideológiánk mindenütt teret nyerjen. És különben is, ha már magunk között vagyunk: egy palo altói gigacég lounge-ában valószínűleg otthonosabban érezzük magunkat egy babzsákfotelon, ahogy a következő kisebbség világméretű felszabadításáról beszélgetünk önfeledten, mint mondjuk egy magyar faluban, ahol lehet, hogy helyben veszik a kaját, de néha még mindig elmennek templomba és utálják a bevándorlókat. Hahó, de tényleg, 2021 van!

És miért ne használnánk ki a rendszert, ha az kihasznál minket? Kivonni úgysem tudom magam az alól, hogy például a nagy tech-cégek platformjain futtassam a csatornámat. Nem az eszköz, a cél a fontos! A cél pedig a forradalom! 

Mi végezzük a legfontosabb feladatot, a meglapozást. De szükség van gyalogokra is! Szóval valakinek ki kell mennie elvégezni a piszkos munkát, fizikailag is megdönteni a rendszert, elszámoltatni a burzsoáziát. Ezért van szükség azokra, akiknek nem telik AirMaxre meg Hugo Bossra. Mindenki a saját munkáját végezze el. Persze, ha ez bekövetkezik, én eldzsesszelek Amerikába vagy Hollandiába, mert akkor én a saját részemmel megvagyok, és szükség lehet rám később is, ha esetleg nem győzne a forradalom. Segítek legközelebb is, hisz ez a dolgom. Ha a globális kapitalizmussal szembeni kérlelhetetlen harcosra van szükségetek, én itt leszek a YouTube-csatornámon!

Üdvözöl testvéred a Forradalomban,

Marci

*nem - a szerk.