Gulyás Márton és a FreeSZFE teleregénye - legújabb fejezet

Gulyás legújabban a NER-nek hízeleg

Bevallom, nem követtem szorosan a történéseket, mert öreg vagyok már és vigyáznom kell az egészségemre - az élet pedig úgyis mindig tartogat egyéb és elég aggodalmat. De aztán megint mosolyogtunk kicsit.

Maga az alaphelyzet:

Gulyás Márton és a Partizán készített egy egész estés dokumentumfilmet (Hülye fiatalság címmel) az SZFE diákjainak szabadságharcáról, amit a múlt pénteken (március 26-án) mutattak volna be.

ÁM itt jön a fordulat és a dráma: a FreeSZFE kérésére a Partizán elállt a pénteki bemutatótól - erre persze jött a posztháború, az üzengetés: a FreeSZFE (mint később kiderült) állítása szerint végül csak a szereplők hozzájáruló nyilatkozatát akarja megvárni - és a film nem „betiltásra került”, ahogy a Partizán korábban fogalmazott.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ez eddig teljesen oké (már a beharangozó kisfilmet megnézni is olyan kellemetlen izé-érzés volt - őszintén remélem, hogy a Főszerkesztő Úr nem kényszerít semmilyen eszközzel a végignézésére), de nagyon tetszett Gulyás Márton érzelmekkel túlfűtött, kicsit valószínűleg már túlgondolt kiakadása a Tumblr-en az ügy kapcsán (vö. porszívós vicc):

Míg a »legszemét-szarabbnak«  gondolt NER-es vendégeink soha, semmilyen panasszal nem éltek az interjúikkal kapcsolatban, soha, semmilyen változtatási követeléssel, cenzúrával nem álltak elő az interjút követően, addig a nem-NER oldalról többedszerre futunk bele olyan helyzetekbe, hogy el sem hiszem: adásnapon lemondott interjú (nem váratlan élethelyzet, eü okok miatt, hanem mert teleszarta a gatyáját a közélettel kapcsolatban amúgy sarkos, éles megállapításokra bármikor kapható popcsillag) hogy a legjobbat ne is említsem, amikor a legutóbbi alanyom konkrétan meg akarja vágni a már saját igényei szerint (külső helyszínen, sminkese-fodrásza, amit akarsz, berendelve) készített interjúját (!).
Ráadásul olyan személyisége a magyar médiának, aki híresen kényes a szakmai integritására – csak épp képtelen ezt az őt kérdező számára is biztosítani, mert azt magasról leszarja.
Eddigi életemben dolgoztam a magyar színházi, filmes, politikai és most a média világában. Ez utóbbi minden kétséget kizáróan a legsúlyosabban fertőzött a poszt-kádárista technokrácia/elit átmentett privilégiumaitól, és fogalmam sincs hogyan kellene ezzel megküzdeni, vagy reagálni rá.”

...a virtuális folyosói pletykák szerint Kálmán Olgára célzott. Bár ez részemről teljesen lényegtelen.

A pletykák itt persze nem állnak meg: a Mandiner forrása szerint

„A dokumentumfilm sok olyan képet tartalmaz, ami nem vetne a freeSZFE-re jó fényt, és félnek a külföldi egyetemek visszalépésétől”

Költői kérdés: vajon mi lesz, ha a Hülye fiatalság szereplői nem mind járulnak hozzá a film leközléséhez? Majd azért megkaphatjuk agyonmásolt kalóz-VHS-es verzióban?

Házi vállalkozásunk, az Újmúlt 2000 Kft. továbbá felhívná a figyelmet a Pesti Srácok tavaly szeptemberi (!) tényfeltáró írására, miszerint Anarchista gyorstalpalót tartott az SZFE egy hónappal a blokád előtt. Megdöbbentünk, hiszen mi végig úgy tudtuk, hogy az egész egyetemfoglalás egy spontán, alulról szerveződő, organikusan kifejlődő akció volt!
(...) 17:00 – Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Még azon se lepődnénk meg, ha esetleg a dokumentumfilmben még a nyári egyetemről is kiderülne ez-az a fentiekkel kapcsolatban.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Visszatérve Gulyásra: igen, tudom, hogy ilyenkor sokunk hasában újra pillangók verdesnek (-Végre egy rendes, párbeszédképes, európai értelemben vett baloldali - tulajdonképpen mindig is kedveltem!), de legyünk résen, ilyenkor a legveszélyesebbek. Emlékszünk:

  • -Maga akkor a legundorítóbb, amikor kedves próbál lenni. (Macskafogó)
  • -Micsoda kétszínű alak ez a bakter! (Indul a bakterház)

Tudom, hogy VÉRPROFI a műsor meg "Marci" is, de sosem szabad elfelejteni neki a szemétségeket, amiket elkövetett: pl. Markó Iván - megafonos akció még 2013-ban. Már ez önmagában... most komolyan, belegondolunk, olyan tizenegy-két éves korunkban talán megfordul a fejünkben egy-egy nagyon kellemetlen, többórás iskolai ünnepélyen, hogy MI LENNE, HA egyszer csak a síri csendben ordítva-sikoltozva felállnánk, és fedetlen tomporunkat mutogatnánk az egybegyűlteknek - de értitek, ezek komolyan megcsinálják (felnőtt, vagy legalább nagykorú fejjel), sőt, ez az egyik védjegyük (Alinsky).

És sose feledjük a múltkor is már kimondott megfigyelést, miszerint ezek saját magukat gyűlölik a legjobban. És tessék, megint igaz.

kapcsolódó

Szóval nem, én nem tudok megbocsátani - ahogy Puzsérnál se érdekel, hogy "néha mond jókat", mert aki a porcelánboltban körbe-körbe suhogtatja a buzogányt, hogy mindent és bármit összetörjön, az csak a zajra vágyik. Mindegy, csak akadjon be valahova, a találat garantált.

De a műsor egyelőre tetszik, szégyenkezve bevallom. Kávét nem merek kérni - különben is elcsépelt beszólás lenne. Érdeklődve várjuk a folytatást: talán idővel mégis megnézzük a filmet.

Lehet, hogy nekik is csak ez volt a céljuk az egész parádéval.