Gulyás Márton és a bölcsészmatek

Mint ahogy korábban néhányszor már utaltam rá, sajnos a firkászok élete sem fenékig tejfel. Időnként olyan internetes tartalmakat, videókat, cikkeket, interjúkat nézünk veszélyességi pótlék nélkül, amikhez nem kimondottan fűlik a fogunk. A meló azonban nem habos torta, és néha horrorvideók megtekintésére kötelezik az egyszeri propagandistát. E sorok írója hát így találkozott Gulyás Márton vakcinaszámokon való élcelődésével.

Gulyás a videót azzal a felütéssel kezdi, hogy a kormány propagandája annyira erős, hogy még az ellenzékiek is „becuppantották”, miszerint országunk jobban teljesít az oltakozásban, amit viszont a vérmesek az elhunytak számával szoktak árnyalni. Kár, hogy ilyenkor mindenki konzekvensen elfelejti megemlíteni, hogy egy beoltott = egy megmentett élet. Képzeljék csak el hol tartanánk, ha nem lennénk ennyire hatékonyak a vakcinák beadásával!

A rövidke videóban többször is elhangzik, hogy nem érdemes más országokkal versenyezni, mert ez ízléstelen, illetve mások sem teszik. Kár, hogy az egész videó arról szól, hogy világviszonylatban egyrészt jól állunk, másrészt szarul, és hol tartunk egyes országokhoz képest. Az efféle törökgáborozás szele lengi be a műsort elejétől a végéig, pedig ha belegondolna a mi Mártonunk, hogy az egész világ kapkodva próbál vakcinát szerezni, hogy mihamarabb újraindulhasson mindenhol a gazdaság, máris nem égetné (oltaná, hehe -a szerk.) be saját magát efféle marhaságokkal. Minden arról szól most, hogy a pandémia okozta szinte helyrehozhatatlan gazdasági leépülés után mielőbb talpra állítsák a turizmust, a vendéglátást és az ipart világszerte.

Az ellenzéki propagandistából lett videós műsorszerkesztő ezután demagóg statisztikaelemzésbe kezd. Szegény általános iskolai matektanárja a műsort látván biztosan valami erősebb égetett szesz után nézhetett, hiszen Gulyás innentől kezdve olyan elképesztő állításokat fogalmazott meg, amiket nehéz szekunder szégyenérzet nélkül végighallgatni.

Forrás: Facebook/Partizán

Hiszen szerinte ugyan lakosságarányosan a csak az első dózissal oltott emberek számában tulajdonképpen jól állunk, azonban a teljes lélekszámot vizsgálva világviszonylatban ez „CSAK” a 23.helyezéshez elég az Oxford University által fejlesztett Our World in Data adatvizualitással foglalkozó honlap gyűjtései alapján. (Ugye emlékszünk, hogy még mindig nem versenyzünk a többi országgal? -a szerk)

Te Marci, azt ugye tudod, hogy az USA ebben a mutatóban 137.23 millió főnél jár, amit Magyarország sosem fog elérni? És tudod, hogy miért? Hát azért, mert Magyarországon csak 9.7 millióan élnek! Szakzsargonnal élve almát hasonlítasz körtével, zsenikém! De ha végiggondolod, hogy Magyarország a népesség szerint a világon a 94., bruttó hazai össztermék (GDP) alakulásában az 59. helyet foglalja el, máris kijön, hogy itt is bőven túlteljesítünk.

Ha még ez a blama sem lett volna elég, Gulyás előhúzta a tarsolyából azt a teljesen szükségtelen ellenzéki megközelítést, miszerint csak az első oltás még nem jó semmire. Pedig, kedves Márton a vakcina első adagja pontosan annyira jó, hogy ha el is kapja valaki a betegséget, jó eséllyel nem hal bele, ugyanis a szervezete már az első dózis beadásától mindössze néhány napra antitesteket kezd termelni. Az ezzel foglalkozó statisztika pedig két dologra világít rá. Az egyik, a már korábban taglalt immunitás megszerzése, a másik pedig az, hogy ha valakit beoltottak már az első adaggal, minden bizonnyal pár hétre van már csak a másodiktól, ami pedig szinte garantálja a teljes immunitást. Ilyen szempontból ez tehát nem egy elhanyagolható faktor.

Bár a videóban demonstrált képességeid sajnos nem predesztinálnak arra, hogy mindezt megértsd. Ha pedig érted, és mégis félre akarod vezetni a nézőidet, az pont annyira ocsmány, mint az ellenzék oltásellenessége, ami a vakcinára regisztráltak számát elnézve sajnos eléggé sikeres volt.

A tanácsom, bár nem kérted, számodra pedig az, hogy a túlzott affektálás és gesztikulálás helyett inkább a tényekre, esetleg egy statisztikai alapozóra fókuszálj, és akkor még a saját kommentelőid sem égetnének porrá.