Gréczy Zsolt: "A Gyurcsány-kormány idején mindig jött az uniós pénz. És most? Akkor ki tud itt kormányozni?"

Gréczy képviselő urat pár tény és szám felidézésével próbáljuk emlékeztetni a valóságra, persze ha nem marad más, akkor legalább volt Alkotmány...!

A Gyurcsány-kormány idején mindig jött az uniós pénz. És most? Akkor ki tud itt kormányozni?

Gréczy Zsolt, a hobbiszintű gyurcsányistából előbb aktivistává, majd rejtélyes eltűnése után hivatalosan is DK-s parlamenti képviselővé előlépő nyerőember megint bejelentkezett.

Oké, Képviselő úr. Kellenek az egyszerű, minden kritikai gondolkodást mellőző üzenetek, értjük mi – minden másra pedig úgyis ott van a kormánypárti sajtó, majd ők elvégzik a munkájukat. És valóban elvégezzük.

Akkor nézzük, „kinek mit intézett a kormánya”, már ha ennyire szeretik idézgetni mostanában a másik oldalon is.

Forrás: Bod Péter Ákos (portfolio.hu)
Forrás: Bod Péter Ákos (portfolio.hu)

Tetszik látni az ábrán, hogy az Ön idolja, Gyurcsány Ferenc és csapata átlagosan mennyi pénzt intézett Magyarországnak, és mennyit Orbán Viktorék? Szóval meg lehet nyugodni, egy kis színjáték után jönni fognak az ojrók megint ide is, mindenkinek ez az érdeke.

Itt jegyeznénk meg, hogy minden híreszteléssel ellentétben tartós patthelyzet jöhet a lengyeleknél is: 

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a napokban a lengyel sajtónak nyilatkozva szögezte le, hogy az általa vezetett brüsszeli testület szerint Lengyelország továbbra sem teljesítette még azokat a kötelezettségeket, amelyek végrehajtását bizottsági részről előfeltételnek tekintik az összesen 45,14 milliárd eurónyi rendkívüli EU-támogatási alap lengyelországi folyósításának megkezdéséhez.

Persze ez legyen az ő bajuk, csak ne higgyük azt, hogy hirtelen az oroszellenes retorika és külpolitika bármi vitás helyzet alól felmenti őket – még ha sokan ezt is szerették volna elhitetni velünk.

Pár adalék (leginkább ismétlés) Feriéknek még a „kormányozni tudás”-hoz:

  • Dupla arányú deviza-államadósság.

​Eladósodni forintban az államnak nem különösebben fáj, főleg a saját polgárai felé. Devizában eladósodni viszont már egy másik történet, nem szükséges hosszabban magyarázni, hogy ez mit jelent a kitettségünk szempontjából. Idézzünk a KSH-tól:

Összetételét tekintve az 1990-es évek első felében még a forintadósság volt a meghatározó, a devizaadósság a 10%-ot sem érte el. Ez 1997-re megváltozott, ekkor a devizaadósság 42%-ot tett ki, amely folyamatosan csökkent 2003-ig, ekkor 26% volt. 2004-ben indult újra növekedésnek a deviza aránya, ez 2011-ig tartott, ekkor az adósság több mint felét érte el. Az ezt követő nyolc évben újra csökkent a devizaadósság aránya, 2019 végére 21%-ra, majd 2020-ban kissé növekedett. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A világosabb oszlopokat figyeljük – egyértelmű, hogy I. Országmentő Bokros Lajos, majd az MSZP és Gyurcsányék mekkora szakértők voltak, ugye?

  • Lakossági devizahitelek a felszámolt kamattámogatott lakossági forinthitelek helyett.

Ősbűn. És az is, ahogy Medgyessy a 2002-es választások hazugságözönében a kamattámogatott otthonteremtési lakáshitel-konstrukciót még mindenképpen meg akarta tartani, aztán lett belőle mégis svájci frank.

A többi ismert. Ha bárki úgy gondolja, hogy „de hát ez nem Gyurcsány, hanem Medgyessy és Bajnai hibája”, az nézze meg még egyszer az alábbi ábrát, és hogy mikor futott fel a devizahitelezés úgy igazából.

Lakossági devizahitelek aránya a régióban. /Forrás: origo.hu, MNB/
Lakossági devizahitelek aránya a régióban. /Forrás: origo.hu, MNB/

Az erős forintárfolyam sem a szuper gyurcsányista gazdaságpolitika, hanem a rengeteg devizahiteles konverzió eredménye volt. 

...ami nekem tetszett... tovább is akarom csinálni: az egyik a fiataloknak a lakáshitel kedvezménye, ez egy jó dolog, mi tovább fogjuk csinálni, és amit még szeretnénk, az az, hogy egy szélesebb kör számára tudjuk biztosítani. /Medgyessy Péter, 2002./

kapcsolódó

  • IMF-hitel.

2008 őszén fordult Magyarország az IMF–Európai Bizottság–Világbank hármashoz azért, hogy hitelkerettel segítsenek ki minket az intézmények. Egy 20 milliárd eurós keretet meg is szavaztak nekünk jó gyorsan, és ebből a keretből végül 14,2 milliárdot hívtunk le: Gyurcsányék belekormányozták, Bajnaiék felvették, Orbánék visszafizették, röviden ennyi.

  • 8-9% fölötti államháztartási hiány még bőven a 2008-as válság előtt – óriási világgazdasági konjunktúrában

Csak magunkat (és a tényeket) tudjuk megint ismételni. A 3%-os maastrichti hiánycélt a szoclibek EGYSZER SEM tudták teljesíteni vizsgált 8 évük alatt, bár 2008-ban egészen közel álltak hozzá (3,7%). Ahogy ábránkon és a tengelyeken látható, a viszonylag magasabb növekedést elképesztő mértékű eladósítással voltak csak képesek összehozni. Biztos megérte, és majd csak lesz valahogy... gondolhatták. Hát lett valahogy.

 

kapcsolódó

  • Magyarország belekormányzása abszolút felkészületlenül a világgazdasági válságba (a 2008-as „tornádó oldalszele”, ugye)

A fentiek ismeretében nem kívánna sok magyarázatot, és megint csak ismétlésre fanyalodunk (de hát ha egyszer annyira ideillik!):

Nem voltunk tévedhetetlenek. Döntéseink nem voltak hibátlanok. De mindenkor igyekeztünk minden véleményt megismerni, minden megismerhető tényt figyelembe venni, számos szakértő, elemző álláspontjára támaszkodni. Meggyőződésem, hogy az így születő döntések hosszú távon nagy valószínűséggel jobbak, mint amikor egy önmagát minden igazság birtokában tudó vezető irányít és dönt.

Hosszú távon és nagy valószínűséggel. De hátha nem!

Az idézet Király Júliától származik. Király 2007 és 2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt, Márki-Zay kampányában pedig ő volt a gazdasági területért felelős koordinátor. Szerencsére nem kapott komolyabb esélyt, hogy újra bizonyítson.

Talán ennyi legyen is elég, de most tényleg: mit is várunk egy olyan pártszövetségtől, akik arra is képesek voltak, hogy még a rendszerváltás után is több anyát vegyenek rá a terhességmegszakításra? Mert sajnos ez is így volt... csakis szocialista kormányzás alatt fordult olyan elő, hogy ez a szomorú mutató növekedett vagy tartósan stagnált volna.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Persze tudjuk: a Fidesz „történelmi lehetőséget szalasztott el”. Akkor ez mind mi volt, Gréczy úr?

kapcsolódó