Nyugat/ellenzék: "Gorbacsov példakép volt", Nyugat/ellenzék: Minek ment el Orbán a temetésére?

Áttekintettük az utolsó szovjet elnök haláláról és érdemeiről szóló reakciókat, és hogy a nemzetközi politikában, valamint az ellenzéki oldalon hogy fordult meg a széljárás, miután Orbán Viktor és delegációja elutazott Moszkvába a temetésére. Állítólag engedélyt kellett volna kérnünk a németektől és a franciáktól. Ugyanitt eszünkbe jutott, hogy a Nyugat hogyan hordozta ezüsttálcán Ceaucescut, amíg érdeke fűződött hozzá. Egészen addig, amíg nem.

A temetés napja egyértelművé tette, hogy a németek új vallása a gyávaság. Vezetőik gyávák, hálátlanok, kulturálatlanok, tiszteletlenek. Eloldották magukat az európai kultúrától, körvonaltalan, arcnélküli senkik. A németek egy része pedig nemcsak eltűri, de követi is őket. Ne tegyen tehát a németeknek gesztusokat, szívességet senki, mert nem értékelik, és nem fogják viszonozni!

– szól a legerősebb bekezdés Schmidt Mária Hálátlanok, szégyentelenek című írásából, ami a Látószög blogon jelent meg szeptember 5-én. A történész felháborodása onnan ered, hogy a 91 éves korában elhunyt Gorbacsov moszkvai szombati temetésén

Orbán Viktoron, Magyarország miniszterelnökén kívül egyetlen magas rangú külföldi állami vezető sem jelent meg.

Forrás: AFP

Kicsit tekintsünk vissza az elmúlt hétre, hogy az SZKP főtitkára, a Szovjetunió utolsó elnökének múlt keddi halála óta milyen reakciók és vélemények születtek!

kapcsolódó

„Fáradhatatlan elkötelezettsége a szovjet társadalom megnyitása iránt Putyin ukrajnai agressziója idején mindannyiunk számára példa marad.” /Boris Johnson, (volt) brit miniszterelnök/

Forrás: AFP

„Az európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket. /Emmanuel Macron, francia elnök/
„Mihail Gorbacsov olyan vezető volt, akit tiszteltek, és akiben megbíztak az emberek. /Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke és António Guterres ENSZ-főtitkár/
 „A kelet-európai és a német emberek, de végső soron az orosz emberek is mély hálával tartoznak neki az inspirációjáért, azért, hogy előlépett a szabadság eszméivel.” /Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter/

Forrás: AFP/John Macdougall

És van tovább: Olaf Scholz német kancellár bátor reformernek és államférfinak nevezte Gorbacsovot, aki megpróbálta megteremteni a demokráciát Oroszországban.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban méltatta Gorbacsov szerepét a demokratikus reformokban, neki tulajdonítva, hogy milliók számára biztonságosabbá vált a világ.

Persze lokális hőseink se maradhattak ki: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kis fanyalgással, de szintén elismerően szólt az utolsó elnökről. 

Szembenézett a valósággal, a fenntarthatatlannal, az elkerülhetetlennel. Engedte, hadd menjen.  Van, hogy ehhez kell a legnagyobb erő és bátorság. 

Az internetes kommentelők között nagy volt az egyetértés az ellenzéki táboron belül is: Gorbacsovnak köszönhetjük a békés átmenetet, a nyugatos életünket, nyugodjon békében. Még azt is hozzá-hozzátették, hogy bezzeg az Orbán mit ordibált '89-ben a Hősök terén.

Aztán ismét kiderült: a Nyugatnak valami megint csak szavakban és érdekből volt fontos. Hiszen a valóságban Orbán Viktoron és delegációján kívül senki nem tett személyes gesztust az európai vezetők közül.

Persze nem lepődünk meg. Értjük: a hála nem politikai kategória, és mindenkinek csak érdekei vannak, nem barátai vagy ellenségei.

A párhuzam billeg, de emlékszünk arra is, hogy a Nyugat hogyan hordozta tenyerén Gorbacsov mellett Ceauşescut is: amikor látszólag borsot tört a Varsói Szerződés és a Szovjetunió orra alá, az angol királyi pár, majd több amerikai elnök is fogadta, az első szocialista vezetőként. Megkapta a francia Becsületrendet, meg bármint, amit csak elképzelni tudunk. Persze a rögtönzött kivégzésekor már nem voltak ott.

Pedig az érdekek mellett igenis lehet emberi gesztusokat gyakorolni, akár őszintén is.

Ahogy Gorbacsov nem csak a Pizza Hutnak csinált reklámot, hanem Horn Gyula 75. születésnapján is tiszteletét tette. Vagy ahogy Orbán Viktor, aki 1989-ben még a szovjet csapatok haladéktalan kivonásáról beszélt a Hősök terén, képes volt elutazni Moszkvába, hogy a volt politikai ellenfél előtt lerója kegyeletét. És a miniszterelnök ugyanígy képes volt emberi gesztust volt gyakorolni a nagybeteg Horn Gyula esetében is, aki az ő közbenjárására maradhatott végig VIP-kórteremben; ugyanígy Kovács László családjának, akinek személyesen szintúgy minden segítséget felajánlott a gyógykezeléséhez. Mindez csak póz, ugye?

És ha már elment Gorbacsovot elbúcsúztatni, máris megfordult a széljárás az ellenzéki sajtóban

Klubrádió fantasztikusat produkált – méltó régi, nagy híréhez:

Vajon miért utazott Orbán Viktor Mihail Gorbacsov ravatalához Moszkvába? Erre kereste a választ Székely Árpád volt moszkvai nagykövet és műsorvezetőnk, Bolgár György. Székely Árpád szerint ez azoknak a furcsa moszkvai utazásoknak a sorába tartozik, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megtett az orosz fővárosba. Szerinte előbbi „nevetséges mennyiségű” gázról állapodott meg az oroszokkal, ehhez nem kellett volna feltétlenül kiutazni.

Forrás: AFP

Azt is mondta: Magyarországnak nem érdeke ez az utazás, de Orbánnak és Putyinnak lehet. Odarendelte Putyin? A háború kitörése óta képviselt magyar „obstrukcióba” beleillik ez az utazás. Részvétet nyilvánítani lehetett volna a budapesti orosz nagykövetségen is. De ha ilyen utazást szervez valaki, akkor körbekérdezi a szövetségeseit (például a németeket, franciákat), ha már egy szövetségi rendszer része, hogy ők mit lépnek. Székely Árpád szerint ők azért nem mentek Moszkvába, mert nem akartak a háború idején rossz feltételezésekre okot adni. 

De talán mégis az Index kegyelemdöfése volt a legjobb:

Vlagyimir Putyin nem fogadja Orbán Viktort

Akkor ez most jó vagy rossz, tessék mondani? Mindenesetre sikerült a lényeget megfogni. Ez már biztosan a „fideszes Index”... 

Most időközben mégsem annyira fontos a diplomácia, az emberi gesztusok, Gorbacsov érdemei – meg ha mégis, hát illett volna a németekkel, franciákkal egyeztetni előtte! Esetleg engedélyt kérni?

És különben is... Már Putyin se fogadta!

Mi – Schmidt Máriával szemben –  viszont nem egyedül a kétségtelenül hálátlan németekre húznánk rá a vizes lepedőt, hanem úgy mindenki másra. A lelkiismeretével meg majd mindenki elszámol.