Más nem maradt, a cukiság erejével buktatnának kormányt - a traktoros gazdatüntetésen jártunk

Minden idők egyik legfurcsább tüntetése zajlik a fővárosban, aminek legautentikusabb szereplője egy büdös törpemalac. Riportunk. a Dózsa György úti gazdakatlanból.

Úgy gondolja, minden eszközt megmozgattak már Orbán Viktor legyőzésére?

Akkor gondolja újra!

2022 augusztus végének traktoros gazdatüntetése végre átvágta a kormányváltás problémájának gordiuszi csomóját!

Végre bukik a rezsim – méghozzá a cukiság erejével!

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

A csütörtöki fülledt, kiadós esőzések után visszatérő kánikulás-napsütéses délutánon elsétáltunk megnézni a mindenre elszánt mezőgazdasági érdekképviseleti tömegdemonstrációt. Abból a célból, hogy felmérjük annak belpolitikai jelentőségét, dimenzióit és tisztázzuk az ellenzéki és a kormánypárti sajtóban egyaránt cinikus lekezeléssel bemutatott tiltakozó akció perspektíváit.

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Bár Szabó Bálint, a rendezvénysorozat arca és főszervezője szerint a közösségi médiában nagyon aktívan és hatékonyan jelen vannak, szerkesztőségünk több munkatársának komoly erőfeszítésébe („Nézd csak, az mintha ott a fotón Szabó mögött a Műcsarnok lenne...arrafelé érdemes őket keresni, de nem tudom, mettől meddig...azért egy próbát megér...") telt megtalálni a több ezer mezőgazdasági vontatóval beharangozott megmozdulást. 

Olvastunk sok mindent már az elmúlt napokban:

  • kizárólag a rendszer kedvezményezettjeinek tekinthető luxustraktorosok őszintétlen színjátékáról van szó,
  • máshol azt írták, hogy a diktátor fogdmegjeiként funkcionáló rendőrök kétségbeesetten próbálják megakadályozni a valódi tiltakozás lehetőségét,

de ami a Dózsa György út és Hősök terének sarkán a külső sávban várt minket, arra egyáltalán nem voltunk felkészülve.

A körülbelül 100 méter hosszú, egy sávot elfoglaló útlezárás külsőségekben, hangulatában és létszámában is egy jól sikerült – aratást ünneplő kihelyezett – kerti parti benyomását keltette. A több ezer traktorral forgalmat bénítva figyelmet felkelteni szándékozó szervezők szűk egy hét alatt másfél mezőgazdasági vontatót tudtak csatasorba állítani (a fűnyíró kistraktorral és az utánfutós műanyag játékokkal együtt számítva). 

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi
Középen a mobil napvédő sátor alatt kipakolt sörpadokon, kempingszékeken békésen beszélgető 10-12 gazda mellett

a magyar vidék kétségbeesett jajkiáltását hírül vivő kompánia leghitelesebb figurája kétségkívül az elragadóan barátságos és büdös törpemalac volt, akinek szénával bélelt, a Balaton-part hangulatát idéző napernyővel komfortossá tett karámjába éppen érkezésünkkel egy időben hozták meg a friss ivóvizet. 
Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

A menetoszlopot egy számunkra üresnek tűnő lószállító utánfutó és néhány magyar zászlóval díszített személyautó zárta. Az egyébként nyár végi szezonnak megfelelően közepes forgalomban részt vevő autósok érzékelhetően nem zavartatták magukat. (Bár arra nem volt időnk, hogy tanulmányozzuk, az útzár mellett elhaladó sofőrök közül hányan mormogtak el egy O1G-t a 2,17 másodperces lassulásért, amelyet a másfél traktoros tömegrendezvény okozott számukra)

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Érkezésünket mosolygósan, készségesen fogadta az igencsak napbarnított, láthatóan a jó ügy frontján napok óta szakadatlan szolgálatot teljesítő Szabó Bálint traktoros dandártábornok. Hellyel és a kánikulára való tekintettel frissítővel kínált minket, majd előzékenyen válaszolt kérdéseinkre.

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi
Rövid, de tartalmas beszélgetésünkből kiderült számunkra néhány konkrétum a szerényen motorizált belvárosi piknikről, amit most rövid összefoglalóval, a teljesség igénye nélkül, saját értelmezésünk szerinti tömör formában osztunk meg Olvasóinkkal: 

  • A rendőrség nem engedi be a városba a többi traktort, akik akár több százan is érkeznének, ha a rezsim hagyná.
  • A tucatnyi gazda célja immár nem kevesebb, mint a kormányváltás, aminek titka egyszerű: ki kell menni tüntetni, és nem szabad hazamenni!
  • A követelések jelenleg: elhalasztani a tűzijátékot, engedni a tüntetést, lemondatni a kormányt.
  • Az idei aszálykár Orbán hibája, a kisgazdák kisemmizése viszont az agrárbárók felelőssége. De ha a rezsim engedne mindenben, már akkor sem elégednének meg a kormányváltásnál kevesebbel.
  • Amúgy meg zárják be az iskolákat, és mindenhonnan hallani, hogy a legtöbb helyen a digitális oktatásra állnak rá.
  • A 10-15 tiltakozó jelenléte csak a látszat, amúgy több százan, esetleg több ezren vannak NAPONTA („elnyújtva térben, időben...”)
  • Az ellenzéki pártok nem keresték őket, de ez nem csoda, hiszen a gazdák őket is elzavarnák.

A helyszínen töltött tizenöt perc megerősített minket abban, hogy egy kormánykritikus megmozdulásnak nem kell szükségszerűen kaffogó, ellenszenves szarkavarásnak lennie.

Lehet ezt diszkréten, családiasan, cukin is csinálni.  

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Ha jövő hétre esetleg még szereznének egy vattacukorárust, vagy kölcsönkérnek a Városliget másik végéből egy dodzsempályát, könnyen lehet, hogy a tüntetésre látogatók száma akár a harmincat is megközelíteni.

Egy biztos: ha Orbán tudná, hogy törpemalaccal és játéktraktorral vonultak fel ellene, biztos nem lenne egy perc nyugta sem!