GameStop-botrány: Biden pénzügyminisztere 810 ezer dollárt kapott az egyik érintett alapkezelőtől

Janet Yellen két beszéde a Citadelnél ennyit ért

Most, hogy már itthon is minden portál napi két cikket megjelentet a témában, mi se maradhatunk ki - főleg, hogy a szerkesztőség egy része is még mindig érintett magánbefektetőként. Még tartjuk, HOLD!

Ismételjünk, különös tekintettel az ÖSSZEFONÓDÁSOKRA!

  1. Egyik oldalon a kisemberek, másikon a hatalmas hedge fundok (ez persze nem igaz), és felcsillan a reménysugár, hogy a kapzsi, mohó, gazdag (!) alapkezelőket a GameStop-részvények felvásárlásával ki lehet véreztetni, és nem mellesleg rengeteg pénzt keresni.
  2. Múlt hét csütörtökön robbant, majd össze is omlott az árfolyam: a nyitás előtti 500 dollár fölötti szintről pár óra alatt 125 környékéről tudott csak visszakapaszkodni végül a kurzus.
  3. A zuhanás a totális eufória közepette egyedül annak volt köszönhető, hogy a legnépszerűbb kisbefektetői tőzsdézős app, a RobinHood vezetősége egyik pillanatról a másikra egyszerűen kivonta a vásárolható részvények közül (többek között) a GameStopot  - őket a legtöbb online bróker is követte ebben. Trump letiltása 2.0.

De beszéljünk inkább arról, hogy KINEK ÁLLHATOTT EZ ÉRDEKÉBEN?

  1. A hedge fundok, alapkezelők: értelemszerűen nem szeretnének iszonyatos pénzeket veszíteni: főleg a Citadel, Melvin. A Citadel - ahogy korábban írtuk - nemrég egy 2,75 milliárd dolláros gyorssegéllyel nyúlt a Melvin hóna alá.
  2. A Citadel LLC a Robinhood egyik (?) legnagyobb partnere: a RobinHood tranzakcióinak közel a felét a Citadelen keresztül bonyolítja, ráadásul a Citadel némi extra díjért cserébe még

a kisbefektetői viselkedés trendjeit, mintázatát is megkapja, ezek segítségével kiválóan tud javítani algoritmusain.

Szóval ahogy a Citadel (mint a GameStop-részvények egyik fő shortolója) bajba kerül, a Robinhood hirtelen leállítja a kereskedést. Oké.

De honnan érkezhet még segítség? Hát majd a kormány meg a kongresszus segít!

A kérdés csak, hogy kinek.

Ki is most Bidenék pénzügyminisztere?

Janet Yellen, volt FED-elnök és alelnök.

Természetesen kell a beavatkozás, hát akkor mi baj történhet?

Semmi, hiszen Janet Yellen annak ellenére is szigorúan szakmai alapon fog elfogulatlan döntést hozni, hogy

közvetlenül a Citadeltől 810 ezer dollárt kapott legutóbb két beszédéért és néhány webinárért.

Mi is maradhatna a végére, mint orrunk alá dörgölni a RobinHood pár jelmondatát:

Küldetésünk:

  • demokratizálni a pénzügyeket mindenki számára,
  • mindenkinek legyen joga hozzáférnie a piacokhoz,
  • hagyjuk kereskedni az embereket... (hacsak a nektek évi 600 millió dollárt fizető hedge fundok azt mondják, hogy mégse?)