GameStop: A nyomorgó kisember digitális forradalma a Wall Street-i bálnák ellen

The Big Short Squeeze

Válaszd az életet. Válaszd ez ETF-eket, indexkövető befektetési alapokat, államkötvényt, osztalékfizető részvényeket, diverzifikált portfóliót, a profitot megtizedelő 10-20 dolláros tranzakciós díjakat, a hús-vér brókereket. Válaszd az évi 4-6%-os biztos hozamot és a kamatos kamatot. Válaszd azt, hogy a kisbefektető a kockázatmentes portfólióját is bármikor elbukhatja, a devizahitelébe belerokkan, a bankokat és az alapkezelőket pedig úgyis mindig kimentik. Én nem az életet választottam. Minek az "élet", ha a mobilomon jutalékmentesen tőzsdézhetek?

Most, hogy az utóbbi évek legnagyobb sztorija robban az amerikai tőzsdén, és a magyar sajtóban is mindenki tudja már, hogy mi az a GameStop és a RobinHood - vírusszakértőség után mindenki bróker is -, beszéljünk pár szót az ügyről - hiszen e sorok írója maga is érintett befektetőként.

Kicsit már úgy érzem magam, mint a Harcosok Klubjában: mindenki benne van. Amíg 5-10 éve még a focieredményeket beszéltük meg a munkahelyen, mostanra hirtelen a tőzsde és a részvények lettek a fő téma a kávészünetekben, de leginkább a munka helyett is.

Pár pontban azért összefoglalnám, hogy akár én is értsem, ha nem lennék benne nyakig.

Forrás: AFP

Az alapok:

 • A GameStop egy texasi székhelyű, főleg Amerikában, de több kontinensen jelenlevő videójátékokat forgalmazó bolthálózat - különösen ismertek voltak mindig arról, hogy a használt játékokat (ha jó olcsón is, de) visszavették és továbbértékesítették. Az a romantikus kép tehát, hogy a GameStop egy kis cég lenne, nem igaz.
 • A GameStop üzleti modellje (brick & mortar, azaz fizikai boltokra épülő hagyományos kiskereskedelem) egyre kevésbé számít korszerűnek, ráadásul nem csak a boltok, hanem maguk a játékok is lassan a felhőbe költöznek, az optikai meghajtóknak és adathordozóknak sokan már a végét várják.
 • A GameStop ($GME) részvényei eleve is lejtmenetben voltak, az osztalékot még 2019-ben visszavonták, a járvány pedig külön vészjósló kilátásokat vetített előre: így alakult, hogy az amerikai tőzsde legshortoltabb papírjává lett (azaz a spekulánsok a részvény további esésére, ill. a cég csődjére fogadtak - egészen odáig mentek, hogy a részvények 140%-át shortolták, ami példa nélküli).

A fordulat:

 • Pénzállomány: a cég olyan jól gazdálkodott a készpénzállományával, hogy nem csak a csőd veszélye került egyre távolabb, hanem először saját részvényeikből tudtak visszavásárolni - majd 2020-ban még idő előtt a 2021-es lejáratú kötvényeik jó részét is visszafizették. A járvány pedig - bár természetesen a fizikai kiskereskedelmet negatívan befolyásolhatja - az otthonmaradók játékkedvét is meghozta.
 • Michael Burry: aki nem látta a A nagy dobást (The Big Short, 2015), az nézze meg. Az elvetemült (saját bevallása szerint is Asperger-szindrómás) zseni, aki a 2008-as jelzálog- és ingatlanválságra is nagy tétben fogadott, és (sajnos) igaza lett - ezúttal a long oldalon szállt be: még 2019-ben vásárolt GME-részvényeket.
 • Ryan Cohen: a fiatal aktivista-befektető eredetileg onnan ismert, hogy társalapítóként a Chewyt (online állateledel-kereskedelem) futtatta fel egészen odáig, hogy az Amazont is legyőzték az adott szegmensben. Cohen - miután a Chewyból édesapja halála után kiszállt - ezúttal a GameStopot szemelte ki magának, ahol fokozatosan 13%-nyi részesedést szerzett, és (Michael Burryvel együtt) egyre hangsúlyosabban adta a vezetőség tudtára, hogy stratégiai váltást akar: a hagyományos áruházak helyett az online piacra koncentrálva, a fizikai lokációkat egyre inkább az e-sport-közösségek felé terelve.
 • Microsoft-együttműködés: októberben lőtt ki először az árfolyam, akkor jelentette be a vállalat, hogy többéves stratégiai együttműködést kötöttek - ez azért nagy szó és előremutató, mert a GameStop minden Xboxra letöltött digitális játék után is részesülni fog az árbevételből.
 • Konzolciklus: akik a csődre fogadtak vagy a járványnak drukkoltak, talán erre nem számítottak. A játékkonzolok generációi ugyanis 5-6, mostanában kb. 8 éven belül váltják egymást: és idén jött ki a Nintendo, a Play Station 4, ill. az Xbox One is. Ha pedig új konzolciklus, az a GameStopnak is árbevétel, és természetesen pénz - amiről pedig mindenki tudja, hogy egy cégnek az oxigén. Ja, és még az optikai meghajtók se haltak ki 2021-re...

Forrás: facebook

 • Reddit: az Index mellett ők is az internet kezdőlapjának hívják magukat, és bizony a világ legfrissebb tudása most itt van - azon belül is a Wall Street Bets (WSB) nevű fórumon, rendkívül szórakoztató belsős nyelvezettel, mémekkel és tippekkel. Itt kezdte el 2019 végén YOLO-posztjait (azaz csak egyszer élünk, mindent egy lapra) közzétenni Keith Gill, azaz DeepFuckingValue - kezdetben 50 ezer dollárral - ez január végére 33 millió dollárra hízott, és csak 14 milliót realizált belőle, azt is csak opciókból, a részvényeket mind tartja a mai napig.

Kétségtelenül van hatása az online közösségeknek is, de mint látjuk, a jelenséget nem lehet önmagában a redditesek által gerjesztett lufinak tulajdonítani.

A short squeeze:

 • Adott az egyik oldalon egy agyonshortolt papír (esésre fogadók tömege), a másikon pedig egy stratégiai fordulat, egészséges vagyonmérleg, és eltökélt profi -ill. kisbefektetők hada -, mostanra pedig már a fél világ. Ez egy kőkemény proxy-háború minden lehetséges eszközzel, pszichikai és fizikai hadviseléssel.
 • A short squeeze hangulatfestő kifejezés a shortolók kifacsarását, kinyomását jelenti, hiszen az emelkedő árfolyam miatt egyre több kamatot kell fizetniük, ám ha lezárják pozícióikat, azzal is csak feljebb hajtják az árfolyamot, mivel vissza kell venniük a részvényt - ráadásul egyre kevesebb szabadon hozzáférhető papír maradt a piacon, amit visszavásárolhatnának. A ciklus (elvileg) végtelen is lehet.
 • Ez egy puskaporos hordó, ami már repedezik, gyufa a kezünkben, az árfolyam brutálisan emelkedik, a nagy hedge fundok (alapkezelők) pedig nem tudják, hogy mentsék ki a pénzüket.

Tök jó, akkor mindenki vegyen GameStop-részvényt, és milliárdos lesz?

Jó lenne, hiszen nekem is van pár. Papíron sokak szerint igen.

Ám a hedge fundok is leginkább győzni és pénzt nyerni szeretnek, veszíteni kevésbé. És ha kicsúcsosodik a short squeeze, ők bizony nagy valószínűséggel csődbe mennek, ami akár a 2008-as válsághoz hasonló dominót is elindíthat.

De mindenek előtt: rengeteg érdeket sért ez a kis hiba a képletben.

Így hát - bár a kisbefektetők 2:1-re vezetnek, az ellenoldal már jogtalanul elkezdte osztogatni a piros lapokat és megadni a kamutizenegyeseket. És ha arról van szó, akkor örömmel eltörik az ellenfél sípcsontját, vagy akár le is lövik.

Mik azok a hedge fundok?

Leegyszerűsítve: olyan alapkezelők, akiknél csak a nagyon gazdagok fektethetnek be, olyan belépési díjaik és költségeik vannak. 100 ezer, nem ritkán 1 millió dollár alatt szóba se állnak veled - jellemzően alternatív, tőkeáttételre és short-pozícókra épített, kockázatosabb befektetési stratégiával dolgoznak.

a hedge fund a végén akár az internetet is lekapcsoltatja  - ismerős?

Mintha a 2020-as amerikai választásokat élnénk újra.

 • Manipulatív, minden bizonnyal szponzorált cikkek, műsorok, szakértők: nem idézem ide egyiket sem - a legelismertebb, legnagyobb gazdasági lapokban jöttek ki eladásra buzdító cikkek, tanulmányok egész végig. Amikor aztán még mindig emelkedett az árfolyam, akkor az egyik legismertebb tévés személyiség, Jim Cramer is azt tanácsolta még tavaly, hogy szép volt, elég volt - most már realizáljuk a profitot. Ezt amúgy hónapokkal rá (tegnap) újra eljátszotta: gyerekek, a squeeze lement, gratulálok, most már vegyétek ki!
 • Lekapcsolják az internetet: bár itt még (MÉG) nem tartunk, de a RobinHood (a legnagyobb mobilos tőzsdézős app) csütörtökön, éppen, amikor a részvény a csúcsot ostromolta, egészen egyszerűen kivonta a részvényt a vásárolható papírok közül, ezzel hatalmas zuhanást előidézve (egy napon belül 505 dollárról 150-re). Az óriási, világméretű felháborodásra aztán ezen enyhítettek, most már akár 5, aztán mégiscsak 1 db. részvényt vehetsz, ha nagyon akarsz.
 • A többi fintech követi: A Robinhood mellett több online bróker is hasonlóan tett: köztük volt a Webull, az eToro, az Interactive Brokers, Trading 212 - néhányan, pl. a Freetrade is korlátozásokra kényszerültek, de a legtöbbször ez annak köszönhető, mert ők csak a felületet biztosítják, magát a kereskedést pedig valójában néhány külső brókercég. Mi jöhet még? Független tényellenőrök, és a platform saját, automatikus megjegyzése, hogy a kereskedés teljesen törvényes mederben zajlott? 
Sajnos azon se lennék meglepve, ha hamarosan spontán valami olyan súlyos szabálytalanság derülne ki a GameStopnál, hogy a tőzsdéről sajnálatos módon teljesen ki kellene vonni a részvényeiket - vagy legalább egy hónapra szüneteltetni a kereskedést.
 • Összefonódások: a RobinHood egyik legnagyobb partnere az a Citadel alapkezelő, aki a másik, az ügy kapcsán már bajba került hedge fundot, a Melvint már kimentette. Cui prodest?

Forrás: AFP

 • A magyar szál: Thomas Peterffy, Péterffy Tamás - a fent már említett Interactive Brokers alapítója, 56-os kivándorló, cégén keresztül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) aktív résztvevője - Donald Trump 2006-os kampányát is támogatta, Magyar Érdemrend Nagykeresztje 2017-es díjazottja. Soros György után a második leggazdagabb magyar. Legutóbbi nyilatkozatában megvédte a GME- ill. egyéb túlvett részvények kivonását:
ha hagyjuk a végtelenségig menni az árfolyamot, az bedöntheti az egész rendszert (...) ez az árfelhajtás (squeeze) manipuláció és illegális, ilyet nem lehet csinálni!

Minden tiszteletem mellett megjegyezném, hogy piaci manipulációt, árfelhajtást, shortra játszás általi becsődöltetést, stb. állítólag a hedge fundok is alkalmaztak már a történelem során. De ez most nem manipuláció volt, hanem szükséges beavatkozás, világos.

 • A nemzeti egység: most vagy mindenkinek helyreállt az erkölcse 2021-re, vagy csak ők is szépen bevásároltak GameStopból: Ocasio-Cortez és Trump Jr. is egy emberként, felháborodottan követelnek további lépéseket, de demokrata és republikánus képviselők fordultak hirtelen és felvállaltan a Wall Street egésze ellen - kongresszusi meghallgatás is várható.

Persze az egész túl van ideologizálva, rá is csatlakoztak megint a piócák: a mi generációnk talán úgy érzi, hogy ha már egy 1968 se jutott neki, akkor na majd most! A nyomorgó kisember bosszút vesz a hipergazdagokon, akik úgyis csak a harmadik jachtjukat vették volna meg. Az internetet is ellepi a szocialista-anarchista jelszavak hada: eat the rich (Rousseau: fald fel a gazdagokat), power to the people (hatalmat a népnek)!

Ugyanakkor valóban emberi történetek is jönnek sorra: valaki a 2008-as válság után alkoholizmusba menekülő, rég elhunyt édesapjának ajánlja a mostani profitot - mások kifizették a diákhitelüket, vagy csak simán felsorolják a fórumon belül, hogy mi a polgári munkájuk: ács, szerelő, taxis, diák.

Ám az is lehet, hogy sokan csak pénzt szeretnénk keresni - törvényes úton, a játékszabályok betartásával, az adót rendesen megfizetve. Ugyanott, ahol korábban esetleg életük megtakarítását simán elbukták, és senki nem szólt nekik, hogy hé tesó, ez így nem volt korrekt, nem kéred vissza a pénzed?

HOLD THE LINE, azaz tartsd a frontot!

Ami esetünkben csupán annyit jelent, hogy ne add el a részvényeidet még esés esetén se.

Ez lett 2021-re egy generáció világméretű lázadása az Establishment ellen.

$GME To the Moon, azaz a HOLD-ra (milyen mágikus is a magyar nyelv)!