A képviselő, aki zsidózó radikálisként került be a Parlamentbe, és macskasimogató állatvédőként távozott onnan

Fülöp Erik az évek során az Országgyűlés Assisi Szent Ference lett: kezdetben nagy hangon cigánybűnözőzött, hogy aztán az állatvédők szerepében tetszeleghessen. A törvényhozásból azonban most kiesett, így egy fordulatokban gazdag karriernek szakadt vége. Az érdekes életút a cikkben!

Vannak itt érdekes életutak a Parlamentben és azon kívül: és most, hogy a Jobbik minden jel szerint a Párbeszéd Magyarország sorsára jutott (azaz parazitaként és díszként esetleg ottmaradhat az MSZP-DK ökoszisztémájában), érdemes megnézni a sikeresen kivégzett párt egyik távozó képviselőjét .

Tiszavasvári, 2010: a Jobbik mintavárosa

Tiszavasvári a foci- és sportkedvelőknek mindig ismerős lehetett: a labdarúgók évekig az NB II Keleti Csoportjában, sőt, a kilencvenes évek végén a pár évet megélt NB I B-ben is sikeresen szerepeltek. Akkoriban éppen ICN Alkaloida néven játszottak, ami a mostanában SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. indiai székhelyű cégcsoport tulajdonában álló Alkaloida Vegyészeti Gyárra utal. A gyárat Kabay János gyógyszerész alapította 1927-ben, és jó tudni, hogy még mindig Kabay szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon. Hungarikum, de tényleg: hivatalosan is az 56. hungarikumunk 2016 óta.

Egy alig 12 ezres kisvárostól nem semmi teljesítmény, de a focistákon kívül a kézisek is ott vannak a térképen: a férfiak jelenleg az NB II-es bajnokságban küzdenek.

És még egy érdekes adat, mielőtt rátérnénk hősünkre, Fülöpre: Tiszavasvári valójában csak 1952-ben kapta mai nevét a ’48-as forradalmár Vasvári Pálról, a település pedig az évekkel korábban korábban Bűdszentmihály és Tiszabűd egyesítésével jött létre (több alkalommal is, de ez már tényleg messzire vezet).

Mert itt jön képbe Fülöp Erik, aki 2010-ben, a Fidesz első emlékezetes kétharmados győzelmének évében lett a kisváros megválasztott polgármestere 53 százalékos aránnyal – akkor még a frissen berobbanó, éppen parlamentbe jutott párt, a Jobbik képviseletében.

Volt nagy fogadkozás, Vonával az élen:

A Jobbik mintavárost szeretne csinálni Tiszavasváriból, ez a Jobbik fővárosa, ami valóban el fog indulni egy szebb jövő felé!

Forrás: MTI/Balázs Attila

Nos, alkalmuk bőven volt rá, mert a pártnak a képviselőtestületben is többsége lett, illetve Fülöpöt 2014-ben újraválasztották, és egészen 2018-ig maradt a város élén – Fülöp ekkor pártlistáról jutott be az Országgyűlésbe. 2018-ban azonban Tiszavasvári Fidesz–KDNP-s polgármestert választott, Szőke Zoltánt, aki 2019-ben is megerősítette tisztségét.

És hogy hogy sikerült Fülöp nyolc éve?

Ápolt főtér, turulszobor, Trianon-emlékmű, Nagy-Magyarország-térkép, kopjafa – és 2011-ben felvett testvérvárosi kapcsolatok a török Osmaniyével, a kínai Jicsunnal és a iráni Ardabíllel. Szó volt több beruházásról, de a keleti nyitás azóta is úgy tűnik, nem volt túl sikeres Tiszavasváriban (hacsak nem az iráni partnerségre utaló kétnyelvű, rovásírással is ellátott táblát tekintjük sikernek).

A Jobbik jobb közbiztonságot ígért, de ennek éppen az ellenkezője következett be: 2010 és 2014 között például a vádemelések száma folyamatosan emelkedett, amit nehezen lehetne csak az aktívabb rendőrséggel magyarázni – a helyiek beszámolói is ezt erősítették meg, azt, hogy a cigány–magyar együttélés terén is csak visszalépés történt. Fülöpék ígértek csendőrséget a 2014-es kampányban, ebből aztán városőrség lett, de aztán leginkább semmi, mert egyszerűen nem tudták fedezni a működését.

Pedig szavakban Fülöp Erik igencsak erős volt már a 2010-es kampánya idején is. Ígért ő rendet és többek között a cigánybűnözés felszámolását:

Jelenleg a kisebbség egy jelentős része mindenféle kötelességteljesítés nélkül a kiváltságok előnyeit élvezi, de nem csak jogok léteznek. A jogok mellett a kötelezettségek is mindenkire egyformán vonatkozzanak! Ennek kell érvényt szereznünk. Programunk célja tehát a cigányság visszavezetése a törvények, a munka és az oktatás világába. A közmunkaprogram keretein belül továbbra is munkát fogunk biztosítani számukra. A törvényeket, jogszabályokat, önkormányzati rendeleteket velük is betartatjuk. A cigány fiatalok oktatását szándékunkban áll erősíteni. Rendet szeretnénk Tiszavasváriban. Rendvédelmi programunkban már említettük, hogy tervbe vettük a „cigánybűnözés” felszámolását, az uzsorázás és a prostitúció visszaszorítását.

Aztán 2016-ban, elsőként együttműködési megállapodást kötött Tiszavasvári az Érpataki Modell profi alkalmazóiból összeállított csapattal: vélhetően a saját belátása szerint is külső segítséget – konkrétan Orosz Mihály Zoltánékét – kellett igénybe vennie hat év városvezetés után, hogy a cigánysoron emberibb körülményeket tudjon teremteni. Hogy ez sikerült-e, arról győzelmi jelentést azóta sem olvastunk, de attól tartunk, hogy nem. Lehetséges, hogy az általa is többet emlegetett „cigány–magyar együttélés”-ből csak a cigányokat hagyta volna ki? 

Forrás: MTI/Balázs Attila

Kaptak persze a zsidók is: 2016-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés jobbikos frakciója nevében emelt szót egy napirendi javaslat ellen:

Tiltakozunk az Amerikai Zsidóság általi utasítgatás ellen!

Aztán 2019-ben – itt már a Mi Hazánk képviseletében – folytatta egy szekszárdi sajtótájékoztatón:

A Mi Hazánk Mozgalom ki meri mondani, hogy van cigánybűnözés.

Ugyanis 2018-as parlamentbe jutása után nem sokkal, már októberben kilépett a Jobbikból, hogy a Mi Hazánkban folytathassa. 

És persze itt nincs vége: 2019-ben Toroczkaiéktól is kilépett, elmondása szerint azért, mert szakterülete, az állatvédelem nem kapott kellő támogatást, sőt, a pártvezetés azt „szélsőliberális ámokfutásnak” tartotta.

Számos alkalommal éreztem azt, hogy az ügy fontosságával egyedül vagyok, volt aki „zöldülésnek”, volt, aki szélsőliberális ámokfutásnak tartotta szakpolitkai tevékenységemet annak ellenére, hogy Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztos gyakorlatilag az általam hangsúlyozott és megalkotott négy pillér mentén kívánja megújítani az állatvédelmet.

És kész, azóta roló le. Facebook-profilját végigpörgetve csak kínos-kutyás-állatos tartalmakat találunk.

Apaként megszólalt volna a lelkiismerete?

Vagy csak valakik rá akarnak telepedni a magyar társadalom mára enyhén túlbillent, néhol kóros állatimádatára?

Fülöp linkelt Facebook-posztjában is feltűnhet a pulóverén lévő „Szurkolók az állatokért”-felirat. Ezt a mozgalmat sokan vádolták azzal, hogy az állatvédelem mögé bújva valójában csak cigányok ellen szeretnének akciózni, de a mozgalom vezetője, Kapin Richárd megnyugtatott mindenkit, hogy ez nincs így:

Rengeteg állatvédő szervezetet ismertünk meg akkor, akik nagyon féltek tőlünk. Azt hitték, hogy bandaháború lesz a szurkolók között, illetve, hogy meg fogjuk támadni a cigánysort, ezért a cigányságot is megpróbálták ellenünk fordítani. A helyi cigány vezető ki is jött a helyszínre, elmondtam neki, hogy a demonstrációnk nem a cigányok ellen irányul, nem akarunk mást, mint egy csendes megemlékezést.

Sőt: elmondása szerint a XI. kerületben volt egy támogatójuk, aki még a 2018-as választások előtt elmondta, hogy amennyiben Gyurcsány és pártjának szekerét tolnák, értékes területet kaphatnának a XI. kerületben, ahol akár saját menhelyet is létre tudnának hozni. Persze Kapinék ezt azonnal visszautasították, hiszen 2006-ban még aktívan harcoltak az egykori miniszterelnök és csapata ellen.

Na de vissza Fülöp Erikre és hivatalos Facebook-oldalára: olyannyira kiszállt a politikából, hogy se a választások előtt, se utánuk nem tett közzé a kampánnyal vagy a pártokkal kapcsolatos, bármilyen közéleti vonatkozású tartalmat. Csak állatos és a húsvétról egy vallásos tartalmú posztot találunk.

És van, illetve lett volna április 2-án (a választás előtti szombaton) a városligeti kutyás élményparkban általuk szervezett Állatvédelmi Családi Nap, amit a rendkívül ocsmány, télies időjárás miatt a hó végére voltak kénytelenek elhalasztani – tehát még akár oda is érhetünk, ha szeretnénk! Szerencsére nem maradt egyedül a tervével:

közpénzből sikerült 12,5 millió forintnyi forrást is szereznie ehhez a kezdeményezéshez.

Hát, ez se stadion... és működik a demokrácia!