Függetlennek hazudott újságírók, akik pillanatok alatt politikussá vedlettek - 2. rész

Ahogy azt már cikksorozatunk első részében megírtuk, a balliberális újságírók előszeretettel hazudják magukat függetlennek, mégis ha úgy alakult, nyakukat törve álltak be egyik pillanatról a másikra pártpolitikusnak.

Sorozatunkat folytatjuk további négy „remek" emberrel, akik mint a villám lettek újságírókból pártkatonák minden lelkiismeret-furdalás nélkül. Sőt: egyikük annyira „függetlenobjektív" volt, hogy párhuzamosan is ellátta mindkét feladatot.

Balogh Gábor: A kuruc.infótól a Momentum kerületi lapjáig

Kezdjük a sort Balogh Gáborral, az Alfahír egykori munkatársával, aki manapság már a momentumos vezetésű Újpest kerületi lapjának, az Újpesti Naplónak a főszerkesztője.

A korábban jobbikos Balogh állítólag a zsidózó, cigányozó Kuruc.infót is megjárta. Szélsőséges előélete ellenére a 2019-es önkormányzati választás során Újpesten már az ellenzék közös listáján indult. És egyáltalán nem zavarta, hogy Gyurcsány helyi emberei is benne vannak a roncskoalícióban, azok a Gyurcsányék, akik ellenpólusaként a Jobbik egykor létrejött.

És tegyük azt is hozzá, hogy a balliberális  szövetségeseket sem érdekelte, hogy Balogh jó eséllyel 2010 környékén még nem volt ilyen jólfésült liberális úriember.

 

Balogh azzal magyarázta a Momentumos polgármesterhez dörgölőzését, hogy „olyan politikusok nincsenek Újpesten az összefogásban, akik a 2010 előtti kormányzásban, az országos politikában vettek volna részt". Persze ebben sem mondott igazat, hiszen ha csak a kerület országgyűlési képviselőjét, Varjú Lászlót nézzük, már akkor megdől ez az állítás.

Tegyük hozzá, hogy az empatikus és elfogadó liberális vezetés persze úgy kezdte a Balogh által vezetett újság építését, hogy kirúgtak mindenkit, aki a korábbi jobboldali vezetés alatt ott dolgozott.

Balogh újdonsült libsi főnöke, Déri kívánságát teljesítette, aki korábban azt mondta: (…) „mi kiegyensúlyozott sajtót szeretnénk létrehozni, és ehhez megfelelő embereket a kerületbe hozni”.

Ezek a megfelelő emberek pedig nem mások, mint a Simicska-féle Hír Tv-s Bíró Beáta, Jónás Sándor, Bodacz Balázs vagy épp a Barikádot is megjárt Szaplonczay Laura.

Balogh tehát szép nagy ívet írt le a szélsőjobbtól a szélsőbalig.

Magvasi Adrián: A szebb napokat látott ifjú reménység

Emlékezzünk meg egy kicsit Magvasi Andriánról is, aki  a fordított változata Balogh elvtársnak, ő ugyanis előbb politizált, majd utána vette fel az objektív szemüveget. Aztán jó ideig párhuzamosan is hordta mindkettőt.

 
2006-ban képviselőként indult Egerben a helyhatósági választáson és  közben alapító tagja lett a Szent Korona Rádiónak, ahol szerkesztése alatt bizony kemény zsidózások, cigányozások mentek. Magvasi emellett a Toroczkai László-féle Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmában is részt vett.

Írt a Barikádba és a Magyar Jelen nevű hetilapba is.

Közben a pártelnököt is ellátta nélkülözhetetlen tanácsaival, aki hálából az EP-választáson indította. Magvasi politikai pályafutása mellett minden gond nélkül az Alfahír főszerkesztője is volt párhuzamosan.

2018-ban aztán az országgyűlési választáson elindult az ősbalos XIII. kerületben, de csúnyát zakózott.

És úgy tűnik, Vona Gábor távozása olyan súlyosan megviselte az ifjú titán lelki világát, hogy 2019-ben minden tisztségéből visszalépett és felhagyott a politikával. Amit azért a jelenlegi Jobbik esetében talán meg lehet érteni.

Murányi Marcell és Murányi András: A Népszabadság-fivérek

A következő testvérpáros viszont nem csak politikusok és újságírók, hanem egymás dublőreiként is megállják a helyüket.

Murányi Marcell nyolc éven keresztül volt a „nívós tartalmakkal" feltöltött Blikk főszerkesztője, majd szintet lépett és maga mögött hagyta a Bródy János elvesztett pénztárcájáról szóló híreket és a Népszabadságot igazgatta, ahol inkább Gyurcsány Ferenc elvesztett pénztárcájáról értekezhetett - mindaddig, amíg el nem gázolt egy hajléktalant, aki később meghalt.

 

Murányi egy év, nyolc hónap felfüggesztettet szabadságvesztés büntetést kapott és lemondott a főszerkesztői pozícióról.

Viszont úgy döntöttek, hogy jobb, ha biznisz mégis családban marad, így testvére, az eredendően sportújságíró Murányi András vette át a helyét, amíg le nem húzta a rolót a lap.

Persze a jó elvtársaknak mindent megbocsátanak, és Murányi Marcell mára már a zuglói kerületi lapban tolhatja Horváth Csaba szocialista polgármesternek a propagandát. Akárcsak a régi szép időkben.

De testvére, Murányi András is a politikánál kötött ki a sportújságírást követően. Murányi volt testvére után a megboldogult Népszabadság utolsó főszerkesztője és miután elsiratta a komcsi pártszócsövet, átnyergelt a szintén balos Zoom.hu-hoz.

 

A Zoom bezárását követően aztán végképp propagandistának állt, hiszen Karácsony Gergely kampányát segítette "szakértelmével" és közben a Párbeszéd kommunikációs igazgatója is lett.

Igaz, korábban azt mondta, hogy felhagy az újságírással, de hát így higgyen az ember a „független újságíróknak."